Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Fodor Tamás: A mélygarázs még nem készült el!

Sopron – Az önkormányzatnak is alapvető érdeke, hogy megnyíljon végre a mélygarázs, de nem fizetünk többet, mint amennyibe került, és nem vállaljuk fel annak a veszélyét, hogy valakit baleset érjen – összegezte véleményét mélygarázsügyben Fodor Tamás polgármester.
Cáfol a polgármester

Sopron polgármestere úgy érzi, nem hagyhatja szó nélkül Thomas Radilnak, a Sopron Bank Burgenland vezérigazgatójának a Kisalföldben tett kijelentéseit (Kisalföld, június 13., péntek, Mélygarázs: A bank megnyitná) és ideje mindenki számára nyilvánvalóvá tenni, mi a helyzet a mélygarázs körül. Fodor Tamás mindössze egyben ért egyet Thomas Radillal: a mélygarázst valóban meg kellene nyitni...

– Ha a bankigazgatót nem is, a városvezetést igenis érdekli, hogy mennyibe került valójában a mélygarázs-beruházás. Nem fizethetünk többet a reális értékénél az adófizetők pénzéből – jelentette ki a polgármester, majd határozottan cáfolta Thomas Radilnak azt az állítását, hogy a Petőfi téri mélygarázs elkészült.

– A mélygarázs nincs kész sem papíron, sem a gyakorlatban. Ha csak az autók fogadására várna, az SPT minden bizonnyal már megnyitotta volna és üzemeltetné. A megjelent állításokkal ellentétben a liftházat túlépítették, nincsenek meg a közműengedélyek, nincs fennmaradási engedély, ebből következően működési engedélye sem – szögezte le Fodor Tamás, aki szerint az sem igaz, hogy a szerződések szerint az építmény a húszéves lízingfutamidő után a holding tulajdonába kerül.

Véleménye szerint felháborítóan rossz konstrukcióban kötöttek elődei üzletet, s a szerződésekben sok a homályos pont. Egy kocsibeálló például, ha ténylegesen 2,3 milliárdot építettek be a Petőfi tér alá, számításaik szerint tízmillió forintba került, ami a húszéves lízing után már 14,4 millió lesz. Ez irreálisan magas összeg.

A soproniak viszont parkolni szeretnének. Erre a közbevetésre Fodor Tamás kijelentette: a bíróság tisztázta a helyzetet, a mélygarázs mint közterület alatt lévő magántulajdon, az SPT Mélygarázs Kft.-é. Az önkormányzatnak érdeke azt megszerezni, de csakis reális áron. A hivatalos becslés, az igazságügyi műszaki szakértő 1,1 milliárdra taksálta a bekerülést, s ez az összeg szerepel a közgyűlési anyagokban is.

Ennyiért tehát Sopron önkormányzata hajlandó megvásárolni a mélygarázst. A polgármester ehhez még hozzátette: tisztában vannak a tényleges értékkel, beszéltek ugyanis a költségekről az összes alvállalkozóval és hetente készítettek fényképes dokumentációkat az építkezésről. Ennek alapján a városházi szakemberek szerint még az 1,1 milliárd forintnyi bekerülés is kétséges...

Fodor Tamás: A banknak mint finanszírozónak kötelessége lett volna ellenőrizni, hogy a pénzét valóban arra használják-e fel, amire adta. Vajon van a banknak műszaki naplója?

A polgármester egy nemrég készült műszaki felmérésből is idéz. Eszerint a mélygarázsba a hetedik emeletig befolyik az esővíz, a feljárók repedezettek, a talajvíz beszivárog, a falak penészesek, néhol salétromosak is, a műanyag padlóburkolat életveszélyesen csúszik, a faláttörések nincsenek tömítve, több helyen lógnak az elektromos kábelek, hiányos, emiatt működésképtelen a szellőzőberendezés, a lépcső töredezett, a tűzjelző nincs bekötve és a lépcsőházban nem lehet villanyt gyújtani.

– Ilyen körülmények között, bár hangsúlyozom, mi is szeretnénk, ha megnyílhatna végre a mélygarázs, az önkormányzat nem vállalhat felelősséget az ott parkoló autósokért. Ezek a hibák javíthatók, de ez a kivitelező feladata. Összegezve azt mondhatom, egyetlen megoldás látszik kivitelezhetőnek: ha a város 1,1 milliárdért megvásárolhatja a mélygarázst. A dupláját viszont nem fogjuk kifizetni – összegzett Fodor Tamás polgármester.

A bank továbbra is nyitni szeretne

A Sopron Bank szerepe a finanszírozás rendelkezésre bocsátása volt a soproni mélygarázs építésének ügyében – tudatta szerkesztőségünkkel Thomas Radil, a bank vezérigazgatója. A finanszírozási és üzemeltetési konstrukció az önkormányzat kérésének megfelelően került kialakításra. A város üzemeltető cégének, a Sopron Holding Zrt.-nek a közreműködésével vállalt szerződéses kötelezettséget a mélygarázs lízingbe vételére. A beruházási költségek vizsgálata nem a bank feladata volt, a banknak a költségek megállapításába nem volt beleszólása. A bank annyi hitelt folyósított, amennyit a város tulajdonában álló üzemeltető cég és a város meghatározott mint beruházási érték és lízingdíj-számítási alap. A beruházás költségei a városvezetés számára mindenkor ismertek voltak. A Sopron Holding Zrt. még egy gazdaságossági számítást is készíttetett a beruházásról és az üzemeltetésről. Meg kell említenünk – zárta Thomas Radil –, hogy a műszaki naplót a beruházó cég köteles vezetni, melyet jelen esetben – úgy, mint az építkezést általában – egy, a Sopron Holding Zrt., illetve a bank által közösen megbízott műszaki szakértő ellenőrzött.


Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. Épitészmérnők 2008. június 20. 08:06
  „Hazudik, hazudik, hazudik.A polgármesternek egyik legfontosabb feladata lenne, hogy minnél gyorsabban közremüködjön a mély garázs elkészitésében közremüködő bizottságban. Nem a pálya széléről drukkolni, hogy a garázs még nem készült el. Ez a magatartása csak, kizárólag a polgármestert minősiti.Épitészként
  még az elmúlt év augusztusában jártunk a garázsban. Bizony elkészült. A kiebb hiányosságokat 15 napon belül ki lehetne javitani. Ez a jelenlegi az állapot, egyik új épitménynek sem kedvez.”
 • 56. eb 2008. június 19. 22:46
  „T. Aktulális!
  Leültem dolgozni, ez a második műszakom ma. Gondoltam átnézem a híreket, kiváncsi voltam kapok-e választ. Valamiért tudtam, hogy igen.
  Sikerül kedélyesen elbeszélgetnünk egymás mellett. Valahogy úgy, mint a várovezetőknek vagy az országvezetésnek a politikai ellenfelek mellett. Nem az a lényeg, hogy a másik mit mond. A lényeg, hogy ellenezni kell, aztán majd kitaláljuk, hogy miért.
  Csak kitaláltam, hogy elfogult. Bevallom azt hittem rokon. Nem megbántani akarom, de majdnem biztos vagyok benne, hogy ha egy narancsos politikus fut ilyen karriert a szeme elött, akkor az nem tetszene. (Hacsak nem osztálytárs)
  Az írásom milyen jellemet mutat Önnek nem tudom. Nem kell, de biztosíthatom, hogy soha nem voltam és nem is leszek egyik oldal mellett vagy ellen sem semmilyen megmozduláson. Egyik szín sem kedves nekem. Én csak annak tudok hinni aki még nem csapott be. Hogy ki az? Nem tartozik a politikai elithez.
  A kérdésre: a közelmúltban nem, de korábban igen.”
 • 55. aktuális 2008. június 19. 21:53
  „eb. Majdnem elfelejtettem Őnnek válaszolni,hogy én még egy pontban sem foglalkoztam Dr Fodor Úr polgármesterrel.Kérem ha Őnben írása szerint nincs indulat akkor ne személyeskedjen. Mondani szokták vala öndicséret büdös.”
 • 54. aktuális 2008. június 19. 21:41
  „eb. Az igazság fáj? Nem vagyok elfogult legkedvesebb osztálytársamat ismerem kellően. Hogy a válaszom többi részével nem tud mit kezdeni megértem, hisz egy embert olyan modon alázni ahogy írtam én sem érteném meg. Igaz, hogy én Őnt nem ismerem de hozzászólásaiból lehet a jellemére következtetni.Tudja ki mint él úgy ítél. Ennyit az idulatról, a színekről és a zászlós vonulásokról. Még egy kérdés valaha vonultak piros zászlóval bárki házáhóz üvöltözni gyalázkodni.”
 • 53. Soproni Polgár 2008. június 19. 19:53
  „MIÉRT JÁRATJÁK LE ITT és MOST MAGUKAT, a LEGKÜLÖNBÖZŐBB ZŰRÖS ÜGYEKKEL, VÁROS és VÁROSI HOLDING VEZETŐKÉNT OLYAN EMBEREK, AKIK KORÁBBAN KÉPZETTEKNEK, INTELLIGENSNEK, ETIKUSNAK és HITELESNEK LÁTSZOTTAK???”
 • 52. felháborodott 2008. június 19. 18:45
  „Fodor takarodj, hazudsz reggel, délben, este!

  A mélygarázs készen van!
  Vannak tanuk is!”
 • 51. eb 2008. június 19. 16:29
  „Aktuális!
  Úgy érzem egy kicsit elfogult. Én csak arra hívtam fel a figyelmét, hogy a képviselő úr 1990-ben, 17 évesen, friss szakmunkás bizonyítvánnyal és nulla ledolgozott évvel rendelkezett. Csak ennyi. Ritka az az ember aki 17 éves korára összedolgozik egy házat. Majd ezt eladva, újat véve és újra eladva egyszercsak eljut a Lőverekbe.
  Senkinek ne legyen kétsége affelől, hogy politikusaink nem csak a fizetésükből élnek. Lehet, hogy van egy-két ilyen fehér holló, de ők biztos nem építenek házat a Lőverekben.
  A válaszának további részével nem tudok mit kezdeni. A tartalma arra utal, hogy bennem tizedannyi indulat sincs mint Önben. Nem tudja ki vagyok, hogyan gondolkodok, mit teszek és mit nem. A leírt pár sorából arra lehet következtetni, hogy Ön előbb lesz a Fodor Tamás háza előtt piros zászlóval, mint én a Kránitz László háza előtt sárgával (egyébként narancssárga). A szineket pedig jobb nem feszegetni: A veszély színe is piros és agyilkos galóca is.”
 • 50. aktuális 2008. június 19. 15:13
  „eb.Igen 17 éves kora óta dolgozik, de Őnök ezt mindtudják, mivel nincs olyan hivatal ahol nem ellenőrizték volna pl:földhivatal, okmányiroida stb. Mi több háza elé vonultak kiabálni, tekintetnélkül asok kicsi gyermekre akik a környéken élnek. Egyébbként a többi politikus ingyért dolgozik? A piros szín a szeretet jele a sárga az írigységé.”
 • 49. Biczi László 2008. június 19. 14:59
  „Kedves valakimás!
  A lízingszerződésben már pontos összeg szerepel, ez pedig 2.07 milliárd. Így a holding - és persze ezzel a város is - tudta mit vállal, az építő nem kérhetett volna 8 milliárdot.”
 • 48. eb 2008. június 19. 14:45
  „aktuálisa!
  1990-ben Kárnitz László 17 éves volt és szakmunkás tanuló! Azóta gyakorlatilag folyamatosan politizál. A politikus jövedelme pedig az államtól, vagyis az adónkból származik (elvileg).
  Bocsánat, hogy nem közvetlenül a mélygarázshoz tartozik a hozzászólásom (csak közvetve)”
 • 47. Soproni Polgár 2008. június 19. 10:43
  „MIÉRT JÁRATJÁK LE ITT és MOST MAGUKAT, a LEGKÜLÖNBÖZŐBB ZŰRÖS ÜGYEKKEL, VÁROS és VÁROSI HOLDING VEZETŐKÉNT OLYAN EMBEREK, AKIK KORÁBBAN KÉPZETTEKNEK, INTELLIGENSNEK, ETIKUSNAK és HITELESNEK LÁTSZOTTAK???”
 • 46. valakimás 2008. június 19. 10:41
  „Köszönöm Biczi László válaszait, örülök, hogy vette valaki a fáradtságot és írt. Ő jobban belelát a dolgokba, én csak halandóként kívülről látom a dolgokat, de:
  Ha nem volt az összegről döntés, akkor ha jól értem annyi pénzből épít, amennyiből akar, mi pedig visszabéreljük. Mi lett volna, ha ő pl. 8 milliárdot épít bele a garázsba? Azt is kamatostól visszafizetnénk? A saját pénzéből azt épít, amit akar, de akkor ne a város cégével béreltessék vissza. Ez egy egyrém!! Ez végiggondolta akkor valamelyik politikus?? Most akkora összeget mond, amennyit nem szégyell, mi pedig a Holdinggal visszabéreltetjük. Ez a felháborító!”
 • 45. Biczi László 2008. június 19. 00:49
  „Kedves igazság!
  Valóban nincsen ilyen döntés, erről már külön sajtótájékoztatót is tartottam:
  http://www.kisalfold.hu/soproni_hirek/nem_11_milliardrol_szolt_a_dontes/2057085/
  Ha gondolja, adja meg az e-mail címét, átküldöm a közgyűlési döntést, abból minden kiderül. Természetesen ezt bárki másnak is elküldöm, aki kéri. Ide a fórumra hosszú lenne bevágni az egészet és nem is ide való, de már én is gondolkodom, hova lehetne feltenni.
  Addig is
  az én e-mailem: biczi.laszlo@mail.datanet.hu
  Aki ide ír nekem, annak elküldöm. (a jövő héten nem leszek elérhető)”
 • 44. wallaby 2008. június 19. 00:24
  „igazságnak.

  Nincs ilyen döntés, nem lehet, mert a város csak azt engedte meg, hogy az SPT megépítse azt a garázst, ami a város rendezési tervében benne volt, a Petőfi térre már Gimesi polgármestersége idején mélygarázst terveztek.
  Ha most valaki be tud mutatni egy olyan közgyűlési határozatot, amiben benne lenne ez az összeg, azt azonnal fel kellene jelenteni. Gondolja, ha lenne ilyen, akko azt már nem látta volna mindenki a városban? Két év óta nem sikerült még megmutatni senkinek...”
 • 43. igazság 2008. június 18. 23:40
  „Biczi Úr!

  Mi az igazság van közgyülési határozat az 1.1mrd-ról vagy nincs? kérem segítsen, teggye fel az ezzel kapcsolatos anyagokat!”
 • 42. Biczi László 2008. június 18. 23:21
  „Kedves kmmk!
  Nem tudom milyen állapotban van a mélygarázs és nem is tudom megígérni, hogy beszököm és megnézem. Valószínűleg úgysem fogadnának el hitelesnek a beszámolómat.
  Azt tudom, hogy 2006 szeptemberében voltam lent a mélygarázsban, a -6. szinten is és rám mint laikusra komolyan mondom nagy hatással volt. Szerintem grandiózus építmény, a beállók kellően tágasak, jól megközelíthetőek. Biztosan sokan legyintenek erre is, de nem ez a lényeg.
  Kérem azt próbáljátok megérteni, hogy a városnak - kisarkítva és végtelenül leegyszerűsítve - tök mindegy milyen most a mélygarázs. A városnak csak és kizárólag akkor kezdődik barminemű kötelezettsége, ha a garázs kifogástalan, azaz használatbavételi engedéllyel rendelkezik.
  Ha most nincsen megfelelő állapotban, akkor azt az SPT-nek meg kell csinálnia és minden bizonnyal meg is fogja csinálni, hiszen csak így kezdheti meg a holding a "bérlést". Ha a polgármester is ezt mondja, akkor igaza van. Sajnos azonban, szerintem ezt az egyszerű dolgot a polgármester megpróbálja elkenni és úgy próbálja beállítani a helyzetet, mintha most a városnak egy rossz garázst kellene elfogadnia. Ez egyszerű szemfényvesztés, hangulatkeltés.”
 • 41. Mai 2008. június 18. 22:35
  „Biczi Úr vigyázat, mert itt is müködik az Ön nevében valo irogatás, amit az ellenzék generál, majd ködösítés!!!
  Legjobb lenne ha Fodor, Abdai vennék a kalapot, és lelépnének.
  Tönkre vágták a várost....”
 • 40. aktuálisa 2008. június 18. 21:56
  „en. Gondold el Kránitznak már ,1990-ben volt háza,amit mindig tovább értékesített vagy te ennyire tudatlan vagy? Gondolkozz ha tudsz pedig akkor még képviselő sem volt.Irigy vagy és gyalázod a másikat de, ha neked ez jó csináld ezért ilyen ez az ország.”
 • 39. kmmk 2008. június 18. 21:55
  „Kedves Biczi Laszlo!

  Eleg vekony az SPT-nek az a magyarazata, hogy azert nem engedtek le a sajto munkatarsait a tobbi szintre,mert nem volt ott az az ember, aki felkapcsolja ott a lampat. Remelem ezt on is belatja. Ebben lehet, hogy igaza van a polgarmesternek, mert ez nem derult ki! Utana fog ennek jarni/erdekli ont ez?”
 • 38. Biczi László 2008. június 18. 21:27
  „Kedves fórumozók!
  Már többször leírtam, hogy mindig a saját nevemen és címemen jelentkezem be, így kérlek legalább azzal ne vádoljatok, hogy álnéven ,,osztom az észt".
  Azt gondolom valakimás konkrét és korrekt kérdéseket tett fel, igyekszem rájuk válaszolni, a lehető legkevesebb politikai felhanggal.


  1. Egyik közgyűlés sem döntött, mert nem is kellett erről döntenie, ugyanis nem a város pénzéből épült a garázs. Arról egyébként döntött a közgyűlés, hogy felhatalmazza a városüzemeltetés vezetését a lízingszerződés megkötésére. határozatszám 150/2005. (V. 26.)
  2. Az SPT nem kér semmit a várostól, nem is kérhet, nem tudom ezt ki honnan vette?! A 2.3 milliárd bruttó összeg a 2 milliárd nettó, az áfa visszaigényelhető. Ennyibe került a garázs. A lízingszerződés csak akkor lép életbe, ha a garázs minden engedéllyel rendelkezik. Ha úgy tetszik, addig a városnak semmilyen kötelezettsége nincsen. Ennek felemlegetése színtiszta hangulatkeltés Fodor Tamás részéről.
  3. Nem tudom, hogy az SPT kit fizetett ki és kit nem. Ehhez a városnak semmi köze, ugyanis nem a város építette a garázst, a város csak engedélyezett egy garázsépítést. Ha tényleg nem fizetett az SPT, akkor felszámolást kell kezdeményezni a cég ellen, erre számtalan példa van az országban. Még egyszer mondom, ha az SPT becsapta az alvállalkozóit, az szerintem megengedhetetlen, el tudom képzelni, hogy a városvezetés ebben az esetben akár segítséget - pl. jogi segítség, ügyvéd van bőven - nyújt ezeknek az embereknek. De a garázs szempontjából ez nem a város ügye. Ez nem befolyásol a garázs használatával kapcsolatban semmit.
  4. Műszakilag akkor lesz rendben, ha lesz használatbavételi engedélye. Ennyiben igaza van Fodor Tamásnak. Ez kizárólag az építőt terheli, a város cége csak egy minden szempontból kifogástalan garázst kell, hogy üzemeltessen, a szerződés szerint. Más kérdés, hogy a jelenlegi városvezetés ott tett keresztbe, ahol tudott. Tudom persze, hogy ez nehezen megfogható dolog, ezért ezzel kapcsolatban mindenkinek a fantáziájára bízom a továbbit.
  5. Ez is csúsztatás. Senki nem mondta, hogy bomba üzlet a garázst üzemeltetni. Ez elsősorban várospolitikai kérdés, de ha az önkormányzat a garázst ügyesen beilleszti a város parkolási rendszerébe, nullszaldósra, vagy akár pici haszonnal is üzemeltethető.
  6. Szerintem nem volt 100 parkoló, hogy megéri-e arról az előbbi pontban írtam. Ha jól emlékszem 3 sorban parkoltak, plusz néhány hely a járda mellett. Utána fogok nézni pontosan mennyi hely volt. 150-200 parkoló nagyon sok!
  7. Szerintem az a garázs rosszabb helyen van és rosszul van üzemeltetve. Azok a táblák is levételre kerültek, amik eddig jelezték hol van az a parkoló.
  8. Az SPT és a bank vitájába nem szívesen nyilatkoznék, megvan róla a véleményem, de azt inkább privát e-mailben küldeném el.
  Ha egyet nem is értünk, remélem azért sikerült néhány új információt is adnom.”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron: a közgyűlés a ZTE-vel kötött volna szerződést

Sopron - A ZTE Football Club Zrt.-vel kötöttek volna szerződést a keddi soproni rendkívüli… Tovább olvasom