Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Együtt használják ki a vízbázist

Határon átnyúló együttműködést terveznek a vízellátás fejlesztése, üzembiztonságának növelése érdekében Sopron térségében.
Még 2005-ben vetődött fel annak a lehetősége, hogy az észak-burgenlandi vízmű Fertőzug (Seewinkel) térségének ivóvízellátását úgy tenné biztonságosabbá, hogy a tavat délről megkerülve, magyar területen építene új vezetéket. Az elmúlt időszak alatt a folyamatos egyeztetések eredményeképpen egy új megoldás körvonalazódott.

Három térségi vízellátó rendszert kapcsolnának össze és a tervek szerint – a hegykői regionális vízmű üzembe helyezésével egy időben – a Fertőzug vízellátás-fejlesztése a fertőszentmiklósi vízbázisból kerülne megoldásra egy Pomogy (Pamhagen) felé megépítendő vezetéken keresztül. A megállapodás szerint naponta 2–10 ezer köbméternyi vizet vételezne az észak-burgenlandi vízmű. Ezt a mennyiséget a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. Somfalva (Schatterndorf) felől az ottani vízbázisból kapná vissza. Abban az esetben, amennyiben az egyik fél több vizet szeretne a másiktól, piaci alapon vásárolhat.

A közös programhoz csatlakozott még a közép-burgenlandi vízmű is. Kópháza és Sopronkeresztúr (Deutschkreuz) között egy üzembiztonsági összekötő vezeték épülne, melyen keresztül naponta ötezer köbméter víz fogadására, illetve átadására lenne lehetőség abban az esetben, ha a közép-burgenlandi vagy a soproni térségben üzemzavar lépne fel.
Kárász Tibor, a Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt. vízellátási üzemmérnökségének vezetője lapunknak elmondta, a magyar oldalon a tervezett költségek várhatóan elérik a 10–15 milliárd forintot.

– Olyan megállapodás született, hogy az osztrák féllel közösen, határon átnyúló projektre adunk be pályázatot az Európai Unióhoz – tette hozzá a vezető. – Bízunk abban, hogy a 2007–2013-as költségvetési ciklusban megkezdődhet a kivitelezés. A beruházást annak nagysága miatt több ütemben lehet megvalósítani. Első lépésben a megvalósíthatósági tanulmány, majd a kiviteli tervek elkészítésének finanszírozására nyújtunk be pályázatot. A projekt keretében szeretnénk megvalósítani vízkutatási, vízkezelési és hálózatrekonstrukciós beruházásokat is. Legközelebb január közepén tárgyalunk ismételten az osztrák partnerekkel. Ekkor már megismerve egymás konkrét terveit, döntünk a közös pályázati dokumentáció tartalmáról és összeállításának módjáról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tanítás csodálatos mesterség

Králik Tibor szerint amennyiben a pedagógusi pálya anyagi és társadalmi elismertségét nézzük, akkor valóban csökkent a tanárok presztízse. Viszont ennek van egy másik oldala is, amikor azt látja tanár, hogy évek múltán is emlékeznek rá a tanítványai, vagy éppen valamely szakmára taníthatta meg a diákokat, akkor előjön az érzés: megérte ezt a pályát választani. Tovább olvasom