Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Felavatták a GYSEV Wagner-mozdonyát Sopronban

A Wagner-mozdony első útján egy intercity vonat élén a budapesti Keleti pályaudvarra indult Sopronból.


Elkészült a Wagner-mozdony Sopronban. A tematikus Taurus mozdony a világhírű német zeneszerző születésének 200. évfordulója alkalmából a hivatalos Wagner-évben készült. Magyarország egyetlen zenélő mozdonya mostantól a zeneszerző világszerte ismert dallamát, a Walkürök lovaglását játssza.

A Liszt-mozdonyt alakították át Wagner-mozdonnyá. Fotók: Magasi
A Liszt-mozdonyt alakították át Wagner-mozdonnyá. Fotók: Magasi


Útjára indult a Wagner-mozdony. A GYSEV a világszerte ismert és népszerű komponista születésének 200. évfordulója előtt tiszteleg a tematikus mozdonnyal. A Wagner-mozdony grafikájának alapszínei a fekete és a piros, melyre elegáns arany színnel került rá a stilizált Wagner portré, ill. szintén arany, valamint fehér betűkkel a zeneszerző neve és a 200-as szám.

A mozdony két oldalán megjelenő motívum a komponista két operájára, A Bolygó hollandira, valamint a Lohengrinre utal.

A vasúttársaság 2011-ben a Liszt évben a magyar zeneszerzőnek állított emléket, szintén születése 200. évfordulójára. Most ennek a tematikus mozdonynak a borítását cserélték le a szakemberek. Így az eddigi Liszt-mozdonyt alakították át Wagner-mozdonnyá.

Az utazóközönségnek Liszt zenéjétől is búcsúznia kell: Magyarország egyetlen zenélő mozdonya a II. Magyar Rapszódia helyett mostantól a zenetörténet egy másik, világszerte ismert dallamát, a Walkür című operában felcsendülő Walkürök lovaglását játssza.

Útjára indult a Wagner-mozdony
Útjára indult a Wagner-mozdony


„Liszt Ferenc nem csak kortársa és pályatársa volt Wagnernek: a két zeneszerző kiváló barátságban is volt. Liszt folyamatosan támogatta az általa zseniálisnak tartott német komponistát, műveit pedig egész Európában népszerűsítette. Ezért is támogattuk azt a kezdeményezést, hogy Liszt után Richard Wagner életművére is tematikus mozdonnyal hívjuk fel az utazók figyelmét" – mondta az átadási ünnepségen Dávid Ilona, a GYSEV Zrt. elnöke, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A magyarországi Richard Wagner Társaság elnöke az avatáson úgy fogalmazott: Liszt Ferenc nélkül talán nem is jöhetett volna létre a Wagner-életmű.

„1849-ben Liszt Ferenc mentette meg Wagnert a börtöntől, amikor forradalmi részvétele miatt üldözték. Később pedig Liszt lánya, Cosima Wagner feleségeként rengeteget tett a zeneszerző műveinek ismertebbé tételéért. Társaságunk köszönettel tartozik a GYSEV-nek, amiért lehetővé tette, hogy ilyen módon is népszerűsítsük a páratlan Wagner-életművet" – mondta Bajai András, a magyarországi Wagner Társaság elnöke.

A Wagner-mozdony első útján egy intercity vonat élén a budapesti Keleti pályaudvarra indult Sopronból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Játsszon és nyerjen jegyet a West Bromwich Albion meccsre!

Válaszoljon helyesen a kérdésekre, és nyerjen belépőt a Sopronban, hétfőn tartandó West Bromwich… Tovább olvasom