Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Elkészült a Hegykő-Fertőszentmiklósi vízbázis biztonságba helyezési terve

A vízbázisvédelmi program feladata, hogy megakadályozza a vízadó elszennyeződését védőterületek, védőidomok alkalmazásával. (x)

KEOP-2.2.3/A/09-2010-0001 azonosítószámú Hegykő-Fertőszentmiklós Vízbázis diagnosztikai vizsgálata című pályázat keretében Hegykő -Fertőszentmiklós Vízbázis biztonságba helyezési terve.

Az éghajlatváltozás elmúlt években tapasztalható extrém következményei és a szélsőséges vízjárás óriási károkat okoznak, illetve a felelőtlen emberi tevékenységek az élővizeket időről időre szennyezik, nagymértékben veszélyeztetve a rendelkezésre álló édesvíz készleteket, melyek ivóvizünk bázisait képezik.

Magyarországon a közműves ivóvízellátás több mint 90 százalékban felszín alatti vízkészletekre települt. A felszín alatti vizek a felettük lévő földtani képződményeknek köszönhetően jóval védettebbek, mint a felszíniek, azonban ez nem jelent teljes biztonságot. A magyarországi vízbázisok 2/3-a sérülékeny, ami azt jelenti, hogy a felszínen megjelenő szennyeződés leszivároghat a vízadóba. A szennyezések létrejötte a vízkivétel körül kialakított védőterületekkel, védőidomokkal korlátozható.

A vízbázisvédelmi program feladata, hogy megakadályozza a vízadó elszennyeződését védőterületek, védőidomok alkalmazásával.

Szinte egyedülálló összefogással Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata mint gesztor, 18 önkormányzattal (Sopron, Ágfalva, Fertőrákos, Harka, Kópháza, Fertőboz, Fertőhomok, Hidegség, Hegykő, Fertőszéplak, Fertőd, Sarród, Fertőendréd, Agyagosszergény, Petőháza, Fertőszentmiklós, Nagycenk, Pereszteg, Pinnye) társulást létrehozva pályázatot nyújtott be és nyert el a KEOP -2.2.3.a "Üzemelő vízbázisok diagnosztikai vizsgálata" című komponensére, melynek célja a Hegykő-Fertőszentmiklósi Vízbázis Biztonságba helyezése.

A projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásában 100 százalékos támogatással, 97.843.275 Ft-os költségvetésből valósult meg.

A vízbázis 9 felújított kútja a jövőben akár 18.000 m3/nap vízmennyiséget is képes a térségi ivóvízellátó rendszerbe juttatni, ezzel is segítve az ivóvíz megfelelő minőségi és mennyiségi ellátását a környező településeken.

A fokozottan sérülékeny vízbázis jó állapotát az önkormányzati rendezési tervekbe is beépülő, az egyes védőövezetekhez kapcsolódó szabályozás biztosítja majd a közeljövőben.

A projekt során elkészült állapotértékelés eredményeképpen meghatározásra kerültek az intézkedést igénylő feladatok, felszámolást igénylő szennyezőforrások. A vízmű működését segíti az észlelőkutakból és vízhozammérő műtárgyakból álló monitoringhálózat.

A víz stratégiai jelentőségű természeti erőforrássá vált, így a vízgazdálkodást a fejlődés elemi tényezőjeként kell számon tartani. Ezért is folytatják a résztvevő önkormányzatok a Soproni Vízmű Zrt-vel szoros együttműködésben tovább a vízbázis-védelem tevékenységeit, és a kiváló szakmai és technikai háttér kihasználásával arra törekszenek, hogy működési területükön minden fogyasztó kiváló minőségű ivóvízhez juthasson.

A siker eléréséhez csak egy lépés a szakemberek kiemelkedő munkája, azonban a vízbázisaink megőrzése mindannyiunk felelőssége, így felelősségteljes magatartással, másokat is bevonva tegyünk együtt még többet vízkincsünk megőrzése érdekében.

Hegykő-Fertőszentmiklós Vízbázis Biztonságba Helyezése Önkormányzati Társulás
Sopron, Fő tér 1.
www.ujszechenyiterv.gov.huhirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott Füzi Norbert, Fertőd jegyzője

Információnk szerint szerdán adta be lemondását dr. Füzi Norbert Fertőd jegyzője, aki egy hónapig… Tovább olvasom