Kisalföld logö

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 9°C | 18°C Még több cikk.

Dráguló külföldi diploma

A következő félévtől már a magyar diákok is fizetnek tandíjat az uniós országok főiskoláin, egyetemein. Bécsben 95 ezer forintnak megfelelő euróba kerül majd egy szemeszter.
Magyarország uniós csatlakozását követően ugyanazok a szabályok és előírások vonatkoznak a külföldön tanuló diákokra, mint az adott ország hallgatóira. Ez azt (is) jelenti, hogy a jövőben nekik is kell tandíjat fizetni.
Cziráki Zsófia tizennégy éves kora óta tanul Ausztriában.

A középiskolát Nagymartonban (Mattersburg) végezte, főiskolára pedig Bécsújhelyen (Wiener Neustadt) járt. Jelenleg a bécsi Gazdasági Egyetemen tanul.

– A harmadik félévet hallgatom az egyetemen – mondta Zsófia. – Eddig tandíjmentes voltam, csupán 15 euró, úgynevezett regisztrációs díjat kellett fizetni szemeszterenként. Arról még nincsenek pontos információim, hogy mi lesz a következő félévtől.

Az Oktatási Minisztériumban érdeklődésünkre megerősítették, hogy uniós csatlakozásunk közeledtével megszűnik a magyar diákok tandíjmentessége. Eddig a volt szocialista országokból érkező hallgatók méltányosságból tanulhattak ingyen, kivéve, ha nem eleve „fizetős" egyetemre jártak. Tagságunkat követően azonban ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk is, mint ottani társaikra.

Az egyetemek persze egyéni kérelem alapján eltekinthetnek a tandíjtól. Azok a hallgatók, akik államközi egyezmény keretében tanulnak külföldön, továbbra sem fizetnek a diploma megszerzéséért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Séta egy kézigránáttal

Kézigránáttal a kezében jelent meg egy építőipari munkás a Soproni Rendőrkapitányságon. A veszélyes… Tovább olvasom