Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Csík-koncert Sopronban - A népzenén keresztül büszkén vállalhatjuk magyarságunkat

A népzene és a könnyű műfajok sikeres ötvözésével egy új műfajt teremtett a Csík Zenekar, amely hatalmas népszerűségnek örvend a soproni közönség körében is.


Nem csalódhatott a közönség a Csík Zenekar soproni, Liszt-központban tartott koncertjén. Aki jegyet váltott, a népzene szárnyán elrepülhetett Bukovinába, Székelyföldre, visszatérve pedig a könnyűzenei műfajok és a magyar népzene sikeres ötvözeteivel is találkozhatott.

A vendég Lovasi András fellépésével a csütörtöki est sorsa megpecsételődött: a siker elkerülhetetlen volt. Fiatal, nyugdíjas egyaránt követte az ütemeket, dúdolta a dalokat, a számok végén vastaps zúgott.

Elhangzott a Fekete L'amour, a Fiúk ölébe a lányok, a De szeretnék. Természetesen nem maradt el a Most múlik pontosan sem, azt a  visszatapsolás  ˝jutalmaként˝ hallhatta a nagyérdemű.

Csík Zenekar - Most múlik pontosan. Forrás : YouTube.

Portálunk kivárta a zenekartól autogramot kérők hosszú sorát, a dedikálás alatt Lovasi Andrással, majd Csík Jánossal beszélgetett.

- A Csík Zenekarral Szabó Attilán keresztül kerültem kapcsolatba, őt ismertem először. Attilával beszélgettünk, ˝szakmázgattunk˝, elsőnek kiderült, hogy gitározik. Megkérdeztem tőle, ismer-e egy jó hegedűst. Ő rávágta: ˝én az vagyok˝. Így pár nap múlva már együtt zenéltünk, akkor készült a szólólemezem - emlékezett vissza a kezdetekre Lovasi András, aki így folytatta:

- Benne volt a levegőben, hogy ennyire népszerű lesz a zenekar, jó időben voltak jó helyen és nem utolsó sorban jól csinálják. Ma a popzenei pályán apály van, így más irányok előrébb törhetnek. Titokban számítottam a mi együttműködésünk sikerére is, - ha nem is ekkorára - mert másként nem vágtunk volna bele.

- Nagyon jól alakul a közös zenélés, ami a kölcsönös tiszteleten alapul. Bármelyikünk tanácsra szorul, a másik segít neki - vette át a szót Csík János, majd elmondta:

- Izgatottságunk látható volt a színpadon. Tavaly jártunk itt utoljára, most új dalokat hoztunk, nagyon kíváncsiak voltunk a közönség reakciójára. Örültünk, hogy azt láttuk, jól érzik magukat.

- Az utóbbi néhány év gazdasági és politikai nehézségei, illetve uniós kötelezettségeink ráirányították a figyelmet arra, hogy kik is vagyunk. A népzenénken keresztül büszkén tudjuk vállalni a magyarságot, a zene lehetőséget ad arra, hogy sok emberhez eljusson ez az üzenet. Ez nem egyfajta misszióként indult számunkra, de tény, hogy azzá vált.

Csík Zenekar: Majorosi Marianna, Kunos Tamás,Szabó Attila , Csík János, Makó Péter, Barcza Zsolt, Bartók József.
Csík Zenekar: Majorosi Marianna, Kunos Tamás,Szabó Attila , Csík János, Makó Péter, Barcza Zsolt, Bartók József.

- Hogy található meg a népzene és az alternatív zene találkozási pontja, mitől lesz ez az ötvözet sikeres?

- A zenészekben élő ízlésvilágnak, szellemiségnek, kreativitásnak köszönhető. Annak, hogy sok beleérzés születik. Vannak, akik úgy hallják a rockot, mintha népzeneként szólalna meg. Fontos, hogy nem szabad erőltetni semmit. Ugyanakkor a közönség elvárásai egyre magasabbak, s mi szeretnénk ezeknek megfelelni.

A jövőbeni terveinkről elmondható, hogy tavasszal stúdióba vonulunk, elkezdődnek az új lemezünk munkálatai. Közben turnéra indulunk a Ferenczi György és a Rackajammal közösen, amelynek címe sokat elárul: Népzenétől a Rock and Roll Forradalomig.

Olvasóink írták

  • 2. ficere 2011. március 20. 15:41
    „Ragyogó élmény volt! Most a Holdfény szonáta+Fekete lamour mix fogott meg igazán!”
  • 1. Stefanie 2011. március 20. 14:47
    „Szükösdi Juditnak imádom az írásait!! Le a kalappal, nagy rajongója vagyok!! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eltűnt egy 17 éves intézeti nevelt fiú Sopronban

A Soproni Rendőrkapitányság közigazgatási eljárást folytat Károli Roland intézeti nevelt eltűnése… Tovább olvasom