Kisalföld logö

2018. 09. 22. szombat - Móric 13°C | 25°C Még több cikk.

Egy pedagógus, akit követnek a diákjai

Sopron - Árgus szemekkel lesik minden mozdulatát a nyolcadikosok, nevetve rappelik az általa írt verset és hiába serdülők, egy szavára bábozni is hajlandók a kamaszok. Sőt, Füster Gáborné osztályában ez magától értetődő.
Míg egy ország vitatkozik azon, hogy milyen az oktatási rendszer, mire jut pénz és mire nem, van-e megfelelő fegyelmező eszköze a pedagógusnak, igaza van-e a bírónak, ha példát statuálva szigorúan ítéli meg a tanárra kezet emelő apát, addig vannak közöttünk csendesen dolgozó, a gyerekek képzeletbeli, lelki batyuját hetente új útravalóval megtöltő pedagógusok. A soproni Lackner-iskolában dolgozó biológia–földrajz szakos Füster Gáborné Emese közéjük tartozik. Csak négyórás állásban van, de osztályfőnök és szakkört vezet, hétvégéken vagy fellépni megy a diákokkal, vagy kirándulni. Szinte minden idejét a „gyerekeivel" tölti. Ezt nem is tőle tudom, hanem a nyolcadikosaitól. Ő azzal hárít el szinte minden kérdést, hogy a „gyerekekről írj, ne rólam". Vasárnap pedagógusnap lesz, most a tanár a fontos – mondom, de azt is tudom, amikor megkérdeztem, mikor is van pontosan a köszöntés napja, a kollégáihoz fordult segítségért...

Füster Gáborné Emese szinte minden idejét a „gyerekeivel
Füster Gáborné Emese szinte minden idejét a „gyerekeivel" tölti, akik meghálálják a szeretetét.

Emese néninek környezetvédelmi szakköre van a Lacknerben. Szemetet szednek, kitakarítják a patakot, rajzban-dalban-darabban és a gyakorlatban népszerűsítik a szelektív hulladékgyűjtést, az egészséges életmódot, a természetet szeretetét. És kirándulnak, sétálnak szinte állandóan. Persze nem kötelező jelleggel, csak aki ráér. De ki ne érne rá bio-vajaskenyeret majszolni a frissen szedett medvehagymával az erdőben vagy szitakötőket számolni a Szalamandra-tónál? Füster Gáborné saját bevallása szerint nem harcos környezetvédő. Soha nem jutna eszébe például, hogy odaláncolja magát egy öreg tölgyhöz, így mentve meg azt. De példájával, munkájával, erős, élhető és szerethető szemlélet átadásával ki tudja, hány öreg tölgyet ment meg: ő és majd a tanítványai.

Ám a szakkör nem csak attól érdekes, hogy ide a környezetüket szerető és óvó gyerekek járnak. Emese kitalálta, hogy közelebb hozhatja az egészséges életmód, a környezettudatos nevelés elvont fogalmait a gyerekekhez, ha mesét ír és bábjátékkal mondatja el, mi például a szelektív hulladékgyűjtés.

Az ötlet olyannyira bevált, hogy a műsoraikkal óvodákban és más iskolákban is szerepelnek, de meghívást kaptak Brüsszelbe, voltak már a környezetvédelmi minisztérium vendégei, tegnap az egészségügyi minisztériumban játszottak, a hétvégén pedig a soproni környezetvédelmi napon lépnek fel.

Van dohányzás elleni műsoruk is, a bábjáték főszereplője Nikotin, a gonosz boszorkány, van rapbetét, aminek refrénjét magától értetődően skandálja a szakköri csapat: „Nem kell a cigi, szívni ciki!" Természetesen mindent a tanárnő ír; verset, bábjátékot, dalbetétet, a zenét is kiválasztja hozzá, de a kellékeket, bábokat útmutatásai alapján már együtt készítik a szakkör tagjai.

– Irigylem ezeket a kamaszokat. Ma még nem is tudják, milyen fontos értékeket és szemléletet kapnak itt. Erősek, egészségesek, s nemcsak a testük, a lelkük is az – mondom búcsúzáskor a tanárnőnek, és hirtelen hatalmas gombócot érzek a torkomban. Bár lett volna az én életemben is néhány Emese néni... Most, pedagógusnapon virágcsokrot vinnék nekik.
Róla mondták

– Emese néni mellett megtanultam, milyen fontos és komoly dolog a természetvédelem. A szakkör lehetőséget ad arra, hogy még többet tudjak erről és tehessek is a környezetemért – mondja a nyolcadikos Kovács Alexandra. Kozma Boglárka pedig úgy látja, a bábok jó eszközök arra, hogy a fontos információkat megértsék még a kicsik is.

Olvasóink írták

 • 8. 8.a-Marchy 2008. június 04. 18:55
  „Mc és anyátok, gobdolom ti vagytok a büdös drogosok meg alkoholisták rohatt kis pöcsök! Emese néni 4ever :D”
 • 7. Egy régi tanítvány 2008. június 02. 11:17
  „Régen nekem is osztályfőnököm volt Emese néni. Nagyon sokat köszönhettünk neki! További eredményes minkát kívánok neki, és innen üdvözlöm!”
 • 6. neke 2008. június 01. 20:50
  „Mielőtt írnál ide kommentet kedves "mc", tanulmányozd át a Magyar helyesírási könyvet! Nem tudom mióta két s-betű a lesz. De sebaj, ezzel egy vicces napot szereztél nekem! Plusz amiket még írtál. Agyi szinted is körülbelül ezen a szinten lehet.”
 • 5. 8.A[lackner] 2008. június 01. 15:02
  „Kedves "beszólók"!
  Mi Emese néni osztályába járunk, nem holmi névtelen írkálók, akik azt hiszik hogy ettől menők. Biztos kézből tudatjuk veletek, hogy a bábozások és a rappelések meghozták az eredményt. Jártunk Győrbe, Budapesten az Egészségügyi- és Környezetvédelmi minisztériumban, amiket ti csak fényképen nézhettek, mert nem vagytok elég jók ahhoz, hogy oda be is kerüljetek, vagy esetleg megközelitsétek. Nem vagyunk olyan hülyék, hogy elrontsuk az életünket (tüdőnket, beleinket) olyanokkal, mint például a cigi vagy a drog. Depressziósok se leszünk valószinü, szivesen vállaljuk a fellépéseket, előadásokat, jól kezeljük a konfliktusokat és persze Emese néni mindenben támogat minket. Lehet, hogy a ti osztályotok egy disznóól, ahol két percig nem lehet megmaradni, hát a miénk nem. Sajnáljuk, hogy így gondolkoztok. De azért kíváncsiak lennénk véleményetekre: mi jó a dohányzában?!
  Köszönjük Emese néni a kitartó munkáját és hogy ilyen jó velünk!(Boldog pedagógus napot!)
  8.a”
 • 4. FJózsi 2008. június 01. 13:37
  „Vannak ,akiknek még az iskolapadban lenne a helyük. Mert ,láthatóan neveletlenek.(mc,anyátok)

  Kedves Emese néni ! Szívből gratulálok Önnek és Önön keresztül minden pedagógusnak a jeles nap alkalmából. Kérem ne vegye kedvét, hogy vannak és lesznek is méltatlan tanítványok. Inkább azoknak örüljön, akik méltóak voltak és lesznek az Ön és kollégái fáradozásaira!Jó egészséget és sok-sok türelmet kívánok mindannyiuknak!”
 • 3. mc 2008. június 01. 12:32
  „Igen igen igen "anyátok" jól fogalmazott mert ez egy büdös nagy fa...ág. azt 30 40 évesen ezekből az emberekből lessz az atom depressziósm drogos alkoholista vagy valami más szenvedélybeteg!!!
  Gratula”
 • 2. anyátok 2008. május 31. 21:50
  „"Nem kell cigi, szívni ciki" Nagy büdös lófaszt. Remélem senki nem hiszi el hogy ilyen idióta kis játékokkal bármiféle eredményt el lehet érni. Legfeljebb annyit, hogy addig sulykolják beléjük, hogy a cigi rossz a természetvédelem jó, de drogozzatok, szedjetek virágokat, amíg dogmatikusan bele nem épül az agyukba. Majd amikor tényleg öntudatra ébrednek, akkor nem a racionalitás fejlődik bennük csak mások rájuk erőltetett véleménye és annál inkább neki áll majd cigizni, drogozni.”
 • 1. Renáta 17 2008. május 31. 12:31
  „Gratulálok Emese néninek!Én is régen az osztályába jártam,amire nagyon büszke vagyok!Igazán jó tanár tényleg!
  üdv: P.Renáta”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták a szélerőműparkot

Nagylózs–Sopronkövesd - Az ország egyik legnagyobb szélerőműparkját adták át tegnap… Tovább olvasom