Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

EU-pénzből újíthatják fel a gyógypedagógiai intézményt

240 millió forintos fejlesztés kezdődik a soproni Tóth Antal Nevelési- Oktatási és Módszertani Központban.


A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az Új Magyarország Fejlesztési Terv Nyugat-dunántúli Operatív Programja keretében 199.800.000 Ft összegű vissza nem térítendő támogatást nyert a soproni Tóth Antal Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Óvoda, Általános Iskola, Speciális Szakiskola, Kollégium, Pedagógiai Szakszolgálat épületének átalakítására, felújítására, komplex akadálymentesítésének megvalósítására. Minderről Firtl Mátyás, a megyei közgyűlés alelnöke péntek délelőtt, projektindító sajtótájékoztató keretében számolt be. A rendezvényen jelen volt Fazekas Ferencné, a Tóth Antal Nevelési- Oktatási és Módszertani Központ igazgatója és Khaut András, a kivitelezést végző Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. igazgatóságának elnöke is.

A tájékoztatón elhangzott: a Támogatási Szerződés aláírására 2009. november 16-án került sor. A beruházás keretében az épület átalakítása, felújítása, komplex akadálymentesítése valósul meg, mintegy 240 millió forint összköltséggel. Az elnyert közel 200 milliós uniós támogatás mellé a szükséges saját erőt – 40 millió forintot - a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat biztosítja 2009. évi költségvetése terhére.

Firtl Mátyás alelnök elmondta: a megyei önkormányzat, mint fenntartó, a szükséges fejlesztéseket forráshiány miatt önerőből nem tudta volna megvalósítani, ezért él a pályázat adta lehetőséggel. A 40 milliós önrész biztosítása is komoly erőpróba az önkormányzatok jelen finanszírozási helyzetében, de tisztában van azzal, hogy a 21. században korszerű, energiatakarékos, akadálymentes épületben sokkal jobban biztosítható a különböző fogyatékosságból fakadó hátrányok leküzdése, a sérült gyermekek esélyegyenlőségének biztosítása. Ezt szem előtt tartva döntött úgy a megye, hogy finanszírozási nehézségei ellenére forrást biztosít a fejlesztésre. Firtl Mátyás – aki egyben Sopron országgyűlési képviselője úgy véli, hogy egy megszépült, patinás épület a városnak is szép színfoltja lesz, méltó az alapító - Tóth Antal – egykori szándékához.

Fazekas Ferencné az intézményben folyó oktató-nevelő tevékenységről adott rövid tájékoztatást. Többek között elmondta, hogy összetett funkciójú, halláskárosult gyermekek oktatását ellátó gyógypedagógiai tevékenységüket közel 100 évvel ezelőtt épült épületben folytatják. Örülnek annak, hogy a beruházás által korszerűbb, diákjaik sajátos igényéhez méltó környezet jön létre és az intézmény fennállásának 100. évfordulóját már a megszépült környezetben ünnepelhetik. A felújítási munkálatok már elkezdődtek, így a tanulók, a nevelők és a kivitelezést végzők olyan közös együttműködésére lesz szükség, amely biztosítja az oktatás-nevelés zavartalanságát és a beruházás előrehaladását is.

Khaut András, a kivitelező cég vezetője elmondta, hogy cégük – bár az egész régióban végeznek beruházásokat – soproni székhelyű, így nagyon örülnek annak, hogy munkájuk révén ők is hozzájárulhatnak a város értékeinek gazdagításához.

Terv szerint a 2010-2011-es tanév már megszépült környezetben zajlik majd az intézményben, hiszen a projekt várható befejezése 2010. október 30.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dávid Ibolya Nagycenken

Dávid Ibolya a nagycenki Széchenyi-kastélyban pénteken délelőtt bejelentette: az MDF szombaton dönt… Tovább olvasom