Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Csökkenő kisebbségi aktivitás?

„Az Ausztriában élő magyarság körében tapasztalható a kisebbségi aktivitás csökkenése" – hangzott el a Területfejlesztési Szabadegyetem szerdai, Burgenlandot bemutató rendezvényén.

Dr. Deák Ernő, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetsége elnöke, a 32 éves múltra visszatekintő Bécsi Napló főszerkesztője az ausztriai magyarok jelenéről és jövőképéről szólt a Burgenlandot bemutató eseményen. Mint mondta, egész Ausztriában negyvenöt magyar egyesület működik, továbbá kilenc magyar ajkú lelkészség.

Dr. Deák Ernő egyesületi elnök
Dr. Deák Ernő egyesületi elnök


A legtöbb szervezet Bécsben és Burgenlandban fejt ki kulturális tevékenységet. Az Ausztriában élő magyarok számának megállapítása ugyanakkor problematikus. Egy évtizede volt utoljára népszámlálás. Akkor közel negyvenkétezer személy vallotta azt, hogy környezetében a magyar nyelvet is használja. Időközben viszont megnőtt a bevándorlók száma: számítások szerint immár hetvenezer magyar él Ausztriában.

Az ausztriai magyar kulturális egyesületekről szólva dr. Deák Ernő kifejtette: régebbi felmérések és a mostani megfigyelések szerint a kint élő magyarság, illetve magyar nemzetiség húsz százaléka kapcsolódik be a közösségi tevékenységi körökbe, a nyelvápolás és a hagyományok őrzésébe. A magyar nyelv oktatása Ausztriában jogilag biztosított.
– A kint élő magyarok jövőképét illetően az úgynevezett akaratközösségben rejlő erő mutathatna meghatározó irányt – hangsúlyozta az előadó. – A közösségek látszólag meg akarják őrizni az identitást, ám amikor személyes áldozat- és felelősségvállalásra kerülne sor, olyankor már csökken az aktivitás...

A Területfejlesztési Szabadegyetem érdeklődői Burgenland történelméről, de az ottani magyarok jelenéről és jövőjéről is hallhattak. Fotó: Gosztonyi
„A kint élő magyarság, illetve magyar nemzetiség húsz százaléka kapcsolódik be a közösségi tevékenységi körökbe, a nyelvápolás és a hagyományok őrzésébe."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A soproni meccsig kapott újabb haladékot a Pécs 2010

A testület a Sopron elleni bajnoki rangadóig adott időt a mecsekaljai klubnak, hogy kifizesse… Tovább olvasom