Kisalföld logö

2017. 01. 23. hétfő - Zelma, Rajmund -7°C | 2°C Még több cikk.

Elza néni, az élő legenda 106 éves

106. születésnapja alkalmából köszöntötték tegnap Brandeisz Elzát volt tanítványai, tisztelői és Sopron nevében Fodor Tamás polgármester is.
 A város egyik legidősebb polgára köszöni szépen, jó egészségben és derűben éli napjait.

Brandeisz Elza a legek embere. Elmondhatja, hogy önzetlen szeretet veszi körül, hiszen időskorában fiatal barátnői vigyáznak rá a nap huszonnégy órájában. Izraelben egy fa törzsén szereplő emléktábla is tanúsítja, hogy Elza néni „A világ igaza" cím birtokosa, aki mások életét tartotta olyan fontosnak, mint a sajátját. És a legek embere azért is, mert betöltötte a 106. életévét, méghozzá úgy, hogy maga ment az őt köszöntők elé. Na jó, ma már nem sietve, mint ahogy tette azt még néhány éve, és a sétákra is kell már a biztonságot nyújtó kísérő karja, de ma is legkedveltebb szórakozása az olvasás, emiatt rendkívül tájékozott. Minden érdekli és ma is ad magára. Kifejezetten csinos szürke ruhájában fogadta tegnap is a vendégeket, köztük Fodor Tamás polgármestert, aki virágcsokrot és gratuláló emléklapot hozott, s Elza néni örömére maradt egy kicsit beszélgetni is.

– Miről olvasgat mostanában, Elza néni? – kérdezte a polgármester. – Sopronról – jött rögtön a válasz. – És mit olvasott, mi történt? – folytatta a diskurzust Fodor Tamás. Elza néni elgondolkodott, majd évődő mosollyal megállapította: – Engem kikérdez a polgármester úr!

Elza néni megcsillantotta a kamerák előtt humorérzékét, még az sem akadályozta a csevegésben, hogy hallása megromlott hosszú és tartalmas élete során. A tartalom az ő esetében olyan, hogy könyvet töltene meg. Fiatal lány korában a világháború idején a fővárosból családjával a balatonalmádi nyaralóba költöztek, a magyar tenger partján ismerkedett meg a származása miatt üldözött Sorosné Júliával, aki jó barátnője lett. Végül a fiatal Elza bújtatta Júliát, akit gyakran meglátogatott fia, György is. Az ismert pénzember, Soros György azóta is tartja a kapcsolatot Elza nénivel, nem hagyta ki a 106. születésnapi gratulációt sem – a tengeren túlról hívta telefonon.

Brandeisz Elzát Balatonalmádiból és Vörösberényből egész busznyi egykori tanítvány jött idén is köszönteni. Utóbbi település gyakorlatilag az iskoláját köszönheti az idős hölgynek, aki valaha testnevelést tanított itt. A régi, öreg iskolaépületet a kilencvenes években be kellett zárni, az újat pedig úgy tudták a településen felépíteni, hogy Elza néni iránt érzett hálából Soros György minden összegyűjtött forintot kiegészített.

A legek sorába tartozik Elza néni elkötelezettsége az egészséges életmód és a mozgás iránt. Még százéves korában is reggeli tornával kezdte a napot, enni pedig mindig csak annyit kér, hogy éhes ne legyen. A boldog békeidőkben még a híres Kállay Lilinél tanult mozgásművészetet, egy régi, megsárgult szórólap mesél erről a leghitelesebben: „Célom, hogy alkalmat nyújtsak Pestszentlőrinc nagyérdemű Közönségének, egy minden igényeket kielégítő tanfolyam megkezdésével, a testnevelés tökéletes színvonalra való emelésére. Egészség, fiatalság – a jó mozgás ma minden téren előnyt jelent, tehát ma már nem luxus a testnevelés, hanem kötelesség, gyermeknek, felnőttnek egyaránt" – így szólt egykor Brandeisz Elza államilag engedélyezett okleveles tanárnő tanfolyami invitálása. És még egy „leg": ma is oktatják egyedülálló „találmányát", a Brandeisz-ugrást. Akik tanítják, talán nem is tudják, hogy Elza néni itt él köztünk.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szállj ki az autóból!

Családi kerékpártúrát és gépkocsimentes napot hirdet Sopron önkormányzata és a Bringázz Sopron… Tovább olvasom