Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Éles vita várható a költségvetésről

Egy kétéves fejlesztési program beindítását is tartalmazza Sopron 2005. évi költségvetési tervezete.

Kétéves fejlesztési program beindítását, valamint az intézmények működésének – az előző évihez hasonló szintű – biztosítását fogalmazza meg Sopron 2005. évi költségvetési tervezete. Mindehhez 1,5 milliárd folyószámlahitelt, valamint 2,2 milliárd forint fejlesztési hitelt vesz fel az önkormányzat.

Sopron 2005. évi költségvetési tervezetének készítői konszenzusra törekedtek, bár ez – a realitásokat figyelembe véve – nem volt egyszerű feladat, fogalmazta meg elöljáróban Hruby József gazdasági ügyekért felelős alpolgármester. A többszöri egyeztetésen csiszolt tervezetet első körben hétfőn, rendkívüli közgyűlésen vitatja meg a képviselő-testület. A végszavazást a február 24-i ülésre tervezik.
A hétfőn vitára bocsátandó tervezet szerint 2005-ben összességében mintegy 22 milliárd forintból gazdálkodhat a város.


A kiadások jelentős része – 15,5 milliárd forint – továbbra is az intézmények fenntartására és működtetésére megy el. S hogy ez mire elég? Az alpolgármester úgy fogalmazott: „Az oktatási, egészségügyi, szociális, kulturális, sport és egyéb intézmények 2005-ben is a lakosság által megszokott színvonalon működnek majd, az ehhez szükséges összeget biztosítja az önkormányzat. Hatékonyságnövelő belső intézkedésekre azonban szükség lesz."

Kétéves fejlesztési program

A felhalmozási célú kiadások jelentős részét a fejlesztések, a felújítások, valamint a hiteltörlesztések teszik ki. Kétéves fejlesztési programot indít a város, amely egyebek között utak, közterületek felújítását, csomópontok, körforgalmak építését foglalja magában. Fejlesztésre a tavalyi 1,9 milliárddal szemben idén 2,6 milliárdot szánnak, felújításra pedig az előző évi 38 millió forintnak majd húszszorosát, 673 millió forintot. Hiteltörlesztésre 380 millió forint szükséges, a lakásalapba pedig 862 millió kerül.

Kiemelt a panelkorszerűsítés

Az alpolgármester a legfontosabb tételek között említette azt a 400 millió forintot, amelyet az állam úgynevezett 1+1 forintos útépítési keretéhez önrészként különítettek el, a szennyvízberuházás nyomvonalának helyreállításához szükséges 180 milliót, valamint a lakossági útépítések támogatásához félretett további 220 milliót. A panelprogram is a kiemelt célok között szerepel, a tavalyi 90 millióval szemben idén 200 milliót szánnak a házgyári épületek korszerűsítésére (ehhez, amennyiben rendelkezésre áll a társasházi önrész, ugyanennyi állami támogatás igényelhető). Az Erzsébet-kórház területén a mentőállomás megépítésére, eszközfejlesztésére, valamint a központi ügyelet és a sürgősségi betegellátó osztály létrehozására 460 millió forintot szánnak. Mára a húsz évvel ezelőtt épült sportcentrum is elhasználódott, korszerűsítését 50 millió forintból tervezik. A Széchenyi-gimnázium felújítását, valam int a külterületi mezőgazdasági utak rendbetételét is szeretnék megkezdeni, ehhez 25–25 millió forintot különítenek el pályázati önrészként.

Hitel működésre, felhalmozásra

A működési bevételek között a legnagyobb tétel – 5,5 milliárd forint – továbbra is az állami hozzájárulás. Az egészségügy finanszírozásához a tb 3,5 milliárddal járul hozzá, a helyi adók 2,6 milliárdot, az intézmények bevételei pedig 1,2 milliárdot tesznek ki. A folyamatos működés biztosításához 1,5 milliárd forint folyószámlahitel felvételére van szükség. Ez az összeg a tavalyinál mintegy 400 millióval több.
Az új beruházások és felújítások beindítását fejlesztési hitel felvételével kívánja megoldani a városvezetés, avat be a részletekbe Hruby József. A Magyar Fejlesztési Bank 3–4 százalékos kamattal nyújtja euro alapú hiteleit, amelyre az állam árfolyamgaranciát vállal. Ezeket – három év türelmi idő elteltével – húsz év alatt kell visszafizetnie a városnak. 2005-ben összességében 2,2 milliárd forint felhalmozási célú hitel felvételét tervezi az önkormányzat. Osztalékból 900 millió forintra számítanak, az ingatlanhasznosítási bevételek sorában pedig 600 millió forint szerepel, melyet önkormányzati üzlethelyiségek és bérlemények eladásával realizálnak. Az alpolgármester hozzátette: „Az elmúlt évben eladási moratórium volt érvényben az üzlethelyiségekre. A vagyonhasznosítási tervünkben idén áttekintettük, mely ingatlanokat érdemes továbbra is megtartani, és melyektől célszerű megválni. Ez utóbbiakat értékesítjük. Célunk továbbra is a város működésének biztosítása és a fejlődés feltételeinek megteremtése."


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiányzik az állatmenhely

A Sopronban a kóborló ebeket Nagy Dénes gyepmester fogja be és szállítja ki a gyepmesteri telepre. Tovább olvasom