Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

Énekesek és sztárok helyett inkább ápolónők kellenek

Sopron - A Sopron és Vidéke Ipartestület felméréséből kiderült, a fiatalok elsősorban a barátokra, s nem szüleikre és tanáraikra hallgatnak a pályaválasztáskor. A szakemberek ezért közvetlenül a diákokat célzó pályaorientációs projektet indítottak nemrégiben.
A Sopron és Vidéke Ipartestület a szakmunkáshiány orvoslására pályaorientációs projektet hirdetett. A cél, hogy az iskolásokkal megismertessék a kétkezi munka szépségét, az egyes szakmákat azért, hogy megkönnyítsék a fiatalok döntését, s hogy mindenki képességeinek megfelelő középiskolát választhasson.

Mizser Gyula, a Sopron és Vidéke Ipartestület ügyvezetője elmondta, a napokban kiírták a témával kapcsolatos pályázataikat és egy vetélkedőt is.

A nemrégiben kiosztott kérdőívekből kiderült, hogy sokan alig ismerik az egyes hivatásokat, s azt sem tudják, képességeikkel miben lehetnek sikeresek.

– Több mint hétszáz soproni és Sopron környéki iskolás válaszolt a kérdéseinkre, s mindössze 46 százalék írta azt, hogy képességei alapján választ szakmát. A fiúkat jobban érdekli a fizetés nagysága, de ez a lányoknál is döntő. A pályaválasztásban fontos számukra a barátok véleménye, illetve választása is – mondta.

A lányokat vonzza a szépségipar és a sztárvilág is.
A lányokat vonzza a szépségipar és a sztárvilág is.

Péknek, lakatosnak, mozdonyvezetőnek alig jelentkeznek, a válaszadók mindössze 12 százaléka folytatná szakmunkásképzőben. A fiúk többsége informatikusként, vendéglátósként tanulna tovább, a gépiparban kevesebb mint négy százalékuk dolgozna. A lányok ötöde a szépségiparban helyezkedne el, négy százalékuk színész vagy énekes szeretne lenni.

Az ipartestület projektje során arra törekszik, hogy a népszerűtlen szakmákat is megszerettesse a diákokkal, hiszen a sztárok mellett főleg ápolónőkre, asztalosokra és gépszerelőkre van elengedhetetlen szükség a mindennapokban.

Közelebb a szakmákhoz

Az ipartestület pályázataira a tanulók készíthetnek fotókat elfeledett szakmákról, rajzokat, számítógépes látványképet elképzelt gépjárművekről és építményekről. Az alkotói pályázatra régi mesterségekről küldhetnek írást. A vetélkedő első fordulójának feladatait hamarosan kézhez kapják az iskolák. További információ a 30/400-2533-as telefonszámon kérhető.


Olvasóink írták

 • 8. kisfiu 2009. január 12. 10:12
  „Az olyanok mint az a kimeszelt vén k..va,Medvczkyék,eltünnének,és megszünne a milliós gázsiuk.Vagy még
  a tv.2-őt is megszüntetném,mert ilyen ripacsokat akar mutogatni!
  Itt vannak a csinos fiatal hölgyek,nem tudják hol keressék a megélhetésre a pénzt!Ilyenekre cserélném
  ezeket a vénasszonyokat!!!”
 • 7. Sophia 2009. január 11. 19:07
  „Sajnos manapság nem az dominál a pályaválasztáskor,hogy mit is szeretne a fiatal csinálni egy életen át hanem az,hogy miben,miből van sok pénz.Ebben az otromba,pénzéhes világban idáig jutottunk!
  Én annak idején a szívem szerint választottam szakmát amit el kellett hagynom mert nem boldogulok az álltala kapott fizetésből.A gyermekem remélem jobban választ!”
 • 6. TancsKaszabell 2009. január 11. 10:25
  „A jövőjükről van szó!Ne viccelődjünk,ha kérhetem.
  "s mindössze 46 százalék írta azt, hogy képességei alapján választ szakmát."
  "A fiúk többsége informatikusként, vendéglátósként tanulna tovább, a gépiparban kevesebb mint négy százalékuk dolgozna."
  Nagy a zűrzavar ezekben az ifjúi fejekben.Ismerős ez az állapot,hiszen valamikor mi is átmentünk ezen.
  Tovább gondolva súlyos életviteli problémákhoz vezet a szükséges önismeret,önértékelés hiánya.
  Hiányzik előlük a "munkás" életi példa, a tanulás értelmébe vetett bizalom.Lehetséges,hogy egyik vagy mindkét szülőjük volt már ,vagy most is,munkanélküli.Erre kell fordítani forrásainkat nem mindenféle parasztvakításra.
  Ezért az elengedhetetlen példáért kell a munkahelyek megtartásáért,létesítéséért mindent megtennünk!”
 • 5. Zaraki_Kenpachi 2009. január 11. 01:41
  „Elkurvulni máshogy is lehet, nem kell hozzá média és szépségipar :D”
 • 4. jockey 2009. január 10. 13:33
  „Tudomásom szerint a mozdonyvezetők azért nem keresnek olyan rosszul. Sőt. A srácok meg ha tudnák, milyen vendéglátósnak lenni, nem törekednének annyira oda. Elsősorban a "remek" munkaidő beosztásra gondolva.”
 • 3. FREDDY/S 2009. január 10. 11:36
  „A médiában, nemde...”
 • 2. Fedayn 2009. január 10. 10:50
  „Aztán hol dolgozzon a sok szerencsétlen!Megszűnik minden!Döglődik minden!”
 • 1. FREDDY/S 2009. január 09. 17:39
  „Ha nem lesz aki dolgozik, akkor nyugodtan színészkedhetnek, bűvészkedhetnek legfeljebb felkopik az álluk, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bősze Bea és a Gloria története

Sopron - Pár évvel ezelőtt még egy nosztalgia-zenekarral lépett fel a Fő téren a soproni Bősze Bea.… Tovább olvasom