Kisalföld logö

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 2°C | 7°C Még több cikk.

Felszámolják a Pilis-Investet

Ismét elmaradt a Pilis-Invest küldöttgyűlése. Dr. Szekeres Csaba ügyvéd szerint a cég vagyona fedezetet nyújthat a követelésekre. Közben felszámolási eljárást kezdeményeztek az ingatlanszövetkezet ellen. Nagy József befektető abban reménykedik, hogy az alaptőkéjét visszakapja.
Több mint 4900 befektető – közöttük 900 soproni – várja országszerte, hogy hozzájusson a Pilis-Invest Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezettel szembeni követeléséhez. Mint erről tájékoztattuk olvasóinkat, a Pilis március 2-án szüntette meg a célrészjegy-megállapodásokra vonatkozó ki- és befizetéseket. Azóta – legalábbis a befektetők szempontjából – nem történt érdemi lépés, mert elmaradt a május 12-re és a tegnapra meghirdetett küldöttgyűlés, sőt felszámolási eljárást kezdeményeztek a Pilis ellen. A korábban megígért vagyonleltár – tartozások, követelések felmérése, ingatlanok tulajdoni lap szerinti felsorolása – sem készült el, így a befektetők tovább aggódnak pénzükért.


Nem történt semmi

– Április közepén járt volna le azt általam jegyzett célrészjegy négy hónapos futamideje – mondotta Nagy József soproni befektető. – A pénzt azonban szerettem volna éppen március másodikán kivenni, de már zárva volt az iroda, csak a pénzükre váró emberekkel tudtam szót váltani. Akkor még – és utána egy ideig – nem gondoltuk, hogy ilyen nagy a baj, mert a hivatalos közlemények nyugtatgattak bennünket. Azóta eltelt három hónap és nem történt semmi. Legalábbis én nem tudok róla, hogy elmozdult volna az ügy a holtpontról. Abban reménykedem, hogy legalább az alaptőkét visszakapjuk. A megígért magas hozamról már lemondtam.

Elvileg van fedezet

– Miben reménykedhetnek a kisbefektetők? – kérdeztük dr. Szekeres Csaba ügyvédet, aki több mint kétszáz sopronit képvisel és aki küldöttként vett (volna) részt a tegnapra meghirdetett küldöttgyűlésen.
– A küldöttgyűlés ismét elmaradt, mert kevesen jelentek meg – tájékoztatott dr. Szekeres. – Az igazgatóság tagjai azonban elmondták, eredménytelen tárgyalást folytattak azzal a befektetővel, aki felszámolási eljárást kezdeményezett ellenük. Így jogerőssé válik az elsőfokú bírósági határozat, amelyet a cég megfellebbezhet. Ez azért fontos kérdés, mert ha valóban felszámolják a Pilist, akkor évekig is eltarthat, ameddig pénzükhöz juthatnak a befektetők. Tény, eddig még nem készült el a pontos vagyonleltár, ezért más módon próbálunk utánajárni, hogy mennyi is az összérték. Úgy tűnik, elvileg van fedezet a követelésekre, de kérdés, hogy mikor és hogyan mobilizálható a vagyon.

Közgyűlés heteken belül

Mint megtudtuk, a meghiúsult küldöttgyűlés után két–három héten belül összehívják a közgyűlést, amelyre minden tagot meghívnak, hogy közvetlenül kapjanak információkat a kialakult helyzetről. Félő azonban, hogy ezen elszabadulnak az indulatok. Mint Szekeres Csaba elmondta, a sikertelen küldöttgyűlés is parázs hangulatú volt, ugyanis néhány nem küldött befektető is megjelent.

11 milliárd forint a tagok követelése

A Pilis-Invest internetes honlapján többek között az olvasható, hogy a március másodikai – nem hivatalos – adataik szerint 11 milliárd forint a tagok tőkekövetelése velük szemben. Az igazgatóság úgy látja, a meglévő vagyon értékesítésével, hasznosításával 1–3 éven belül kielégíthetők a követelések.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rekordot döntött a soproni színház

A soproni Petőfi Színház évadját értékelte és a következő szezon műsortervét ismertette pénteken… Tovább olvasom