Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Csendes vadászat - tárlat a Liszt-ben

Csendes vadászat címmel csütörtökön este 6 órakor fotókiállítás nyílik Nagy Csaba és unokája, Kurucz Ádám válogatott felvételeiből.
Országosan is ismert soproni fotóművészek alkotásait láthatjuk a Liszt-központban mától április 28-ig. Nagy Csaba erdőmérnök, mérnök-tanár és unokája, a Berzsenyi-líceum diákja, Kurucz Ádám Csendes vadászat című közös tárlatán ötven természetfotó ábrázolja a flóra és fauna sajátos szépségeit. Nagy Csabát 2002-ben „Az év természetfotósa" díjjal tüntették ki, s az évtizedek során legalább negyven országos díjjal értékelték teljesítményét. Unokája tavaly érdemelte ki „Az év ifjú természetfotósa" címet.

Kurucz Ádám Dámszarvasok és Nagy Csaba Hóvirágok naplementében című alkotásai is szerepelnek a tárlaton. Fotó: G. M.
Kurucz Ádám Dámszarvasok és Nagy Csaba Hóvirágok naplementében című alkotásai is szerepelnek a tárlaton. Fotó: G. M.


– Ez a második közös kiállításunk Ádám unokámmal, korábban a Pannonia Hotelben mutatkozhattunk be – mondta Nagy Csaba. – Zömében új természetfotók láthatók, de elhoztunk egy-két régi kedvencet is. Ádám tavalyi országos díját eredményező felvételek is szerepelnek. A tárlat címe Csendes vadászat, ami persze a valóságban nem is annyira „csendes". A fényképezőgép exponálógombjának halk kattanásait az állatok messziről is meghallják. Így aztán jó, ha ismerjük az állatok viselkedését, és tudatosan készülünk fel a fényképezésre.

– Ádám unokám, ahogy járni tudott, velem jött a természetfotózásra. Ha elfáradt, a nyakamba vettem, de már akkor követelte a fényképezőgépet – mesélte a nagypapa. – Kicsi korában úgy gyakorolta a keresőbe való nézést, hogy gyakran becsukta az egyik szemét. Alig lehetett 3–4 éves, de már örömét lelte az optika élesre állításában. Ádámtól az évek során megerősítést kaptam, hogy érdekes, amit csinálok és követésre méltó.

– Első közös kiállításunkon az volt a legjobb érzés, hogy sokan megkérdezték: melyik képet ki készítette? Ugyanis a nevünket csak kis betűkkel írták oda az egyformán keretezett képek alá – vette át a szót Kurucz Ádám, aki középiskola után állatorvosnak szeretne tanulni. – Ezt elismerésnek tekintettem, hogy felvételeimet akár a nagyapa alkotásainak is lehetett nézni. Legutóbb két hete voltunk fotózáson, fácánokat fényképeztünk. A sok tanulás mellett minden lehetőséget megragadok, hogy a közös programok folytatódjanak. Az előkészületek során gyakran készítünk lessátrat, amit az állatok megszoknak, és olyankor kedvünkre fotózhatunk. 

Olvasóink írták

  • 1. nága 2013. március 29. 21:13
    „Végre egy szívmelengető cikk! Többféle aspektusból is az: generációk közötti családi összetartás, öröklődő tehetség, művészi időtöltés és szemet gyönyörködtető "csendes vadászat", nem pedig vérengzés. Szívből gratulálok mindkettőjüknek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Wr. Neustadt: Vonatszerencsétlenség, két halott - Fotók

Egyelőre tisztázatlan ok miatt Wiener Neustadt közelében összeütközött két vasúti szerelvény. A… Tovább olvasom