Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 1°C | 7°C Még több cikk.

Épülhet a történelmi zarándokhely

Sopron–Fertőrákos - Múzeum-látogatóközpontot és nemzetközi színvonalú rendezvényteret hoznak létre többlépcsős fejlesztéssel a Páneurópai Piknik egykori helyszínén. A soproni városvezetés erről köt együttműködési megállapodást a fertőrákosi önkormányzattal.
– Örvendetesnek tartjuk, hogy Sopron önkormányzatának egyik kiemelt céljává vált az 1989. augusztus 19-i határáttörés és az általa kiváltott történelmi események emlékének méltó ápolása – fogalmazott dr. Magas László, a Páneurópai Piknik ’89 Alapítvány elnöke.

Régóta dédelgetett vágyunk válhat ezzel valóra- mondta dr. Magas László.

– Mindig hangoztattuk: a határáttörés történelmi jelentősége példás megörökítését sok szempontból csak az önkormányzat lehetőségei, eszközei biztosíthatják. A soproni és a fertőrákosi önkormányzat együttműködésével a tulajdonjog rendeződik, így nem lesz akadálya annak, hogy az adott területre – mint azt régóta szorgalmazzuk – rövid, közép- és hosszú távú elképzeléseket magában foglaló rendezési terv készüljön. Bízunk abban, hogy a továbbiakban is hallathatjuk hangunkat a tervbe vett célok megvalósításánál. Már a határáttörés huszadik évfordulójára készülődünk. Ezzel kapcsolatban megjegyzem, jórészt külföldről tapasztalunk nagy várakozást. Például alapítványunk az osztrák külügyminisztériumtól kapott e-mailt, amelyben kérik, megjelentetendő kiadványukban felhasználhassák korabeli fotóinkat is.

A piknikhelyszín közel 11 hektáros területén idővel multifunkcionális kiállító- és rendezvényteret hoznak létre.
A piknikhelyszín közel 11 hektáros területén idővel multifunkcionális kiállító- és rendezvényteret hoznak létre.

A soproni és fertőrákosi önkormányzati együttműködés tervezete szerint a sopronpusztai helyszínen „turisztikai-történelmi zarándokhelyet" hoznak létre. Az első ütemben – idén augusztus 19-ig – a huszadik évforduló tiszteletére új emlékművet építenének, s a területhez kapcsolódó infrastruktúrát is fejlesztenék: lesz villany, víz, helyi csatorna.

– Középtávon – 2014-ig – létrejönne a múzeum-látogatóközpont és rendezvényhelyszín, valamint az emlékmű körüli park – részletezte Fodor Tamás polgármester. – Ezen túlmenően uniós tagállamokból származó kövekből létesítendő Európa-kúttal is gazdagodik a terület. Minden tagállam részesül egy ilyen kútból, a hazánknak szántat mi állíthatjuk fel a piknikhelyszínen. Ezt követően nemzetközi színvonalú multifunkcionális kiállító- és rendezvénytér megvalósítása lenne a feladat. Mindez minőségi és új kiegészítő eleme lehetne a régió turisztikai kínálatának.

E célok realizálásához uniós és más nemzetközi források bevonására lesz szükség.

Az erre vonatkozó pályázati lehetőségek megnyíltak hazánk számára, így reális az esély a multifunkcionális történelmi emlékhely megépítésére. Az első ütem finanszírozására februárban nyújtjuk be a pályázatunkat, 300 millió forintos nagyságrendben.

A terület közigazgatásilag a fertőrákosi önkormányzathoz tartozik. A soproni városvezetés felajánlotta Fertőrákos illetékeseinek: a két önkormányzat kössön az érintett ingatlan hasznosítására hosszú távú együttműködést. Ennek feltétele, hogy Sopron igényelhesse a terület térítésmentes tulajdonjogát a magyar államtól. A fertőrákosi képviselő-testület tavaly decemberi ülésén ehhez hozzájárulását adta, így megkezdődhetett az együttműködési megállapodás kidolgozása.

Olvasóink írták

 • 9. thurvj97 2009. január 09. 19:28
  „Keblemre Csodabimbó! Szívemből szóltál.Még annyival megtoldanám, hogy az ajtónyitogatók középkeresztjéért járó tiszteletdíj is lehetne forrás.”
 • 8. Csodabimbó 2009. január 08. 03:05
  „Ez a csapat magának és spanjainak állít emlékművet, ahova majd aggastyánként meghívják őket egy kis múltidézésre szép kis tiszteletdíjért. Meg kellett lépniük, még a gazdasági válság ellenére is, mert érzik, h eljárt felettük az idő és nemcsak a hatalomból, hanem lehet még a városból is elkergeti őket a általuk hülyének nézett tömeg. Ötlettelen, depressziós, idegileg megviselt titkos társaság...

  Az ilyeneket dobják össze azok, akik fillérekért megvették a téesz földeket, majd belterületbe vonatták, aztán telezsúfolt lakóparkot építettek rá. Remélem majd nekik is állít emlékművet egy oknyomozó újságíró, okosan megírt könyv formájában.”
 • 7. Csabazs 2009. január 07. 19:27
  „Hogy mennyibe kerül a zarándokhely,kik csinálják,pályáztatnak-e;erről is szívesen olvasnák részletesen a www.sopron.hu-n!”
 • 6. Csabazs 2009. január 07. 19:25
  „Határ nyitás és nem áttörés volt!
  Miért nem hoztak létre a "kitalálók" a saját zsebükből egy alapítványt, s miért nem abból finanszírozzák a zarándokhelyet?
  Múlt év végén még a megszorításokról hallottunk, s most abszolute nem fontos dolgokra megy el a pénz!
  Félreértés elkerülése végett, legyen zarándokhely,de rangsoroljunk,hogy a jelen pénzügyi helyzetben mi a fontos?
  A soproni polgárok vagy a zarándokhely?”
 • 5. TancsKaszabell 2009. január 07. 17:10
  „Kedves Barátaim !
  Most akkor válság,recesszió van vagy nem.Sopron városának gazdálkodása rendben van? Vagy nincs?
  7 Milliárd Ft. kölcsönfelvétel,biztos,hogy erre szükség van?Nem kéne elkezdeni takarékoskodni?
  Nem látom a felelős gondolkodás jeleit.Nagy baj lehet ebből!
  Határozottan az a véleményem,hogy mostanában a "merjünk nagyot álmodni" terveknek nincs itt az ideje!
  Arról szeretnék hallani hogyan támogatja az önkormányzat a városban élőket.Mit tesz az üzemeltetési költségek csökkentése,
  az ésszerű létszámgazdálkodás érdekében,még hosszan lehetne sorolni.Egyáltalán mit tesz a városért ez az Önkormányzat?”
 • 4. m 2009. január 07. 14:12
  „Havas Henriket idézném: Ez egy kiba...ott nagy fa..ság.”
 • 3. hehe08 2009. január 07. 13:20
  „Nem akarok összeesküvéselméleteket gyártani, DE
  Kinek lesz ez hatalmas munkalehetőség vagy esetleg ki lesz az aki ott éttermet vagy hasonlót üzemeltethet??
  Miért?

  Mert a soproni vízmű elutasította a balfi úti kert tulajdonosok kérelmét, így a kerttulajdonosok SAJÁT pénzük árán sem jutnak ivóvízhez mondván, hogy nincs kapacitása a vízműnek......
  Akkor hogy a jófenébe van egy puszta közepére csatornát meg vizet csinálni???????????????????????????

  Érdekes, hogy milyen szar alakok ülnek jó pozíciókban!!!!!!

  amúgy meg:
  minek is fejleszteni a piknik helyét az én és más adófizetők pénzén?????
  Nem kellene talán megkérdezni??????
  Most akkor nincs válság?????? Vagy már beígértük valaki pártközelinek a munkát?????

  Néha menjen ki Polgármester úr a területre és rájön, hogy mostanra szinte már csak szemétlerakóhely lett..... a történelmi jelentőségű tárgyak (kerítés, kilátó....) egytől-egyig tönkrementek, megrongálták őket.....

  ui: T. Polgármester úr! ha az Ady Endre utca lakói kicsit csúnyán néznek magára akkor azért ne legyen pulyka , fogadja el!! (és úgyis rendesek lesznek ha csak nézik.....)”
 • 2. Bbert 2009. január 07. 11:01
  „A Csengery utca nem az önkormányzat utcája, hanem az államé. Azt régesrég a Közútkezelőnek kellett volna felújítani. Azért fizetjük az adót az államnak. A város így is költ egy csomót az állam helyett pl. a Csengery utcára is.”
 • 1. Telepathia 2009. január 07. 10:54
  „Inkább a Csenngery utca aszfaltb urkolatát havitának meg, ahol több tizezer napi autos közlekedik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zöldebb legyen a kék bolygó!

Sopron–Uppsala - Ha valamennyien úgy élnénk, mint az USA-ban, hat Föld energiájára, vizére… Tovább olvasom