Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 18°C | 23°C Még több cikk.

Életet menthet a korai felismerés

Sopron - Közhely, de igaz, az egészségnél aligha van fontosabb kincsünk. Megőrzésének egyik módja, ha megelőzzük a betegségek kialakulását. Ennek eszköze lehet az életmódváltás mellett a rendszeres szűrés.
A Kisalföld csokorba szedte, hogy a mindenki által jól ismert tüdőszűrésen kívül milyen szervezett szűrővizsgálatok vannak, s milyen eredménnyel zajlanak.

– A szűrővizsgálatok célja az elváltozások korai szakaszban történő felismerése és a gyógykezelés azonnali megkezdése – tájékoztatta lapunkat dr. Amberger Erzsébet kistérségi tiszti főorvos. – A népegészségügyi célú szűrővizsgálatok sajátja, hogy a lakosság meghatározott korcsoportjára terjednek ki, személyes meghívással lehet részt venni rajtuk és szakmailag indokolt gyakorisággal történnek.

A mammográfiai szűréseken fedezhetik fel az emlő rosszindulatú elváltozásait. Fotó: Magasi Dávid
A mammográfiai szűréseken fedezhetik fel az emlő rosszindulatú elváltozásait. Fotó: Magasi Dávid

Szűrés a hölgyek egészségéért

A szervezett szűrővizsgálatok része a 45–65 év közötti nők kétévenként esedékes emlőszűrése, ami hazánkban közel 1,2 millió nőt érint. – A mi illetékességi területünkön a megszólítottak 47 százaléka él a lehetőséggel – sorolta az adatokat a szakember. – Éves szinten 20 körüli a kiszűrtek és műtétre javasoltak száma a többségében rosszindulatú elváltozások miatt.

Ugyancsak a népegészségügyi program keretein belül végzik háromévenként a 25–65 év közötti nők méhnyakszűrését. Itt a részvétel sajnos alacsony, pedig ahhoz, hogy belátható időn belül csökkenjen a daganatos halálozás, az érintettek legalább 70 százalékának részt kellene vennie a szervezett szűréseken. – A Sopron–fertődi kistérségben 100–120 nőt veszítünk el rosszindulatú daganatos megbetegedés következtében évente, noha a népegészségügyi program keretein belül zajló szűrések ingyenesek, pusztán az adott időpontban az adott helyszínen kell megjelenni azért, hogy mindenki tegyen valamit az egészségéért, s megváltoztassuk a negatív statisztikát – hangsúlyozta dr. Amberger Erzsébet.


Veszélyben a férfiak

– A múlt év szeptemberében az Európai Prosztata Hét keretében szerveztünk prosztataszűrést a soproni kórházban, amelyen 264-en vettek részt – tette hozzá a tiszti főorvos. – Pozitív leletet találtak 36 férfinél, akik közül húsznál kóros elváltozás miatt biopsziát végeztek, 4 betegnél prosztatarákot diagnosztizáltak. Egy esetben radikális műtétet kellett végrehajtani. (Megdöbbentő, hogy heten a visszahívás ellenére sem jelentek meg az újbóli vizsgálaton.) Jelenleg tízen állnak kezelés alatt, nyolc férfinél jóindulatú, de rákmegelőző állapotot találtak. A vizsgálatok során egy esetben vesedaganatot észleltek, amit azóta meg is operáltak.

A férfiak kampányszűrését a Sopron Egészségügyéért Alapítvány finanszírozta, s ezt idén is szeretnék megismételni. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a veszélyeztetett korcsoportba tartozó férfiak szűrővizsgálatát a szakrendelésen akkor is elvégzik, ha más problémával jelentkeznek.
Újakat is terveznek
Kísérleti programként az országban néhány helyen már végzik az 50–70 év közötti férfiak prosztataszűrését az urológiai szakrendeléseken, valamint ugyanezen korosztály gyomor-, bélrendszeri eredetű vérzésének szűrését. A kísérleti szűrések célja az, hogy mérjék a szűrővizsgálati módszer hatékonyságát, a társadalom általi elfogadottságát.

Olvasóink írták

 • 13. Gábor Csabáné 2008. augusztus 29. 11:35
  „Éva 11-re válaszolva. Én is így jártam, hogyy a tüdőszűrőre önként mentem el, kétszer mert eöször nekem is vissza kellett mennem a háziorvoshoz. A tüdőszürőn nekem is azt mondták, hogy ne hogy azt higyjem, hogy az eredményről kapok igazolást Mondtam, hogy nem is kérek, de azért , ha probléma van, csak értesítenek. Az a véleményem, hogy nem ilyen cikkeket kellene megjelentetni, amikor a gyakorlat nem ez, inkább a véleményekre odafigyelve változást kezdeményezni, úgy felső szinten, mint a korházi felvilágosítás és megfelelő stílus javításában.”
 • 12. márta 47. 2008. augusztus 28. 08:32
  „Azt hangoztassák , minél többen elmenni szűrésekre ami igaz is!
  Az én háziorvosom nem szivesen ad beutalót!Ha nincs panasza minek akar elmenni ,mit irjak a beutalóra?Ő inkább megvárná amig az ember teljesen leépül!A TB-nek igy biztos kevesebbe kerül a gyógyitás!?Egyes háziorvosokat felvilágosithatnának etéren!”
 • 11. coolzsu 2008. augusztus 28. 07:56
  „Részemről nagyon szívesen mennék rendszeresen szűrővizsgálatokra, ha nem kellene minden egyes alkalommal egy-egy nap szabadságért könyörögnöm férfi főnökömtől. Merthogy nem kapok általában, hiszen az ilyen jellegű női problémákat ő nem érzi át. A munkaidőm 4ig tart, utána már sehol sincs rendelés. Maszekra meg sajna három gyerek mellett nem telik.....”
 • 10. PrettyWoman 2008. augusztus 27. 18:04
  „Manovary szívemből szóltál, igaz, a többiek is. Akkor kellene hőzöngeni a megelőzésről meg a jónép felelősségéről, ha az egészségügyben meglesz hozzá a megfelelő kapacitás, infrastruktúra. De még nincs, meg pár évig nem lesz szerintem. Igen, az intimitás, az van. Sose felejtem el, kb. 10-15 éve kijött a nővér (a győri Liezen-Mayer úti rendelőben) , hogy aki csak feliratni akar valamit, adja oda a papírjait. Így tettünk. Bevitte az okmányokat, minket be sem hívtak. Újra kinéz a nő, (én kb. 10-15 méter messzeségben sétáltam unalmamban) és elordítja magát, "Mit mondott, mit is szed?" Na ennyit az intimitásról. Mindig az a patikai kabaré jut eszembe, hogy "egy óvszert az úrnak!"
  Nekem a múltkor a t.gondozóban azt mondták, hogy a Hordágy Ágnes találmánya, hogy beutaló kell a tüdőszűrőre. Volt egy pasi, aki üzemorvosit vitt, de az sem volt jó, csak a háziorvosi. Emberünk meg 50 km-re van állandóra bejelentve, ott a házidokija, de csak hétvégén jár haza, mert Győrben dolgozik. Okos megoldás...
  Én is felfedeztem egy csomót a mellemben, szerencsére jóindulatú. Annak idején - nyár volt - elmentem vele a nőgyógyászhoz, de csak egy doki rendelt, ő meg tulajdonképpen gyermeknőgyógyász és aktívan politizál. Úgy hiányzott neki a vizsgálat, mint egy púp a hátára. Mondtam, hogy mi a panaszom, de nem ért rá odafigyelni, mert a nővérke épp hozta be a kávéját, és az nyilván sokkal érdekesebb volt, mint az én cicim. "Elég meleg? Van benne cukor? Középen van?" Ezek szerint a cukor a kávéban szélen is lehet... Na mindegy, erős ránézéssel megállapította, hogy nincs csomó a mellemben, menjek isten hírével. Utána felhívtam a háziorvost, hogy ilyenkor mi van. Ő aranyos, és adott beutalót. Azóta három évente megnézetem. Negatív az eredmény, de tényleg figyelni kell rá.
  Mindenkinek szép napot kívánok!”
 • 9. manovary 2008. augusztus 27. 17:29
  „Eloszor is a szurovizsgalatok koruli anomaliakat kell megszuntetni.
  A megfelelo intimitast megadni es azt tiszteletben tartani!!Ez 100 szurovizsgalat kozul 86 esetben nincs meg!-forras: Egeszsegugyi Miniszterium hivalos honlapja-
  Mirol beszelek ill.irok?
  1.Nogyogyaszati szakrendeles...Ugye mindenki ismeri azt,hogy van egy-ket vetkozo ami szinte egybenyilik a vizsgaloval es az eppen varakozok halljak a benttartozkodo paciens panaszait stb.Kozben nehanyan ki-be jarkalnak...ismeros??
  2.Urologia:Inkabb a Ferfiakat erinti,de Noket is.
  Szinten az elobb felsoroltak + "kenyes problemakrol valo beszelgetes ketto vagy tobb ember elott,ami jelentosen megnoveli az amugyis fojtogato kiszolgaltatottsag erzeset!
  Meg kellene teremteni az idealis Orvos es beteg 4szemkozti talalkozot,majd a vizsgalatot is ugy elvegezni,hogy az csak valoban a paciensre es a betegre vonatkozzek.Persze,megvan a maga torvenyi szabalyozas ami helyes,de valahogy elkeruli a figyelmet!!
  Ha mar annyit hangoztatjak azt,hogy az Europai unioban igy van,meg ugy van...Ebben is lehetne igy es ugy!
  Ha valoban teljesulnenek a feltetelek es valoban tobb forrast biztositanak a Prevenciora,fokepp a tajekoztatasra akkor szerintem sokkal tobben mennenek el a szurovizsgalatokra.”
 • 8. miracle 2008. augusztus 27. 16:59
  „Azt is jó lenne tudni, hogy a háziorvosok miért mások munkaideje alatt rendelnek? Nesze neked megelőző vizsgálatok. Ezért írassa ki magát az ember, mikor nem is beteg?”
 • 7. soproni 2008. augusztus 27. 14:36
  „Soproni kórház tüdőszűrő: Elmentem egy ellenőrzésre,csak úgy ,mert már rég voltam. Az ott dolgozó hölgy kissé flegmán és fölényesen közölte,hogy beutaló kell.Körzeti orvos,utána vissza kórház. Ismét várakozás és mire sorra kerültem,a hölgy hasonló stílusban kezdett okosítani,mint előzőleg.Megköszönve a "kedvességét" inkább hazamentem 3 órai séta és várakozás után.

  Nőgyógyászat:Most már csak a kórházba járok ,hisz az ingyenes és a várakozási idő sem több ,mint a maszekoknál.Még nem, volt rossz tapasztalatom,talán azért,mert nem a pénzéhes soproni"sztár" nőgyógyászokat választottam,akik csak a privát rendelésükön fogadják a pácienseiket fülig érő szájjal.Volt arról is tapasztalatom,amikor még én is "maszek" jártam egyikükhöz,hogy még akkor is megvizsgált,ha csak az eredményért mentem 2 héttel később vissza. (Persze az + pár ezer.)


  Röntgen mammográfia: 46 éves kor után kötelező ,de aki törődik az egészségével és szerene fiatalabb korban is menni,annak javasolnám,hogy ne a körzeti orvostól kérje a beutalót,hanem az onkológustól.Egyébként ott is csak kellemes tapasztalataim voltak .Annak ellenére,hogy sok a várakozási idő a kedves és barátságos dolgozóknak köszönhetően a rendelőbe eddig még mindig örömmel léptem be .
  Sasuke!
  Igaza van a betegség nem kor függő! Az én lányomnak 22 éves korában volt egy zölddió nagyságú jóindulatú daganat a mellében. Minden hölgynek javasolnám,hogy ne hanyagolja el magát,mert az a pár óra várakozás megér annyit,hogy megnyugodjunk.”
 • 6. Éva11 2008. augusztus 27. 11:29
  „Odafigyelek az egészségemre, ezért is gondoltam úgy tavaly is, hogy elmegyek tüdőszűrésre. Ott derült ki, hogy háziorvosi beutaló kell. Mivel a háziorvosom nekem is úgy rendel, hogy aközben dolgozom, ezért nagyapám ment el a papírért.
  Amikor a szűrésre került a sor, kérdezték, hogy kérek e igazolást a munkahelyemnek. Mondtam, hogy nem, oda nem kell. Erre ezt felelték " Akkor meg minek jött ide?" Azt válaszoltam: az egészségem érdekében.
  Sajnálatos, hogy ilyen a hozzáállás az egészségügyben dolgozók részéről. Azt gondolom, hogy nem ártana néha az ő számukra is képzést tartani empátiáról, felelősségérzetről.”
 • 5. Gábor Csabáné 2008. augusztus 27. 10:35
  „52 éves nő vagyok, és szeretnék eljárni szűrővizsgálatokra, annál is inkább mert sajnos van kisebb nőgyógyászati problémám.
  De a tüdőszűrésről annyit, hogy jómúltkoriban elmentem, és döbbenten tapasztaltam, hogy csak háziorvosi beutalóval lehet igénybe venni. Én elmentem a beutalóért, ami újból heteket vett igénybe, mire szabadságon voltam és fel tudtam keresni az orvosomat. / Megjegyezendő, hogy az orvosom is úgy rendel, hogy az az én munkaidőmbe esik /
  Nem biztos, hogy aki hiába önszántából odamegy a szűrésre, a háziorvosánál is vállalja a sorbaállást és a munkájából való kiesést.
  Ez két nap szabadság volt, három havonta megyek a nőgyógyászomhoz / aki szintén az én munkaidőm alatt rendel /, ez további 4 nap szabadság. Csonsűrűség vizsgálatra is jelentkeztem: 1 nap háziorvos / utána mondták, hogy csak szakorvos adhat beutalót/ 2 nap+ 1 nap Balf. Össze lehet számolni, hogy nem járok-e jobban, ha inkább e helyett 7 napot pihenek és regenerálódok!!!!! Na így járjunk ingyenes Plusz 1 nap a mammográfiai szűrés.szűrésekre!!!!!!!!!!!”
 • 4. Sasuke 2008. augusztus 27. 10:14
  „Én szívesen elmennék mammográfiás vizsgálatra,csakhogy a háziorvos nem adott beutalót, mivel még nem vagyok 40 éves! Évente redszeresen eljárok a nőgyógyászomhoz a rákszűrés végett, szerintem a mammográfia is fontos lenne! Sajnos nem korfüggő a rosszindulatú elváltozás, ezért fontosnak tartom a mielőbbi változtatásokat! Illetékesek figyelem!”
 • 3. kíváncsi munkatárs 2008. augusztus 27. 09:22
  „Dr. Amberger még hány évig veszi fel a nyugdíja mellé a fizetését is? Lassan 80 éves lesz és még mindig ő a kistérségi tisztifőorvos. Így aztán lesz munkahelye a fiatal diplomásoknak!”
 • 2. sutiz 2008. augusztus 27. 09:02
  „Mikor még ingyenes volt a tüdőszűrés én minden évben elmentem a sopron kórházba, ahol aztán minden alkalommal furcsán néztek rám, mondván ha nem kell nekem sehova a lelet akkor miért megyek? Ettől függetlenül most is mennék ha ingyenes lenne. De ez úgylátszik senkinek sem érdeke. + minden évben legalább egyszer nőgyógyászati szűrésre is elmegyek ahonnan elküldenek vérvételre is.”
 • 1. csabazs 2008. augusztus 27. 05:59
  „Döbbenetes adatok!
  Pedig az idejében felismert rosszindulatú elváltozások gyógyíthatók!

  Talán félnek az emberek???

  A háziorvosoknak is többet kellene tenni a megelőzésért!
  De mellesleg volna egy megjegyzésem. Úgy tudom mindenkinek jogában áll az évi egyszeri teljes kivizsgálás kérése a háziorvostól. Miért nem csinálják meg"automatikusan"? Csak egy példa: az éves egyszeri vérképellenőrzés, cukorszintmérés,stb!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek az érdeke?

Sopron - A helyi vállalkozások helyett fővárosi céget juttat előnyhöz az önkormányzat – mondta… Tovább olvasom