Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Dinnyés József, a modernkori Tinódi

Dinnyés József daltulajdonos, a saját személyére szabott szerepet játszhat el soproni Petőfi-színház következő évadjának egyik darabjában.

Az ismert daltulajdonos, Dinnyés József ezen a héten Sopronban tartózkodik. Minden napon át egy-egy évszázad verseiből válogatott dalaiból ad elő egy estre valót.

Mint mondja, olyan költeményeket válogatott össze, amelyek elmesélik Magyarország múltját a 16-ik századtól kezdve napjainkig.

- Azt tapasztalom, hogy az emberek ismerik valamelyest a múltat, nagy általánosságban vissza tudják idézni, hogy mikor mi történt - mondja Dinnyés József.

- Én azonban valami pluszt adok, olyasvalamit, amire azt mondják, no igen! - Ezért szeretem az ilyen előadói eseteket, közvetlen a hangulat, s egy szál kobozzal a kezemben adom elő a verseket, dalokat.

Dinnyés József és Sopron kapcsolata nem újkeletű.

A Petőfi-színház népszerűsítésére végigjárta a város középiskoláit. Miként rendszeresen fellépett, fellép a halottak napján Sopron-Balfon.

Dinnyés József daltulajdonos, nemsokára színészként is bemutatkozik majd Sopronban. Fotó: Magasi
Dinnyés József daltulajdonos, nemsokára színészként is bemutatkozik majd Sopronban. Fotó: Magasi- Annak idején, még nagyon régen a múlt század hatvanas éveinek végén Balfon voltam katona. A Fertő parti erdőben, sátorban laktunk akkoriban. S szedtük fel az aknákat - réved kicsit vissza a közelmúltba.

- Akkor megcsináltuk azt, hogy az egyik barátom versekkel takarta be a Lábas ház falait, én pedig zenéltem. Sajnos, manapság az anyagiak miatt ezt nem lehetne megtenni. Pedig szívesen megismételném ezt.

Az elmúlt években is sokat zenéltem az utcán. Székesfehérváron például az egyik templom előtt muzsikáltam. Erdő Péter, aki most már bíboros kiszólt, hogy hangos a zene, és ez zavaró.

-  Miért zavaró? - kérdeztem magamban. Zsoltárokat játszom, és Istenhez is szólok. Szerintem ez nem baj.

Dinnyés József, csakúgy mint a rendszerváltás előtt, most is kritikusan figyeli a társadalom helyzetét.

Dinnyés József és a kobzos
Dinnyés József és a koboz


- Összeállítottam egy, 1400 verset tartalmazó DVD-t mondja. - Felkerestem szakembereket, akik azt mondták, ennyi és ennyi forintért megcsinálják. Nekem ilyen sok pénzem nem volt, így egyedül álltam neki a munkának. Az ötszáz év, háromszáz költője - interaktív anyagon keresztül az ember bártan eligazodhat a múltban.

S ennek révén a jelenben és tervezheti a jövőjét. Szeretném, ha ezt a közkönyvtárak, iskolák is megkapják, és oktatási segédletként használják. Emellett a tervek szerint a könyvhétre megjelenik a portrékötetem.

Dinnyés József elsősorban zenész, de nem sokára a színpadon is megmutathatja tehetségét. A Petőfi-színház következő évadjában egy bolgár darabot is műsorra tűznek. S ebben játszhat el egy, a személyére szabott szerepet.

- Zenész vagyok, de magamat csak meg tudom formálni - tette hozzá végezetül Dinnyés József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Népszerű a Ki Mit Tud?! Sopronban - fotók

Összesen 53 produkcióval neveztek a fiatalok a XIV. Városi Ki Mit Tud?-ra. A versenyen idén is 7-14… Tovább olvasom