Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Egyre több a gyorsított eljárás Sopronban

Szombathelyi hajléktalan Sopronban elkövetett bűncselekménye volt a helyi rendőrkapitányság legutóbbi olyan esete, amelynél a bűnügyi osztály élt a gyorsított eljárás lehetőségével.
Egyszerű megítélésű eset


– A 27 éves szombathelyi, lecsúszott egzisztenciájú férfi kilenc doboz tampont és összesen hét rúd szalámit próbált meg kicsempészni a kabátja alatt az egyik soproni élelmiszer-áruházból – mondta dr. Hodossy Karolina, a vizsgálati alosztály főhadnagya, aki közel három éve foglalkozik a gyorsított eljárású ügyekkel. – Észrevette azonban, hogy minden mozdulatát egy biztonsági őr figyeli. Hiába is akarta már visszapakolni a polcra az árukat, a lopási szándék megnyilvánulása rendőrségi közbelépést igényelt.

Az igazoltatás során kiderült, nyolc oldalt tett ki a férfi eddigi bűnlajstroma. Azonban e legutóbbi lopási kísérlete is az egyszerű megítélésű esetek közé tartozott, ezért gyorsított eljárást kezdeményeztünk. Minden olyan ügyben, ahol hasonlóképpen járunk el – a nyolc évet meg nem haladó büntetési tétellel sújtható esetekben, például a kisebb bolti lopásoknál, a kocsmai garázdaságnál, a súlyos testi sértéseknél, a kisebb értékre elkövetett csalásoknál, vagy éppen a közokirat-hamisításnál –, az ügyészséggel és a bírósággal egyeztetve, a bűncselekmény elkövetésétől számított tizenöt napon belül bírósági ítéletnek kell megszületnie.

Kéthetes határidő

– Amennyiben nem lenne a gyorsított büntetőeljárás jogintézménye, az ilyen ügyek is gyakran csak hosszú hónapok múlva jutnának bírósági szakaszba – vette át a szót Milchram Ildikó százados, a kapitányság vizsgálati alosztályának a vezetője. – A kéthetes határidő tehát nemcsak azt teszi lehetővé, hogy a rendőrség a nagyobb fajsúlyú ügyekre fordíthassa energiáját és idejét, hanem a megtévedt embereknek is egyértelműbb helyzetet teremt: elkövettek valamit, ami nem hosszú hónapok után, hanem rögtön büntetést érdemel. A bíróság többnyire 10–60 ezer forintig terjedő pénzbüntetést, közérdekű munkát, próbára bocsátást szab ki.

Soproni és megyei adatok

Tavaly a Soproni Rendőrkapitányság illetékességi területén harminchét gyorsított eljárást kezdeményezett a bűnügyi osztály, az elkövetők mintegy negyede „első botlású". A megyében tavaly 344, 2004-ben 332 esetben alkalmazták a gyorsított büntetőeljárást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elmaradt ügyeleti díjak miatt perelnek

Az Alkotmánybíróság február 14-i ítélete szerint megnyílik a lehetőség, hogy a háziorvosok önkormányzati képviselők lehessenek – jelentette be sajtótájékoztatóján dr. Éger István. Az elmaradt ügyeleti díjak miatt tizenegy soproni kórházi orvos perli munkáltatóját.
Tovább olvasom