Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Egry József-kiállítás nyílt Nagycenken

Egry József tájképeit bemutató kiállítás nyílt szerdán a nagycenki múzeumban.

Az egy hónapon át látogatható tárlat a győri Radnai-gyűjtemény anyagából válogat.

A tárlattal "a Balaton festője" halálának hatvanadik évfordulójára is emlékeznek, ugyanakkor a több mint ezer festményt, kisplasztikát, rajzot és szobrot felvonultató kollekció mintegy három tucat darabját is új együttesben mutatják be - hangsúlyozta az MTI-nek Grászli Bernadett, a győri Városi Művészeti Múzeum igazgatója.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar gyorsírást forradalmasító (és ezzel jelentős vagyonra szert tevő) Radnai Bélának, akivel a húszas-harmincas évek fordulóján került barátságba, Egry József különleges előjogot biztosított: ő nézhette meg először elkészült műveit, és - ha akart - ő lehetett vásárlója.

Ez a különleges elővételi jog számos alkotással gyarapította a Radnai-gyűjteményt, amely tulajdonosa 1962-ben bekövetkezett halála után került a győri Esterházy-palotába. Grászli Bernadett hozzátette, hogy a tárlat címét a mester egyik legismertebb, Fénytolódás című művétől kölcsönözték, anyagát pedig a harmincas években, már a Balatonnál festett, rendkívül expresszív, a tájat modernül ábrázoló, az ott élők mindennapi életét is bemutató Egry-olajpasztellekből válogatták.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ruhagyárból szálloda Sopronban, vagy nem?

Az eredeti tervek szerint a város legnagyobb szállodájává alakítanák át az egykori ruhagyár… Tovább olvasom