Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Egyetemisták szakmai tanulmányútja a Nemzeti Parkban - fotók

A Fertő Hanság Nemzeti Park Igazgatóság felkérésére szakmai tanulmányútra érkeztek Lászlómajorba az NYME Egyetem Környezet- és Természetvédelmi-, és a SZE Környezetmérnöki tanszékének hallgatói.

A mintegy 50 fős hallgatói létszámmal megtartott előadás során bemutatásra került a nemzeti park környezetvédelmi projektje, amelynek során 2015. áprilisig megtörténik az arzénnel, ólommal, bórral, valamint toxikus szénhidrogénekkel szennyezett terület kármentesítése.

A szennyezésről 2008-2009-ben vizsgálatok és tanulmányok készültek, de érdemi beavatkozásra pénz hiányában nem került sor. 2011-ben a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán a nemzeti park 565.024.063 Ft támogatást nyert a szennyezett területek kármentesítésére – mondta el Fersh Attila Igazgató helyettes.

Egyetemisták szakmai tanulmányútja a Nemzeti Parkban.


A hallgatók egy szakmai előadást keretein belül megismerték a projekt részleteit, majd ezt követően a nemzeti park munkatársai és a kivitelező cég segítségével betekintést nyerhettek a kármentesítési folyamatba, valamint megvizsgálták a vákuumszivattyúkkal történő talajvízmosási technológia gyakorlati alkalmazását.

A kármentesítéshez alkalmazott műszaki beavatkozás a szennyezést vákuum-kutas talajvíz kitermeléssel és tisztítással távolítja el a talajból és a talajvízből. A területen jelenleg 6 generátor gépház összesen 915 db vákuum-kutat működtet. Az innen kitermelt talajvíz komplex tisztító berendezésekbe jut, ahonnan a szennyezett terület körül 15 szikkasztó kúttal történik a tisztított víz visszavezetése. A folyamat teljes időtartama alatt monitoring rendszer figyeli a szennyeződés mértékének csökkenését, és a talajban történő folyamatokat.

A nemzeti park Fertőújlaki területén az utóbbi években jelentős fejlesztések történtek. A 2008- 2012 időszakban Európai Uniós pályázatok segítségével két ütemben befejeződtek a volt Eszterházy majorság épületeinek rekonstrukciós munkálatai, valamint kialakításra került az őshonos magyar állatokat és növényeket bemutató látogatóközpont. A projektek során kerékpárút hálózat is épült Ausztria irányába, így Apetlon és Lászlómajor kerékpáros összeköttetése immár közvetlenül lehetséges.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalomkorlátozás - a Fertőrákos és Balf közötti Présháztelep úton

A Soproni Borvidék Hegyközségi Tanácsa által felújítják a Sopron, Nemeskúti út, Fertőrákos és Balf… Tovább olvasom