Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egy végtelen történet: új másodfokú eljárás kezdődik a Globex-ügyben

Kedden kezdődik a Globex-ügy új másodfokú eljárása a Fővárosi Ítélőtáblán. A több mint 10 éves bűnügyben Sopron 3,3 milliárdos vagyona veszett oda.

Kedden kezdődik a Globex-ügy új másodfokú eljárása a Fővárosi Ítélőtáblán.Hogyan érintette Sopront a bűnügy?

Nem emlékeznek arra, miről is szól a Globex-ügyre? Itt elolvashatják hogyan érintette Sopront az a bűnügy, mely a város fejlődésére még most is kihat. A 2006 decemberében kihirdetett elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság kimondta az elsőrendű vádlott Postáné Vellai Györgyike (a Globex egykori vezérigazgatója) és a másodrendű vádlott Vajda László (a cégcsoport egyik tulajdonosa) bűnösségét 60 rendbeli sikkasztásban, többi között a kisbefektetőkkel kapcsolatos vádpontban, továbbá Vellai Györgyike bűnösségét hűtlen kezelés, csalás és magánokirat-hamisítás miatt is.

Postáné Vellai Györgyikét két év hat hónap, Vajda Lászlót egy év nyolc hónap letöltendő börtönre ítélték, de mivel a büntetésbe az előzetes letartóztatásban töltött időt is beszámítják, az elsőfokú ítélet szerint sem az első-, sem pedig a másodrendű vádlottnak nem kellett börtönbe vonulnia.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2008 februárjában jelentősen súlyosbította a büntetéseket, arra hivatkozva, hogy az elsőfokú büntetés túl enyhe volt. Postáné Vellai Györgyike büntetését 7 évre, Vajda Lászlóét 6 évre emelte az ítélőtábla, a két vádlott kezére még az ítélethirdetés után, az ítélet indoklása előtt rákerült a bilincs.

Ez ellen azonban a jogerős szabadságvesztésüket töltő vádlottak és védőik felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amely alapján az Legfelsőbb Bíróság 2009 januárjában hatályon kívül helyezte a jogerős ítéletet és elrendelte a gyanúsítottak szabadlábra helyezését. Egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el velük szemben.

Indoklásában a tanácselnök elmondta: a Fővárosi Ítélőtábla eljárásában esetenként "törvénysértőnek tűnik a terheltek bűnösségének a megállapítása". Az új másodfokú eljárásban az ítélőtáblának egyebek mellett vizsgálnia kell majd az elkövetők tettét, és azt is, hogy mekkora kárt okozott Vellai Györgyike és Vajda László - jegyezte meg. Az új másodfokú eljárás kedden kezdődik a Fővárosi Ítélőtáblán.

A korábbi vád szerint a Globex két egykori vezetője 1996 és 1998 között értékpapírok kibocsátása, portfólió-kezelés, illetve más ügyletek révén sikkasztást, hűtlen kezelést és tőkebefektetési csalást követett el, mellyel összesen több mint hatmilliárd forintos kárt okozott sok száz kisbefektetőnek és több önkormányzatnak.

Vellai Györgyikét és Vajda Lászlót nemzetközi elfogatóparancs alapján hozták haza Németországból 1999-ben, ezután két és fél évet töltöttek előzetes letartóztatásban.

Az első Globex-céget 1989-ben Németországban alapította Vajda László. A cég 1991-ben alakult részvénytársasággá, majd 1993-ban holdingot is létrehoztak; a cégcsoport luxusházak építésével és értékpapírok forgalmazásával, kezelésével foglalkozott.

Kötvényeik mesés hozamot ígértek, de a Globex jelentős vagyona mellett veszélyesen eladósodott. A beruházásokat hitelből fizették, az önkormányzatoktól kezelésre átvett részvények után sem fizettek, és felélték a kisbefektetők által rájuk ruházott értékpapírokat is.

A cég vezetői szerint a pénzügyi nehézségek nem voltak előre láthatóak, reális esély volt a követelések visszafizetésére, az összeomláshoz az akkoriban a Postabanknál történtek és a sajtóban megjelent híresztelések vezettek.

1998 októberében a rendőrség zár alá vette a Globex vezetőinek tulajdonában lévő ingatlanokat.

Olvasóink írták

 • 13. Orfeusz 2010. január 28. 08:46
  „Ott, a vádlottak padján lenne még hely néhány kedvezményezettnek!!!!!!!!!!!!!!”
 • 12. Csetneky 2010. január 26. 11:22
  „Jól valagba kellene rúgni az összes aláírót! Tudomásom szerint egyébként pártállástól függetlenül mindenki aláírta, kivéve egy embert, de ő is csak azért nem, mert valamiért nem tudott jelen lenni. Ha az ember olyan féleszű, hogy a pénzét odaadja annak, aki 30-40% kamatot ígér, akkor csak egy szimpla hülye, aki a saját pénzével szórakozik. Aki viszont a közösség pénzével teszi ezt, az minimum alkalmatlan a feladatára és anyagilag felelős. Legalábbis egy normális országban.”
 • 11. ggg 2010. január 26. 10:26
  „a felelősök persze azóta is szabadlábon élvezik kártékony tevékenységük gyümölcsét. ezek a társadalom igazi férgei. politikusok, vesszetek mind egy szálig!!!”
 • 10. józanparaszt 2010. január 26. 09:04
  „"kötvényeik mesés hozamot ígértek": ez kicsapja nálam a biztit. egyszerü parasztésszel is 25-ször meggondolom, hogy ilyen társaságnak adjak egy kanyit is! ott meg állítólagos szakemberek döntöttek! ennyi pénzt különben sem 1 helyre szokás betenni, hanem felosztom, több kézre bízom, nemde? hányadék!!
  nagyon kilóg a lóláb politikus urak!! nagyon!”
 • 9. 1soproni 2010. január 26. 08:32
  „A mélygarázsról nem döntött akkoriban a közgyűlés? :)”
 • 8. hehe08 2010. január 26. 08:05
  „2 egysoproni
  értem, akkor a közgyűlést mikor vonják felelőségre?
  tudom naív vagyok, de ezek itt élnek sőt többen még mindig városvezetési poziciók környékén.....
  a város meg már meg sem közelíti egy alföldi tanya színvonalát.....”
 • 7. Cerwin 2010. január 26. 07:44
  „Minden soproni polgár zsebéből több, mint 50 ezer Forintot vettek ki. Ez akkor több, mint 1 havi átlagfizetés volt.
  Nagyon érdekében állhatott a közgyűlésnek, hogy Őket válasszák... Egy közgyűlés nem hazárdírozhat!”
 • 6. akela4 2010. január 26. 07:17
  „Most, mivel aludtam rá egyet, pontosítanám a hozzászólásomat, mert egy két ügy talán már nem mindenki számára világos, mert már elég régen történt.
  Ac sáros kifejezést azokra értem, akik elkövették ugyan a nyilvánvaló törvénysértést, de valamilyen ügyes, vagy nevezzük nevén: korrupt ügyvéd által tisztára mosva s törvény előtt, de a köztudatban azért még nagyobb bűnösök.
  császár előd (nem véletlen kisbetűvel)
  Járművezetés közben szolgálatban lévő rendőrt gázolt halálra ittasan, vagy kábítószeresen, vagy mindkét tudatmódosító együttes hatása alatt.
  Ez rendes országokban szándékos emberökésnek mondanák hivatalos személy sérelmére.
  Megúszta, sőt azóta már újra műsort vezet egy hatodrendű TV képernyőjén.
  princz gábor a postabankos lenyúlós ez már azt hiszem elég friss ahoz, hogy többen emlékezzenek rá.
  kulcsár attila pedig még ismerősebb akiről még beszélhetnénk
  ezzel nincs vége a sornak, csak a felsorolást hagytam abba, mert nincs elég időm folytatni, de nagyon sokan felkerűlhetnének nemcsak a listára!”
 • 5. akela4 2010. január 25. 23:08
  „Ha idáig megúszták, mert nálunk ezt is lehet, akkor abból a sok elsíbolt zsozsóból még most is találnak "jó" ügyvédeket és tojnak Justitia fejére, mert nálunk minél többet nyúl le valaki anál biztosabb, hogy megússza!
  És még igazságszolgáltatásról mernek beszélni!
  Szégyellem, hogy magyarországon vagyok kénytelen élni, mert nem beszélek egyéb nyelvet, de nem tekintem hazámnak ezt a velejéig romlott korrupt országot, ahol rendőrgyilkos, sikkasztó, csaló és még ki tudja felsorolni a sárosok áradatát, ide vagyok kárhoztatva!
  Volt ismerősöm, akiknek a pénzével meglépett az építtető családokat tönkretéve, de az is megúszta, mégcsak utánna sem néztek!
  Ezek történnek magyarországon és még az EU is csak aszisztál mihhez, mert ezek égbekiáltó bűnök!”
 • 4. arrabonem 2010. január 25. 20:58
  „Röhej az egész.”
 • 3. miracle 2010. január 25. 20:56
  „Még jó, hogy sosincs két egyforma bírói ítélet, a különböző szinteken. Nem csak ebben az ügyben, semelyikben sem. Általában az örülhet, aki első fokon életfogytiglant kap, mert akkor másodfokon tuti ellentétes ítélet születik és Magyaroszág középkeresztjével+Kossuth díjjal+1 hetes ingyen Wellnes nyaralással távozik.
  Fizesse ki a kárt a bíróság, ha ilyen töketlenek 10 év alatt is.”
 • 2. egysoproni_ 2010. január 25. 20:47
  „1. hehe08!
  Az akkori aláírók közgyűlési felhatalmazásra írtak alá...”
 • 1. hehe08 2010. január 25. 20:35
  „még a végén ki is tűntetik őket......
  a város részéről akkor aláírókat nem veszik elő????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kábeltévés csatornakiosztás miatt tiltakozik a megyei német önkormányzat

Tiltakozik a Győr-Moson-Sopron Megyei Német Önkormányzat amiatt, hogy a soproni kábeltévé-csomagok… Tovább olvasom