Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Falugondnoki buszra pályázik Und

Und - A szeptemberi iskolakezdéstől várhatóan a sopronhorpácsi intézményekbe járnak át az undi óvodások, iskolások. A csökkenő normatíva miatt ugyanis lehetetlen helyben tartani az oktatást.
Bár még nem jelent meg a felhívás, de idén is beadja az undi önkormányzat az önhibáján kívül hátrányos települések támogatására a pályázatot. A település a kiegészítés nélkül is működőképes maradna, ugyanakkor a fejlesztéseket a lehető legminimálisabbra kell szorítaniuk. Teendő viszont akadna bőven. A 360 lakosú faluban a lélekszám csökkenése megállt, igény esetén pedig öt éven belül 15–18 építési telket lehet kialakítani.

– A közelmúltban három község – Und, Zsira, valamint Sopronhorpács – hárommillió forintból közösen tette rendbe a Füles (Nikitsch) felé vezető makadámutat – mondta el érdeklődésünkre Guzmits Ferenc polgármester. – Ezt szeretnénk folytatni úgy, hogy összekötjük a faluból kivezető Fülesi utcával. Ha ezzel meglennénk, akkor három kilométert rövidíthetnénk Ausztria felé. Bízunk abban, hogy a közeljövőben megjelenik az ötven-hatvan százalékos támogatási pályázat. Emellett egy falugondnoki busz beszerzésén is gondolkodunk. Amennyiben megkapjuk az állami támogatást, akkor egy főállású falugondnokot is felvehetünk. Az ő feladata lesz a település rendezése, valamint az idősek, rászorultak orvoshoz szállítása, étel- és gyógyszerbeszerzése.
Guzmits Ferenc hozzátette, szeptembertől csupán egy óvodásuk lesz, az általános iskola alsó tagozatába pedig tizenegyen járnak.

A kevés gyermek és a csökkenő állami normatíva miatt nem tudják tovább helyben vállalni az oktatást. Még úgy sem, hogy nemzetiségi iskolaként nagyobb támogatásban részesülnek.
– Korábban már megkötöttük a társulási szerződést a sopronhorpácsi intézménnyel, így diákjaink szeptembertől oda járnak majd át – folytatta a polgármester.
– Külön iskolabusszal a diákok szállítása is megoldott. Az utazásnál pedig pedagógus is elkíséri a gyerekeket, a busz szinte minden ház előtt megáll majd, így ebből nem lehet gond.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesteri válasz az induló viszontperre

Sopron - Fodor Tamás polgármester Walter viszontpert indít Fodor ellen címmel megjelent írásunkra a… Tovább olvasom