Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Felkészülnek a vámosok a fémkereskedések ellenőrzésére

A fémlopások hazánkban évente több milliárd forintos kárt okoznak. A vám- és pénzügyőrség felkészül az illegális fémkereskedések visszaszorítására, a legálisak ellenőrzésére.

A Soproni Vámszakmai Napok egyik előadója, Moór Sándor, a VPOP Jövedéki Igazgatóság igazgatóhelyettese a fémkereskedéssel kapcsolatos vámhatósági feladatokat összegezte.

– A törvény végrehajtási rendelete valószínűleg már a közeli hetekben napvilágot lát, így 2010. január elsejétől a vám- és pénzügyőrség, mint várható fémkereskedelmi hatóság, megkezdi felkészülését az április elsejei határidőre – részletezte Moór Sándor őrnagy. – Attól az időponttól kezdve ugyanis csak fémkereskedelmi engedéllyel rendelkezők vásárolhatják, raktározhatják, illetve hasznosíthatják a begyűjtött fémet.

Moór Sándor: Januártól csak fémkereskedelmi engedéllyel rendelkezők vásárolhatják, raktározhatják, illetve hasznosíthatják a begyűjtött fémet. Fotó: Gosztonyi
Moór Sándor: Januártól csak fémkereskedelmi engedéllyel rendelkezők vásárolhatják, raktározhatják, illetve hasznosíthatják a begyűjtött fémet. Fotó: Gosztonyi

A vám- és pénzügyőrségnek az engedélyezésben, ellenőrzésben lesz szerepe. Komoly feladat vár ránk, hiszen a vasútnak, a postának és más szférának okozott károk nagyon gyakran életveszéllyel jártak együtt, gondoljunk csak a megrongált biztosítóberendezések miatt bekövetkezett balesetekre. Reményeink szerint az illegális fémkereskedelmet a telephelyek szigorú rendtartásával és a fémátvétellel kapcsolatos dokumentáció megkövetelésével visszaszoríthatjuk. Váratlan, szúrópróbaszerű ellenőrzésekre számíthatnak majd az érintettek, akiknek adatszolgáltatási kötelezettségük is lesz, kiktől vették a fémet. Új elem, hogy 16 éven aluli személytől nem lehet átvenni azt. A kereskedőnek hat napig meg kell őriznie a begyűjtött anyagot, hogy a hatóság ellenőrizhesse annak eredetét. E lépésekkel ugyancsak a fémlopásokat próbáljuk megelőzni. A törvény szigorú szankciókat is tartalmaz, beleértve a súlyos pénzbüntetést, a lefoglalás és elkobzás, továbbá az engedély visszavonása lehetőségét is.


Vittek fémet temetőből és a Fertőről is

Sopronban és környékén 2005 augusztusában 1,4 millió forint értékű kovácsoltvasat loptak el ismeretlenek az evangélikus temetőből; a Fertő tóról 2006 áprilisában 54 nádszállító alumíniumcsónakot vittek el, a kár közel hatmillió forint volt. Tavaly az egykori vasöntöde területéről loptak el héttonnányi vasat. A fémtolvajok a szobrokat sem kímélik: a balfi emlékhelyről a Szerb Antal-emlékművet, Sopronból Tompa Mihály mellszobrát, illetve a néhai felszabadulási emlékművet, Nikét (a köznyelvben Réz Rozit) tüntették el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kisebb terület, kevesebb oltvány

A szőlőterület csökkenése, a telepítés visszafogása hatással van a szőlőoltvány előállítására is. Tovább olvasom