Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Feledésbe merült a cserkészet Sopronban?

Erre egyértelmű a válasz: nem. Jó volt egy közösséghez tartozni, kirándulni, sokat nevetni, elsősegélyt tanulni, de mindinkább megismerni az önzetlenség fogalmát. Kötelességtudó, segítőkész felnőttekké váltunk egytől egyig.
 
Egy egykori cserkész, Balogh Barbara mesélt az élményeiről.

Akkor hallottam először a cserkészekről, mikor iskolánkba ellátogatott az akkori soproni cserkészcsapat parancsnoka és elmesélte osztályunknak, hogy mennyi izgalmas dolgot lehet itt csinálni. Mert engem minden érdekelt: kirándulás, verstanulás, éneklés, táborozás. Kalandvágyó gyerekként hazamentem, ahol előadtam, hogy „én cserkész leszek", jövő héten kell beiratkozni. Persze szüleim első hallásra kétkedtek szavaimban, „megint mit akar ez a gyerek?". Később rájöttek, hogy ennél jobb helyre nem mehettem volna: egy olyan ifjúsági mozgalom tagja lettem, ahol mindenki teljesen egyenlőnek számít nemtől, társadalmi- vagyoni helyzettől, vallási meggyőződéstől függetlenül. Az iskolai tanulmányainkat a heti találkozóinkon egészítettük ki a cserkészet által nyújtott ismeretekkel, úgy, mint a magyar népi hagyományok bővebb megismerése, elsősegélynyújtás, rovásírás, fúrás-faragás, kézművesség.

Hogy mi a cserkészet? A világ legnagyobb gyermek- és ifjúsági mozgalma. A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért: segíteni a gyermekeket és fiatalokat, hogy aktív és elkötelezett felnőttekké váljanak.

Mindehhez saját nem-formális nevelési módszerünket, a cserkészmódszert hívjuk segítségül, amely a következő elemekből áll:

● a kisközösségi (őrsi) rendszer,
● fogadalom és törvények,
● a cselekedve tanulás,
● folyamatos és ösztönző, vonzó és hasznos programok főként a természetben,
● a magyar kultúra ápolása különös tekintettel népi hagyományainkra.
(Forrás: www.cserkesz.hu)

A cserkészet pedagógiai alapjait több, mint 100 éve fektette le az angol Robert Baden-Powell, de kiscsoportos rendszeren és cselekedve tanuláson alapuló cserkész módszer aktuálisabb, mint valaha!

A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért.
A világ több, mint 200 országában 38 millió cserkész dolgozik egy közös célért.


Manapság egyre nehezebb a kötelességre való nevelés. A gyermekek plázákban vagy az internet előtt múlatják az időt. Ha beléphetnek Facebook-ra, az nekik már szabad program. Ebben más cserkésznek lenni. Cselekedeteink lényege, hogy a gyermekre felelősséget helyezünk, természetesen felnőtt ellenőrzés mellett. Annak idején mi is így tanultunk meg tájékozódni, egy egész táborra főzni és mosogatni, megtanultunk túlélési praktikákat és éreztük a család fontosságát a sokadik tábor napon, távol családunktól, a mindig vidám tábortüzek élmény dús programja után.

Van köztünk műszerész, sportedző, táplálkozási szakértő, riporter, óvónő, gyógytornász, ápoló, menedzser, és még sorolhatnánk. Így a ma már felnőtt cserkészek nagymértékben tudják szélesíteni a kiscserkészek ismereteit.

Ha valaki kedvet érez ahhoz, hogy megismerjen minket, szeretettel várjuk 2012. október 13-án délelőtt 10 órára a Printcz Pihenőhöz (Lővér uszoda mögött, Deákkúti út), ahonnan az „Akkor és most" nevezetű családi napunk apropójából kirándulunk a Várhelynél található Bella Emlékhelyhez. Aki túrázni nem szeretne, várjuk szeretettel a végállomáson, hogy aztán együtt süssük szalonnánkat víg dalolászás mellett.Már Facebookon is megtalálhatóak vagyunk: https://www.facebook.com/364scarbantia

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépség és a Szörnyeteg Sopronban

Látványos átalakulás történt szerdán az Arénában, ahol a sportolók helyét díszletmunkások vették át.… Tovább olvasom