Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

Döntöttek a városi kitüntetésekről

A soproni novemberi közgyűlés legnagyobb vitáját a költségvetés váltotta ki.
Az immár szokásos félórás késéssel vette kezdetét csütörtök Sopron képviselő-testületének novemberi ülése. A városatyák elsőként a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. törzstőkéjének leszállításáról döntöttek. Ennek értelmében a jegyzett tőke 137 millió 550 ezer forint helyett 124 millió 580 ezer forint lett.

Sürgősségi előterjesztésként a Győri úti szennyvíztisztító telepen létesülő gázmotor és komposztáló egység üzemeltetői feladatairól is határoztak. Ezzel a hulladékgazdálkodási kft.-t bízták meg.

Vita nélkül szavazták meg a képviselők, hogy a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó Szakképző Iskola az Oktatási Minisztérium által kiírt Szakiskolai Fejlesztési Program pályázatán részt vegyen.
Ezt követően kezdődött a költségvetési vita, amely mindkét oldal fantáziáját megmozgatta. Havas András (Polgári Összefogás) még a kérdés és hozzászólás kategória megnyitása előtt szólásra emelkedett, hogy óva intse a koalíciót a csúsztatásoktól.

Mint fogalmazott: a költségvetés rosszul kidolgozott, hibás, ebből pedig nagy baj lesz. Hruby József alpolgármester válasza következett, melyben Havast felszólította, hogy ne beszéljen ötmilliárdos adósságokról, amikor voltaképpen csak 1,2 milliárdról van szó, ehhez pedig az is hozzátartozik, hogy a városnak csaknem ugyanennyi készpénze van letétben. Kiemelte, valóban nehéz gazdasági helyzetben van Sopron, de az ellenzék eltúlozza az eladósodás mértékét.

Az ivóvízellátás, szennyvízelvezetés és -tisztítás díjainak meghatározása és az áralkalmazás feltételei is téma volt a tegnapi közgyűlésen. A döntést Kóczán Zoltán (SZDSZ) Hegedüs Lászlóhoz, a vízmű vezérigazgatójához intézett kérdése előzte meg. A képviselő arra kívánt választ kapni, mi az oka, hogy a vízdíjak az inflációhoz képest duplájával emelkednek. A vezérigazgató válaszolt ugyan, de azt rajta kívül nem sokan értették. Némi hatásszünet után megismétlődött a kérdés és a válasz is. Végül a lakosság számára legkedvezőbb változatot fogadták el a képviselők. Így januártól az ivóvízért köbméterenként 181,6, a csatornaszolgáltatásért 194,1, a kedvezményes csatornaszolgáltatásért pedig 183,5 forint plusz áfát kell fizetni.

Hamar megszavazták a képviselők a Széchenyi-gimnázium átalakításáról és a tetőtér beépítéséről szóló, címzett támogatás igényéről szóló határozati javaslatot. Az ugyan nem derült ki, hogy a felújítás három évében hol kap helyet az oktatás, de Walter Dezső polgármester elmondta, tárgyalások folynak arról, hogy minél gördülékenyebben és a lehető legkevesebb fennakadással haladjon a költözés.

A nézeteltérések ismét előtörtek az ügyvédi megbízatás meghosszabbításáról szóló javaslat megvitatásánál. Ennek során az ellenzék azt kifogásolta, hogy akiről szó van, azaz dr. Szalma Miklós ügyvéd, meg sem jelent a közgyűlésen és azt, hogy miért budapesti céget bíztak meg a város jogi ügyeinek vitelével, illetve miért havi fix díjat és miért nem sikerdíjat kap a jogi képviselő. Az ellenzék nem látta indokoltnak a szerződés meghosszabbítását, de az egyszerű többség így is elég volt a javaslat elfogadásához.

A leghosszabb csatát a városi kitüntetéseket taglaló zárt ülés jelentette, ez több órát vett igénybe és komoly nézeteltéréseket szült a képviselők között. A Fidesz-frakció ki-, majd visszavonulása után végre megszületett a döntés arról, kik részesülnek elismerésben.
Sopron város díszpolgára címet vehet át a hűség napján dr. Erdély Sándor, Pro Urbe Sopron díjat kap Kirkovits István és Sarkadi Sándor, valamint posztumusz Lobenwein Tamás.

Dr. Galambos György jegyző január 15-től – közös megegyezéssel – távozik a polgármesteri hivatalból. Az állásra pályázatot írnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Burgenland egyre népszerűbb

Egyre népszerűbb Burgenland a magyar turisták körében, derül ki az ez évi osztrák idegenforgalmi statisztikákból: – A Burgenlandban éjszakázó magyar vendégek száma negyedével nőtt idén az első félévben – tudtuk meg Klaus Sommertól, a burgenlandi turisztikai hivatal sajtóreferensétől. Utánanéztünk, hogy miben rejlik a siker titka. Tovább olvasom