Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Fakivágás Sopronban - Tiltakoznak a Lövérek lakói

A múlt pénteki kivágások esetében a hatóság ellenőrzi, hogy az új tulajdonos az engedélyezett fákat vágta-e ki.

Tiltakoznak a környék lakói a Hársfa sori Zettl-Langer-villa kertjében történt fakivágások ellen. Mint a Kisalföld megírta, korábbi tulajdonosa, a Magyar Telekom Zrt. értékesítette a Lövérek városrész legnagyobb, helyi védettség alatt álló ingatlanát, az új gazda pedig – információnk szerint engedéllyel – a több mint hétezer négyzetméteres, parknak is beillő kertben több fát kivágatott.

(Előzmény: Elkelt a legszebb lőver, 2015. január 24., Kisalföld.) A hatalmas, laikus szemmel egészségesnek látszó fák pusztulása miatt az internet legnagyobb közösségi oldalán Sopron Lővérekért Összefogás címmel is gyűjtik a tiltakozásokat. Szerkesztőségünket is többen megkeresték, mert értetlenül állnak a fakivágások előtt.

A környéken élők féltik a városrész legszebb lőverét és nem értik, miért kellett kivágni a látszólag egészséges fákat. Az internetre sorra töltik fel a kerítés túloldaláról készített fotókat.
A környéken élők féltik a városrész legszebb lőverét és nem értik, miért kellett kivágni a látszólag egészséges fákat. Az internetre sorra töltik fel a kerítés túloldaláról készített fotókat.


– Az ingatlan korábbi tulajdonosa 2014. április 4-én adott be fakivágási kérelmet a területre vonatkozóan, amelyhez csatolta a szakértők által elkészített pontos szakvéleményt a fák állapotáról – reagált dr. Sárvári Szabolcsaljegyző.

– Összesen 28 fára kértek fakivágási engedélyt, melyből első körben tizenhatra adtuk meg. Tudni kell, hogy csak olyan egyedre adtunk engedélyt, amelyek törzsében súlyosabb, ötven százalék körüli vagy e feletti, úgynevezett szilárdságcsökkentést mértek, vagy erősen megdőltek.

Az első körben kiadott fakivágási engedélyünket megfellebbezték, így felkerült másodfokra. A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal új eljárásra utasította a soproni hatóságot. Ezek után új határozat került kiadásra, amely végül 21 fára adott fakivágási engedélyt. Minden kivágott fára előírtuk a pótlást, pontos fajtát és méretet határoztunk meg – zárta az aljegyző.

Információink szerint a múlt pénteki kivágások esetében a hatóság ellenőrzi, hogy az új tulajdonos az engedélyezett fákat vágta-e ki. A környék lakói közül többen hétfőn reggel már közösen fontolgatták lehetőségeiket. Szeretnének hangot adni egyet nem értésüknek a fák kivágása miatt és megakadályozni minden további beavatkozást a városrész utolsó hagyományos lőverében. 
  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincmillió jut idén fejlesztésre Peresztegen

A 2015-ös költségvetés megtárgyalásakor kiderült, mint tavaly, most is kétszázmillió forintból… Tovább olvasom