Kisalföld logö

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 13°C Még több cikk.

Családok átmeneti otthona – Támasz krízishelyzetben

A húsz férőhelyes családok átmeneti otthonában jelenleg is huszonketten élnek olyanok, akik nehéz körülményeik vagy krízishelyzet miatt kérték befogadásukat az intézménybe
  
– Párommal korábban a szüleimmel laktunk együtt albérletben. Amikor közeledett fiunk, Zsolti megszületése, rá kellett döbbennünk, hogy ötünknek kicsiny lesz az a lakás. Sírásra késztetett a helyzet, hogy elérhető áron esélyünk sem volt külön albérletet találni, pedig a páromnak van munkája.

Ezért két hónapja a családok átmeneti otthonához fordultunk segítségért, szerencsénk volt. Kaptunk egy szobát, ide született egy hónapja gyermekünk, itt élünk mind a hárman. Most így tudunk spórolni, gyűjteni, hogy önálló otthont teremthessünk magunknak – mondta Frank Nikolett.

A túlzottan magas albérleti árak miatt kérte befogadását Frank Nikolett, akinek egy hónapja kisfia született. Balra Kerényiné Kovács Judit az átmeneti otthon pár gyermekével. Fotó: Magasi
A túlzottan magas albérleti árak miatt kérte befogadását Frank Nikolett, akinek egy hónapja kisfia született. Balra Kerényiné Kovács Judit az átmeneti otthon pár gyermekével. Fotó: Magasi


– Nyolc szobánk van, de a szükség olykor úgy hozza, hogy a társalgóban is alváslehetőséget kell biztosítanunk. Ilyenkor függönnyel zárunk el területet – magyarázta Kerényiné Kovács Judit, a családok átmeneti otthona vezetője. – Intézményünkben folyamatos ügyeletet tartunk, hogy a nehéz körülmények közé vagy épp krízishelyzetbe jutott embertársainkon segíthessünk éjjel-nappal. A bajbajutottak egy évet tartózkodhatnak nálunk, ami nyomós indokkal fél évvel meghosszabbítható.

Egy hónapig ingyenes a szállás, utána a felnőtteknek 15 ezer, a gyerekek után hatezer forintot kell fizetni. Átlagban nyolc-kilenc hónapot vesznek igénybe az édesanyák, házaspárok, akik egy vagy ennél is több gyereket nevelnek. A csöppségek rendesen járnak óvodába, iskolába, a szülők pedig dolgozni. Adott esetben mi is közreműködünk abban, hogy valaki munkahelyet találjon.

Tavaly óta az intézmény fenntartásában a soproni, a kópházi, a fertőrákosi, a harkai és az ágfalvi önkormányzat vállal szerepet. Csak azoknak nyújthatnak támaszt, akik e településen bejelentett lakcímmel rendelkeznek. Az önkormányzati támogatást az állami normatíva egészíti ki, valamint önzetlen adományozók jószívűsége.

Vendéglátóhelyek, magánszemélyek és az egyháziak is gondolnak a támogatásra szoruló embertársakra. Tavaly egy zirci vállalkozás 300 ezer forint értékben juttatott az intézménynek háztartási berendezéseket, s most a Szent Imre-plébánia szüreti báljának bevételét is a családok átmeneti otthona lakóinak megsegítésére fordítják. 
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb testvérvárosa lehet Sopronnak, mégpedig a kínai Yichang

Testvérvárosi megállapodásról szóló szándéknyilatkozatot írt alá kedden Sopron és a kínai Yichang… Tovább olvasom