Kisalföld logö

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 5°C | 12°C

Féltik a magyar vendéglátást

Sopron - A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagjai tiltakoznak a bürokrácia ellen, úgy érzik, az új „standtörvénnyel" a tisztességes vállalkozókat terhelik csupán.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Turisztikai Kollégiuma Veres János pénzügyminiszternek írt levelében tiltakozik a korábban már két alkalommal elvetett, de idén újra bevezetésre kerülő napi standolás ellen. A Kisosz aláírásgyűjtést is kezdeményezett.

– Féltjük a magyar vendéglátás jövőjét, hiszen a tervezett törvény a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy zárás után minden egyes szeszipari termékről pontos kimutatást kell készíteni az éttermekben, szórakozóhelyeken – nyilatkozott Horváth Vilmos, a kamara turisztikai kollégiumának soproni elnöke. – Úgy gondoljuk, ez felesleges adminisztrációt jelent csupán, a gazdaság kifehérítését egyáltalán nem szolgálja. Azt eredményezi, hogy szűkül majd az itallap, így romlik a híresen jó magyar vendéglátás színvonala, mert a tulajdonosok munkájukat megkönnyítendő nem 25, csak mondjuk 5 italt kínálnak a vendégeiknek. Így elmaradnak a látogatók, hiszen a válság idején az emberek amúgy is elsőként a szórakozásról, a létfenntartásukhoz nem közvetlenül szükséges dolgokról mondanak le. Különösen, ha nem a megszokott színvonalat kapják.

Így zajlik a standolás – mutatja Appelt Antal felszolgáló. Az új törvény értelmében a leltárt záróra után minden éjszaka, valamennyi szeszes ital esetében el kell végezni.
Így zajlik a standolás – mutatja Appelt Antal felszolgáló. Az új törvény értelmében a leltárt záróra után minden éjszaka, valamennyi szeszes ital esetében el kell végezni.

Horváth Vilmos hozzátette, a vendéglátósok és a kamara támogat minden olyan lépést, mely a feketegazdaság felszámolását szolgálja, de meggyőződésük, hogy ez az újra életbe léptetett törvény nem segíti ezt. Ha a törvényhozók valójában a szeszipari termékek hamisítása ellen kívánnak fellépni, akkor más módszereket kell alkalmazni. Ilyenek például a mintavétel, az analízis, a szigorú felelősségre vonás. Ezért a miniszternek eljuttatott levelükben javasolták a termelőknél és a forgalmazóknál folyó ellenőrzések további szigorítását.

– Ha be kell vezetnünk a mindennapi standolást, akkor komoly ellenszenvet vívhatunk ki az alkalmazottaknál – tette hozzá Dömötöri László vállalkozó. – Az italok méricskélése az éjszakai zárás után nagyon fárasztó és több órán át tart. Így a munkatársaink pihenőideje rövidülne, amit érthetően mindenki nehezen vesz tudomásul. Egy fáradtan leltározó személyzet pedig könnyebben téved, egy esetleges ellenőrzés után így jön majd a büntetés. A rendelet nem életszerű, úgy gondolom, annak, aki megalkotta, egyáltalán nincs rálátása a vendéglátásra.

Olvasóink írták

 • 15. ungi 2009. január 22. 11:14
  „Evekig vendeglatoztam, es naponta standoltam. Az egesz nem tart tovabb 40 percnel, ha az embernek mar eleg rutinja van. A nagy tiltakozast en ott latom, hogy ha napi standolas van, meg penztargepi szamla is a vendegnek, akkor ki fog ugrani a "bevitt" alkohol meg a hivatalosan forgalmazott közötti különbözet. Mert senki ne magyarazza meg nekem, hogy nem ez ellen tiltakozik. Egy kis pelda: Adva vagyon egy üveg (1 liter) szeszesital, zarjeggyel, mindennel allatva. A kutya nem tudja megallapitani rola, (meg a finanz sem) hogy ez az üveg a lekönyvelt arubol, vagy a feketen behozottbol szarmazik. Bolti ara, 3500 forint. Egy liter, az husz feles. Egy feles az 600 forint. Tehat 12000 forintert adtak el, a tiszta (fekete) haszon egy üvegen 8500 forint. Ez utan nincs ado, nincs költseg, tiszta haszon. Na ez a felhaborodas oka!!!!!!!!!!!!!”
 • 14. Judytka 2009. január 12. 12:17
  „Kedves pedagogus!
  Mért nőgyógyász,fogorvos adott?És ők mérhetetlenül többet kaszálnak,mint egy fodrász,vagy kozmetikus...Hogy ez mindenkinek mennyire cseszi a csőrét!Olyanhoz kell menni,aki ad!Ha ez ennyire fáj...mellesleg én letojom,hogy nem ad,hiszen sehol nem számolhatom el...örülök,hogy ügyes,jól dolgozik,és megcsinálja a hajamat,arcomat..meg vagyok elégedve!!!
  De ha ez fontos,a gyerekemet nyelvre oktató tanár sem ad,aki felkészíti a nyelvvizsgára,vagy korrepetálja..Akkor most jelentsem fel??Sőt ő még csak nem is vállalkozó,abszolute fekete munkás...!!(mert tuti,hogy ezek után nem fizet sem adót,sem járulékot..ne az ilyen kis halakat cseszegessük már,ahol milliárdokat csalnak,sikkasztanak el..)”
 • 13. pedagogus 2009. január 11. 21:36
  „Re: #6

  :)”
 • 12. látó 2009. január 11. 15:56
  „Két apró észrevétel:
  1. Aki Bécsben valaha volt a Christkindlmarkton az kapott- e valaha blokkot, nyugtát v. számlát?
  2. Egy érdekes dolog, ami a bortermelőket sújtja: a seprűt ki kell vinni a szeméttelepre, ahol fizethetsz! azért ,hogy biogázt állítsanak elő belőle, mindezt a Vám és pénzügyőrségnél kell bejelenteni! Hát, aki valaha borászkodott pontosan tudja, ilyen jogszabályt csak az hoz, aki ebben az ágazatban sohasem dolgozott, vagy más célja van...”
 • 11. hehe08 2009. január 11. 14:23
  „Azért azt tegyük hozzá, hogy a politikai elit saját magának köszönheti, hogy sok a fekete munka.......
  Pl. mindjárt az ő viselkedésük, adómoráljuk és becsületességük (???)......
  aztán a kezelhetetlen átláthatatlan adótörvények ami csak arról szól, hogy bűntetni lehessen mert az jó bevétel az államnak
  aztán a magas tb és adóterhek....... elvonás kb 70-80%!!!!!! iszonyat
  aztán a minimálbér békaseggealatt tartása....... (nincs az embereknek pénzük)

  kb egy fél óra alatt megoldanám az egészet.....
  minimálbél 1000 euro
  tb-t kb harmadolni
  áfa, adó 20%
  cserébe kemény ellenőrzés!!!!!

  de mit akarunk egy olyan országban ahol a képviselők a legnagyobb adócsalók?????????

  megmondom:
  túlélni!!”
 • 10. jockey 2009. január 11. 13:10
  „Kérdésem csak annyi, külföldön van standolás? Mert ha van, akkor nem kell sírni, ha meg nincs, akkor azért nincs, mert ott nem össznépi sport a csalás. Itt meg az. Persze, nem is lehet rajta csodálkozni, hiszen az országgyűlési választások is bevallottan csalással és hazugsággal dőltek el.
  Dömötöri úrnak javaslom, fizesse ki bátran az alkalmazottai munkaidejét. Az ő dolga, nem?
  Egyébként meg tapasztalatom szerint a vendéglátósokat nem kell félteni, a jég hátán is megélnek. Sajnos, több alkalommal a vendégek kárára. Tisztelet a kivételnek!”
 • 9. Cingár 2009. január 11. 12:36
  „A számla nélkül felvett képviselői költségtérítés pedig törvényes adócsalás "nemde"...”
 • 8. m 2009. január 11. 12:11
  „tökfejek, ettől nem lesz több a bevétel...látni, hogy ehhez sem értetek. Itt inkább azért tiltakoznak, mert pl. az éjszakai zárás még későbbre fog tolódni, vagy a délelőtti műszaknak kell előbb menni. Ez túlóra lesz, vagy micsoda? A költségét szépen beépítik az árba, így fizetheted te nagyokos!”
 • 7. Intel 2009. január 11. 11:54
  „Tancs:
  Magyarországon ez elfogadott tény, ha nem kapsz számlát.
  Külföldön ezér megvetnek...
  Ennyi a különbség.

  Minden a fejbe dől el...”
 • 6. TancsKaszabell 2009. január 11. 11:09
  „Ó ! Tehát egy érzékeny lelkületű tiszteletre méltó,Hölgy vagy.
  Kézcsókom!
  A csalás ,pontosabban az adócsalás népi mozgalom ebben az országban.Sajnos!
  Amerikában és szinte minden fejlett demokráciában börtönnel sújtott cselekedet.
  Ezen gyakran elmélkedek ,vajon hol van a hiba.”
 • 5. pedagogus 2009. január 11. 10:38
  „A minisztériumban naponta számoljanak el az A4-es papírfelhasználásról, a borítékokról, a tintapatronokról, a toner kazettákról...
  Mert, hogy visznek haza belőle, az tuti.
  ---
  Fodrász, kozmetikus adott már számlát Nektek?
  Nekem még életemben nem, de mikor ott voltam, másnak sem.”
 • 4. saclos 2009. január 10. 23:38
  „Ugyanmár. Standolni két okból is szokás:

  4cl Bacardi light rum ~800 Ft. Ki vesz át italpultot úgy, hogy esetleg az előző műszak hazavitt két üveggel? Olyan ez, mint a pénztárváltás. Nem olyan ez, mint a vegyesbolt ezerféle apró áruval.

  Másrészről, az előző stand mínusz a napi fogyasztásnak illik egyenlőnek lenni a standdal. Magára adó vezető nem szeretné, hogy a vendégek elszokjanak onnan, mert a 4 cl csak 3cl, a maradékot pedig a személyzet jóáron eladja a haveroknak.

  Standolni az üvegek formájának ismeretében lehet centivel is, nem kell ide-oda öntögetni az italt. Van, aki pénzt is csinált belőle: Magyar találmány segíti a standolást http://www1.rtlhirek.hu/cikk/85207”
 • 3. Intel 2009. január 10. 20:00
  „Mindig voltak akik ügyeskedtek...

  Egy tény, alkalmazottnak rosszabb lesz sajna.
  Kérdés, hogy a stanolási időszakot ki fogja fizetni nekik...”
 • 2. TancsKaszabell 2009. január 10. 19:38
  „Nem féltem a vendéglátást,ettől a rendelettől nem !
  Több okból igen,féltem! Erről máskor.
  Sokszor járunk étterembe ebédelni vagy vacsorázni,mert amikor összejövünk, a családból a "legfontosabb személy" a konyhába van "száműzve".Céges buli is van itt ott.
  Többször hoztak ki nyitott üveget,amit persze visszaküldtem.Előfordult ,hogy a felszolgált rövidital minőségét tapasztalataim alapján megkérdőjeleztem magamban és nem fogyasztottam el,védett helyre tettem. Ezek után már a tudatosan kért számlán sem volt rajta.Óvatos duhajok................
  Ezért csak néhány általunk minőséginek elismert éttermekbe járunk.Ahol persze személyesen ismernek.
  Jó néhány tisztességes hely van ebben a városban ! Hála Istennek.

  Ha jól emlékszem ez a törvény már egyszer kihirdetésre került,-lehet,hogy többször- és vagy 20 napig érvényben is volt,az égetett szeszes italokra vonatkozott,de ebben nem vagyok biztos.
  Az indokait ma is védhetőnek tartom.Az ezt támadók, többnyire ismétlik magukat.

  "úgy érzik, az új ,,standtörvénnyel" a tisztességes vállalkozókat terhelik csupán."
  Tehát vannak nem tisztességes vállalkozók is?Ők miben nem tisztességesek ?
  Akkor mit tegyünk?
  Igen, mindenki gazember,-csal lop,hazudik-, csak én nem!

  "a tervezett törvény a gyakorlatban azt jelenti majd, hogy zárás után minden egyes szeszipari termékről pontos kimutatást kell készíteni az éttermekben, szórakozóhelyeken"
  Igen ez azt jelenti.

  Persze ezzel egyéni "érdekeket" sértenek,ez világos .Akik belül vannak tudják miről szól a dolog.

  Érdekes,hogy az országot, a közösséget ért érdeksérelmekről egy szót sem ejtenek a levelet írók.
  Ez senkinek nem fontos?

  "A rendelet nem életszerű, úgy gondolom, annak, aki megalkotta, egyáltalán nincs rálátása a vendéglátásra."
  Lehet,hogy nem elég életszerű a rendelet,és van mit javítani rajta,szinte biztos,-gondoljanak a zárjegy hamisítás profizmusára-, dehogy akik megalkották nem rendelkeznek "rálátással", azt kizártnak tartom.

  Ne kerülgessük a fórró kását,mondjuk ki magyarul,Itt a csalásokat,az adócsalást akarják megakadályozni nem pedig a "vendéglátást lerombolni"!!
  Mert tisztességes gazdálkodás csak tisztességes elszámolás alapján lehetséges.Ez vitathatatlan.

  Ezért ,mégis csak szükséges az együttműködés,mert a közösségünket ért kár jól kimutatható,és azok zsebében marad, akik jobbító szándék nélkül,saját kis érdekeik miatt, lármáznak.

  Nem egészen értem,hogy a levélírók azzal egyetértenek, hogy a termelőknél,forgalmazóknál fokozza az állam az ellenőrzést de ebből kihagynák a felhasználót és persze a fogyasztót is akit végső soron,
  ÍGY IS ÚGY IS KÁR éri.”
 • 1. m 2009. január 10. 19:08
  „Ez is egy kiba..ott nagy fa..ság! Amelyik ezt kitalálta megint... Idióta tolvajok gyülekezete!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elmarasztalták az önkormányzatot

Sopron - Szinte még el sem kezdődött az új esztendő, máris pert vesztett a soproni önkormányzat… Tovább olvasom