Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Esterházy-kastély: Kész a felújítás első szakasza

Lezárult a 250 éves fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójának első üteme.


Befejeződött az idén 250 éves fertődi Esterházy-kastély rekonstrukciójának első üteme. Az Európai Unió támogatásával megújult, magyar Versailles-nak is emlegetett kastélyépületet és a hozzá tartozó díszudvart jövő szerdán adják át ünnepi külsőségek között.

A több mint két évvel ezelőtt kezdődött rekonstrukcióra 1 milliárd 563 millió forintot költöttek. Ebből az összegből renoválták a kastély homlokzatát, új köntösbe öltöztették belső tereit és megszépítették a díszudvart - mondta Varga Kálmán, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága igazgatója az MTI-nek.

A restaurátorok újjávarázsolták egyebek között a barokk kastély ékköveit, a dísztermet és a zenetermet. Utóbbiban Joseph Haydn csaknem három évtizeden át muzsikált, a zeneszerző mecénása, a kastélyépítő Esterházy "Fényes" Miklós volt. A díszudvart parkosították, a korábban nagy kiterjedésű kavicsos terület helyére gyepet telepítettek és virágokat ültettek. A díszudvar öntözőrendszert kapott és vízelvezetését is megoldották.

A munkálatok idején a kastély folyamatosan látogatható maradt. A közlekedés ugyan körülményesebb lett, viszont a látogatók bepillanthattak a kulisszák mögé és olyan útvonalak is megnyíltak előttük, ahonnan a restaurátorok munkájának fogásait is elleshették.

A restaurációs munkákat folytatják, a rekonstrukció már zajló második szakaszában megújítják többek között a kínai lakk kabinetet, felújítják a télikertet és fogadóépületet emelnek szolgáltató és vendéglátó terekkel. A kastély rehabilitációja az értékek megőrzését és hasznosítását szolgálja, a rekonstrukció eredményeként az épületegyüttes visszanyerheti egykori kulturális jelentőségét, és hozzájárul a turizmus fejlesztéséhez.

Olvasóink írták

  • 1. bogote 2012. május 07. 15:28
    „nem rég voltam ott. nagyon szépen felujították. öröm volt végig nézni. köszönjük az érdekes kastélyvezetést Luka Dávidnak!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a tavaszi virágosítás Sopronban

Idén, az egynyári virágok kiültetését május második hetében kezdi meg Sopronban a Sopron Holding… Tovább olvasom