Kisalföld logö

2017. 11. 17. péntek - Hortenzia, Gergő 5°C | 7°C Még több cikk.

Éger: Gyógyításra vár az egészségügy

Az utóbbi esztendőkben több orvos kéri külföldi munkavállalásához a papírokat, mint ahány orvost évente kibocsátanak a hazai egyetemek. E folyamat megállításáért tenni kell valamit – nyilatkozta dr. Éger István, az orvoskamara elnöke.

Egyeztetést tartanak csütörtökön az egészségügyi államtitkárság szervezésében Budapesten, amelyre hivatalos dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke, peresztegi háziorvos is. A Kisalföldnek nyilatkozva elmondta: látva az egyeztetésre meghívott szervezetek tekintélyes számát, valószínűleg „ige- vagy ítélethirdetés lesz", érdemleges bértárgyalás nem.

Véleménye szerint humánerőforrás-katasztrófa közeleg az egészségügyben. Akut probléma a bérrendezés, amelynek a kormánnyal való megtárgyalására a MOK, a szakszervezetként működő Magyar Orvosok Szövetsége és a most kezdeményező szerepkört felvállaló rezidensszövetség lenne hivatott.

A kormányzat képviselőivel csak „emberléptékű" körülmények között lehetne hatékonyan érveket felsorakoztatni, ajánlatokat megfontolni, kompromisszumra felkészülni, avagy éppen tiltakozni. Az „egyeztetésre" meghívottak nagy száma ezzel szemben nem teszi lehetővé a konkrét megállapodást.

Dr. Éger István kamaraelnök
Dr. Éger István kamaraelnök


Az előzményről az elnök elmondta: a Magyar Orvosi Kamara évtizedes múltra visszatekintő életpályaterve a kezdő orvosnak nettó 200 ezer, az induló szakorvosnak nettó 300 ezer forintos alapfizetést tartana jogosnak. E számokkal cseng össze a rezidensszövetség mostani követelése is.
– Ugyanakkor a szövetség elnöke egyelőre nem bocsátkozott részletekbe, így semmilyen rálátás nincsen, milyen „visszautasíthatatlan" ajánlatot kapott az államtitkártól, hogy annak eredményeképpen a rezidensek 24 órán belül három hónapra lemondtak a letétbe helyezett felmondások élesítéséről – folytatta dr. Éger István. – Így a csütörtöki „egyeztetésre" sem lehetett a kamara részéről érdemleges és egységet tükröző álláspontot kialakítani. Amit viszont tudunk: utoljára 2008-ban volt nagyjából egyenlő a külföldi munkát vállaló magyar orvosok és a hazai egyetemeken kibocsátott orvosok száma. 2010-ben ezerszáz, tavaly már ezerkétszáz orvos kérte papírjait külföldi munkavállalásához, miközben évente nyolcszáz fiatal kap orvosi diplomát.

Nyilvánvaló, ilyen körülmények között gyakorlatilag a nagyvilágnak képzünk orvosokat. Az egészségügyben dolgozó orvosok, nővérek, más szakdolgozók megtartása, bérük, valamint a túlórák ügyének rendezése égető feladat. Ennek megoldását, anyagi hátterének megteremtését elősegítené, ha a társadalmi szinten könnyen kijátszható jövedelemalapú járulékfizetés helyett bevezetnék a fogyasztásalapú járulékfizetést. Ez igazságosabb közteherviselést valósítana meg, s nagyobb forrást biztosítana a központi költségvetés számára a mostani rendszernél – zárta dr. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Olvasóink írták

 • 4. nanika 2012. március 12. 16:22
  „Orvosi Kamara
  Dr Éger István Úr részére!

  Tisztelt Uram!
  Elnézését kérem, amiért ismeretlenül zavarom. Nagyon sok rosszat beszélnek a magyar egészségügyi ellátásról, mely lehetséges, hogy sok helyen így is van. Mindenki megírja, elmondja a rossz véleményét, a jó véleményt azokban nem mondjuk el, sokan azt gondolják, hogy az így természetes. Van ebben is valami igazság, de családommal együtt úgy érzem, hogy a mai idegeskedő, rohanó és el kell mondani egyre rosszabb megélhetést biztosító világban a jót igen is mások tudomására kell hozni.
  Kunfehértón dolgozó háziorvos Dr Székács István.
  Nagyon sokáig kerestem egy email címet, ahova megírhatom, hogy milyen ember és milyen orvos Ő, mire megtaláltam ezt az email címet. Biztosan nagyon sok jó háziorvos működik az ország területén, de ilyen jó, barátságos, emberséges, megértő és még sorolhatnám a jó tulajdonságait, biztosan nincs másik.
  Kicsi település vagyunk és mindenki tudja a községben, hogy szeretett orvosunk beteg. Ennek ellenére mindent megtesz értünk, és ezt a mindent valóban mindenre kell érteni. Pl.: édesanyámat nagyon gyakran elviszi a mentő. Székács doktor természetesnek tartja, hogy érdeklődik utána, amikor hazahozzuk, eljön meglátogatni, legutóbb például vasárnap. Van egy három hónapos korától kezdődően beteg, jelenleg 35 éves fiam, akiért szintén mindent megtesz, ha úgy látja jónak viccelődik vele, amikor úgy érzi, most komoly beszélgetésre van szükség, akkor azt teszi. Én szintén súlyos beteg vagyok. El tetszik tudni képzelni, mit jelent az, amikor 3 súlyos beteg ember alkot egy családot, segítsége nincs, de ha Székács doktorhoz fordulunk, mindig tudjuk, hogy megértést, vigasztalást és persze megfelelő kezelést kapunk. A jó szó és kedves ellátás sokszor többet jelent, mint a felírt gyógyszer. Tehát a háziorvosunkra csak jót és szépet tudok mondani.
  Én azt is tudom, hogy nagyon alacsony összegű az orvosok fizetése az ellátásra váró betegforgalmat figyelembe véve. Ezt már nem lehet megérteni és elfogadni sem.
  Kérésem és kérdésem az lenne, hogy amennyiben egy orvosról nagyon jó vélemény érkezik Önhöz, mert Ő valóban az esküjéhez híven dolgozik, akkor valamilyen elismerés: akár erkölcsi, akár anyagai elismerés megillethetné-e Őt, mert valóban megérdemli. Amennyiben mód és lehetőség nyílik erre a kért elismerésre, kérem szíveskedjen megtenni, mert ha valaki akkor azt Székács doktor megérdemli.
  Tisztelettel: Deli Andrásné Kunfehértó Rákóczi utca 106.
  email cím: deline.jolika@indamail.hu”
 • 3. Kuvasz 2012. január 05. 18:28
  „Gyógyításra vá az egészségügy? Tényleg? Ha nem mondod, hülyén halok meg. Hát gyógyítsad, a hálapénzt majd OV-tól kérd, hiszen tettél alá eleger 8 év alatt.”
 • 2. DK 2012. január 05. 18:06
  „Most Éger Úr csendben van, én értem is.
  Hiszen rájöttek, hogy reform nélkül nincs tovább.”
 • 1. thermál 2012. január 05. 14:22
  „Érdekes ember Éger I. Az előző kormányok idején mindenre azt mondta: nyet , most az új hatalom neki mondja ugyanazt. Semmilyen döntés előkészítésébe nem kérdezik a véleményét, az orvosok viszont bíznak benne, hiszen újraválasztották jelentős többséggel. Lehet, hogy az orvosok többségével együtt ennek a kormánynak is folyamatosan "keresztbe tesznek"? Egyszerűen megtehetik, csak úgy kell viselkedniük, mint 2-3 évvel ezelőtt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Civitas Fidelissima díj Bujdosó Alpárnak

Példaértékű tevékenységével mindent megtett azért, hogy Sopronban vérontás nélkül érjen véget az… Tovább olvasom