Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Dobermann támadt a kisfiúra: bíróság előtt a kutya tulajdonosa

Sopron - Nagy testű dobermann támadt egy hétéves kisfiúra a Pihenőkereszt melletti lakóövezetben tavaly ősszel. A kutyatulajdonost gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértéssel vádolják a bíróságon.

Az édesapa nejlonszatyorban hozta és a bíróságon bemutatta azokat a ruhákat – trikót, inget, kapucnis pólót és a nadrágot –, amelyeken a gyermeke elleni kutyatámadás nyomai, az eb fogai okozta lyukak és tépések megmaradtak.

A büntetőper tárgyalásán plasztikus kép rajzolódott ki a dobermann támadásáról. A nő és férje tavaly novemberben kocsival érkeztek haza. Az asszony kinyitotta a kertkaput, a nagy testű kutya azonnal az utcára rohant. Nem messzire tőle egy hétéves kisfiú és egy kilencéves leányka egy foxit simogatott, kerítésen behajolva, háttal a dobermannak.

A 40–45 kilós eb a kisfiúra támadt, és az orvos szakértő megállapítása szerint a kutyaharapás következtében – a gyerek testfelületéhez képest – a bal comb erősen roncsolttá vált, továbbá a bal hónalj is. Nyolc napon túl gyógyuló sérülések keletkeztek, és még a ˝súlyos egészségkárosodás sem zárható ki˝.

A vádlott elismerte felelősségét, de közölte: kutyájuk addig sosem támadt emberre. – Nem gondolták azt, hogy elaltassák az ebet, ha kisgyerekre támadt? – kérdezte dr. Szabó Magdolna bíró. – Nem – hangzott a felelet. (A dobermann különben még abban a hónapban kimúlt, egy teherautó ütötte el.)

A tanúvallomások cáfolták a vádlott állítását: mint mondták, korábban is támadt kutyájuk gyerekekre. Emiatt új tanúk beidézését is elrendelte a bíró, aki az igazságügyi orvos szakértőtől azt kéri: közel egy év után állapítsa meg, mennyire maradandóak a kisfiú sérülései. A pert emiatt elnapolták.


A nyitóoldalunkon látható fotó illusztráció! 


Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. m 2009. október 08. 21:02
  „33. Remélem a tieiddel nem lesz gond.. Amúgy miért kell társasházban kutyát tartani?”
 • 36. Szuszu 2009. október 08. 20:56
  „Egy kutya SOHA nem támad ok nélkül. Az egy másik dolog, hogy a gazda és a többi ember vajon felismeri-e a helyzetet, az okokat.
  Egy ok ha esetleg szekálják. (ez nem az az eset...)
  Az is egy ok, ha a kutya rosszul szocializált, rosszul nevelt.
  Lehet hogy valami kimaradt a korai szocializációs időszakában, volt egy olyan gazdája aki nem kutyaként tartotta, hanem gyerekpótléknak, nem voltak szabályok felállítva, amit egy falkaállat igényel. Ha gazda a lentebb írtak szerint elzavarta a bicikliseket, gyerekeket, ebből a kutya csak annyit érzékel, hogy agresszív, ideges az gazdája ezekre a dolgokra, ezért hasonlóan fog reagálni.

  Tehát az egész oka: a gazda.
  MINDIG a gazda a felelős és az ok!!!”
 • 35. Miértmagyar? 2009. október 08. 20:30
  „fcsopron én is a te írásodra reagálnák.Egy kutya bármikor támadhat teljesen ok nélkül.Kettő kutyával ezelőtt volt egy Magyar Vizslám,mindenki simogatta ,szerette. Jött egy Bécsben élő rokonom szállt ki a kocsiból,és a kutyám minden ok nélkül odament és beleharapott a vádlijába.Engem egy kollégám tacskója harapott pofán ,aki állítólag még soha senkit előtte 6 évig nem bántott.Most egy Boxerom van ,pórázon van mindig amikor sétáltatom,és szerintem lelketlenség egy megkötött nyugodt kutyára szájkosarat adni!!Amúgy az,hogy a kutya ne merjen kimenni az ajtón ,két napba és egy elfenekelésbe kerül.Akinek ez meghaladja a képességét az tartson Francia Bulldogot,ne nagytestű kutyát!”
 • 34. C-Dúr 2009. október 08. 17:59
  „fcsopron! Érdekesa gondolatmeneted, mert a cikkben világosan le van írva: a gyerekek háttal voltak a kutyának, amelyik megtámadta a kisfiút. Nehéz lehet más kutya simogatása közben, háttal állva a dobbermannak, haragítani ezt a veszett állatot. Szóval tanulj meg olvasni.”
 • 33. fcsopron60 2009. október 08. 17:04
  „Arra senki sem gondol ugye,hogy lehet a kisgyerek már többször is haragitotta a kutyát!!

  Nekem staffiaim vannak de nem bánt oknélkül senkit egy kutya sem!!

  Nálunk a házban is vannak gyerekek játszanak velük!!

  Társasházban lakom van 7 család de eggy család akinek van kutyája ök fének a kutyáimtól!!

  Mikor hazajönnek a kutyáim oda futnak hozzá ,hogy simogassák meg,de ők inkább elfutnak elöllük és csak rájuk mérgessek a kutyáim a többit 6 családra nem!!

  Azért irom ezt mert nem minden tejfel!4

  Lehet,hogy a gyerekek dühitették fel a kutyákat!!

  (MÉGEGYSZER OK NÉLKÜL NEM TÁMAD EGY KUTYA SEM)

  EZZEL TISZTÁBAN KELLENE LENNI MINDENKINEK!!
  Nem csak a kutya tartókat kellene büntetni!!

  Könnyü ráfogni a kutyára mindent az előzményelet is kellene vizsgálni!!

  Ezt törvénybe kellene iktatni és nem lenne annyi kutya harapás!!”
 • 32. gall 2009. október 08. 16:44
  „miért nincs priuszuk az ilyeneknek..”
 • 31. axika 2009. október 08. 13:22
  „Ja és majd megfeledkeztem, azóta újra van kutyájuk....
  Ugyanúgy dobermann.”
 • 30. axika 2009. október 08. 13:19
  „A fénykép már kár a házról, elköltözött a "gazdi".

  Környékbeli lakosként én is láttam, hogy a kutya mindig szabadon lófrált...
  Tudomásom szerint nem ez volt az első harapása a kutyának.
  Azután sem volt rajta szájkosár.
  SŐT. Ezen támadás után is láttam szabadon, kosár nélkül.”
 • 29. viperetta335 2009. október 08. 13:15
  „19-es:Van törpe doberman,csak nem ez a neve,és elég ritka is errefelé.De amúgy létezik.”
 • 28. regisztrálok 2009. október 08. 10:02
  „A Dobermann hivatkozva a vele szemben eljaro Sinter kirekeszto, rasszista, kissegbseg-ellenes magatartasa miatt a Dobermann-ugyi ombudsman-hoz fordult panaszaval!!!”
 • 27. gall 2009. október 08. 09:27
  „jahh,hát szóval ez röhej,hogy ezt a hivatal megette:--elütötte a kutyát a teherautó---lol.én is ammondó vagyok,hogy itt a 400-500ezer Ft-os bírság semmiképpen nem túlzás,magam is kutyatulajdonos vagyok tudom,hogy nemcsak jogaim vannnak,hanem kötelességeim,és azokat be is tartom.ilyen ebtulajdonos,mint aki a cíkkben is szerepel,szégyen ránk nézve ! sajnos a kisfiú soha nemfogja elfelejteni ezt a támadást,csak a fizikai-seb fog begyógyulni.”
 • 26. m 2009. október 08. 09:23
  „Tessék már egy egy fényképet feltenni a házról, ahol ez a jóravaló család él, hogy a békés magyar állampolgárok messze elkerülhessék.”
 • 25. dokitomi 2009. október 07. 22:31
  „A kutyatulajdonos szerint szökött ki a kutya, de a környéken lakom és egész másképp emlékszem pár dologra.
  A tulajdonos mindig az utcára csapta ki a kutyát, hátha ott végzi el a szükségét és nem kell a kertet takarítani utána. Persze mindegyik alkalkommal póráz nélkül.
  A hölgy eléggé agresszív volt, többször elkergette a környéken játszadozó gyerekeket.
  Agresszív gazda=agresszív kutya!
  Szerencsére a támadást nem láttam.
  Sajnos a kutya valahol vígan éldegél és az elütötte a teherautó sztori csak mese.
  Nem hiszem, hogy nem lenne nyoma ennek az "elütésnek" egy 45 kilós kutyáról beszélünk, még, ha teherautó is üti el, biztosan van valami kár a therautóban (is).”
 • 24. pancser 2009. október 07. 22:27
  „Nagyon szép kutya a dobermann. Azonban indulatos, gyorsan gerjedő kutya, vigyázni kell vele, főleg gyerekek esetében. Ha a tulajdonos gondosabban jár el nem történik baj.”
 • 23. zotya975 2009. október 07. 20:54
  „Nem nagyon értem, súlyos testi sértésről írnak, akkor miért az apukának kellett vinni a ruhákat a bíróságra, a rendőrség ilyenkor nem intézkedik, nem nekik kellene begyűjteni a bizonyítékot? Nekem is van egy közepes temetű kutyám, a kapun kívül nem megy, csak ha kihívom, vagy velem együtt jön ki. Ha nyitva van az ajtó akkor sem. A kapu mindíg becsukva, a kulcs ráfordítva, kutyának az udvaron a helye, az utcán csak pórázon.Annak ellenére hogy nem harapott meg még senkit, jobb az óvatosság, egyszer esik ami esik. Igen a kutyatartásnak vannak szabályai, csak senkit nem érdekel, nincs aki betartassa.”
 • 22. palika 2009. október 07. 18:44
  „A törvényeink és az önkormányzat a hibás a kutya gazdája után.
  Lassan fontosabbak az állatok, mint az emberek és a gyerekek.
  Hibás az értékrend.
  Kemény pénzbírság és elzárás kellene és minél több ellenőrzés az utakra és parkokba.
  A törvények szigorú betartását kellene elérni.
  Ahogy olvasom elég sokunknak nem tetszik a helyzet, tehát sok szavazó polgár van egy véleményen.
  Ezt a politikusok figyelmébe ajánlom.”
 • 21. Intel 2009. október 07. 18:00
  „A kutya tartásnak is vannak szabályai amit az Önk. szabályoz...
  Amennyiben nem tartják be, bűntetni lehet érte...
  Jelen esetben biztosan ez történt...”
 • 20. levi-levi 2009. október 07. 17:44
  „"Én is szeretem az állatokat. de a gazdikat már kevésbé "sokan vagyunk igy.
  6 lakásos társaházban lakom a Schönherr malom utcában,Lehár Lakópark, az egyik lakó megkérdezésünk nélkül ! nagy testü szép kutyát hozott a lakásába , azóta kutyszörös a lépcsőház , ha tüzel a kutya véres a kövezett, amit nem mos fel !
  Nem szeretnénk veszekedni , szép szó nem használ, tehetetlenek vagyunk és takaritunk a kutyája után. Mit tehetünk? Kihez fordulhatunk?
  Szeretném ha olvasható lenne valahol a kutyatartás szabályai.
  A szomszéd megkérte ,hogy a ház elé ültetett örökzöldjeit ne engedje lepisilni mert elszáradnak, a válasz az volt ,hogy ez közterület , ami igaz is ,de ő költségére gondozza és ültette be ,szépitve a ház elejét, amugy a közterületen mindent szabad?
  Számtalan esetben előfordul ,hogy a járdán és mellette ott a kutyürülék, nem értem miért nem büntetik, ha a gazdi ott hagyja?
  Jó lenne ha többet cikkeznének, figyelem felhívással ,és leközölnék a kuytatartás szabályait, mert én úgy hallottam ,hogy ha valaki kutyát tart a társaházban, elötte kikell kérni a lakok engedélyét , vagy nem igy van? nagy a bizonytalanság ez ügyben is.
  Talán ha egy esetet leközölnének ,hogy a gazdit megbüntették x összegre ,mert ott hagyta a kendvence ürülékét ,talán lenne foganatja.”
 • 19. Meir 2009. október 07. 17:42
  „-"Nagytestu Dobermann tamadt a 7-eves kisfiura"-igy kezdodik a cikk!!
  Haaaaat ugy en eddig Torpe dobermann-rol nem igen hallottam!!! Lehet van kistestu torpe is!!????
  <moderálva>”
 • 18. motyo 2009. október 07. 17:38
  „Szomorú eset, Remélem a kisfiú azóta már felépült, jobban van!
  Szerintem egyértelműen a gazdi felelőssége, a kutya olyan amilyennek nevelik. A dobermann őrző-védő kutyafajta nem harci kutya, mint az előttem lévők írták szerintem is lehet veszélyesebb egy retriver, vagy egy németjuhász mint egy pitbull, vagy egy rottweiler vagy bármi más. Szeretem a kutyákat, mindig is nagytestű kutyáink voltak, jelenleg egy Cane Corsonk van. Olyan mint egy kezesbárány, az utcára nem megy ki akkor sem ha nyitva a kapu, a kutyatartás meg szerintem ott kezdődik hogy kerítéscsinálás. Körbe olyan a kerítésünk hogy a kutya még véletlenül se tudjon ki menni. Pl. szomszédunknak akármilyen kutyája van állandóan az utcán csámborog, meg amikor az ember viszi sétáltatni a kutyáját és akkor támadnak a nyitva-felejtett kapuk miatt a kutyák. Persze Önkormányzat nem tesz semmit, (nem soproni vagyok). Haverom sétáltatta a kölyök boxerét, és egyik háztól a több mint 1,5méteres betonkerítésen keresztül kiugrott egy németjuhász és majdnem széttépte.
  Aki kutyát tart az felelősséggel tartozik érte, olyan a kutya amilyen a gazdája.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fodor Tamás: A kormány ellehetetleníti az önkormányzati fejlesztéseket

Csak a soproni költségvetést 458 millió forintos hiánnyal érinti a 2010-es központi büdzsé, ez… Tovább olvasom