Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Csak elvben szabad a határ - Aláírásgyűjtés Fertőrákoson

Fertőrákos - Aláírásgyűjtésbe kezdtek Fertőrákoson annak érdekében, hogy az osztrák oldalon távolítsák el a határon átvezető útra kitett behajtani tilos táblákat. Akár Brüsszelhez is fordulnának.
Határozott lépésre szánta el magát a fertőrákosi önkormányzat. A szentmargitbányai (St. Margarethen), valamint a fertőmeggyesi (Mörbisch) települések mellett átvezető utak mellé üdvözlő táblákat helyeztettek el. Az információs táblák közvetlenül a behajtani tilos jelzés mellé kerültek.

Mint arról beszámoltunk, a schengeni csatlakozásunk után az osztrák oldalon a határon átvezető utak szinte mindegyikére behajtani tilos korlátozást rendeltek el.

A tábla felirata nem túl barátságos az osztrák oldalon, azonban egyértelmű: Behajtani tilos, kivéve kerékpárral és lovas kocsival...

Az osztrákok fő érve az volt, hogy ezek az utak alkalmatlanok a járműközlekedésre és jelentősen megemelkedne a településeken az átmenő forgalom. Így hiába vált szabaddá a mozgás, mégis korlátozzák az átjárhatóságot. A barátságtalan lépés hátterét sokan, sokféle okkal magyarázzák. Szentmargitbánya esetében a fertőrákosiak úgy tudták, ott nem korlátozzák az autóforgalmat. A tiltó tábla mégis kikerült.

A fő érv, hogy a megnövekedő autóforgalom zavarhatja a helybélieket.
A valóságban az út a települést elkerüli.

A települések mellett átvezető utak mellé üdvözlő táblákat helyeztek el. Az információs táblák közvetlenül a behajtani tilos jelzés mellé kerültek.

Így akik Kismartonba (Eisenstadt) szeretnének kimenni, eleve elkerülnék Szentmargitbányát. Volt olyan település – Sopronkeresztúr
(Deutschkreuz) –, ahol az ottani önkormányzat biztonsági őröket vett fel, hogy védjék a községet.

– Többször tárgyaltunk az érintett osztrák települések vezetőivel, meghallgattak bennünket, és felvetésünkre azt válaszolták, hogy nem önkormányzati az út, így nekik nincs hatáskörük a tiltás feloldására – nyilatkozta Palkovits János, Fertőrákos polgármestere. – A fertőrákosiak most aláírásgyűjtésbe kezdtek, az íveket várhatóan február elején juttatjuk el a szomszédos falvak polgármestereihez. Bízunk benne, sikerül őket jobb belátásra bírni, és megszűnik a mostani állapot. Valljuk, ha már egyszer szabad a határ, akkor azt senki sem korlátozhatja.

Amennyiben nem lesz pozitív változás, Brüsszelben teszünk panaszt. Palkovits János hozzátette, a korlátozás a határ mentén élő osztrákoknak is hátrányos. A Fertő tavat most autóval nem lehet körbejárni. Amennyiben szabad lenne a közlekedés, a turizmusnak is lendületet adhatna. Arról nem is szólva, hogy a szentmargitbányai kőfejtő színházi előadásait és a mesevárost egészen biztosan több magyar keresné fel, ha autóval is ki tudnának jutni...

Olvasóink írták

88 hozzászólás
 • 88. Agyfelmetsző 2008. február 08. 18:27
  „De szánalmas, de szánalmas :DDD Aki nem a fityesszel ért egyet az már kommunista, nem hittem, hogy a narancsnak ennyire be kell nyalni :) Egyik kutya másik eb a pártok közül, de ha visszagondolok engem még a komcsik nem narancsoztak le azért, ha épp nem egyezett velük a véleményem, ha értelmesen megmagyarázták, hogy ők így érzik én úgy érzem, a fityesz meg egyből komcsizik, főleg, hogy valaha mindegyik komcsi volt :DDD Gyermeteg banda :D”
 • 87. Ostor 2008. február 07. 00:44
  „Közelgöben az elszámolás napja komcsik ahol majd Isten es törvény elött kell majd elszámolnotok !”
 • 86. Agyfelmetsző 2008. február 06. 23:06
  „Tiszta Orsós szlogen. Aki nem a királyotokkal van az biztos, hogy komcsi. Szánalmas narancsos banda. Annak idején Hitler is úgy kezdte, mint Viktor királyotok”
 • 85. Szekely 2008. február 06. 15:52
  „Cigány vagyok de legalább nemzeti érzelmü, és nem NEMZETTAGADO KOMCSI !”
 • 84. Agyfelmetsző 2008. február 06. 15:11
  „Nyomorult ember, Ausztria támogatott? Ne röhögtess, nem véletlenül kettőzte meg a rendőri tevékenységet a határai mentén mi irányunkba. Sopronban is furcsa mód megháromszorozódott a járőrözés, a 2004-es csatlakozás után pedig kapásból korlátozott minden adhatjó járandóság több, mint 85%-át. Jószomszédi viszony, ahogy te szerinted én nem tudom mit beszélek, úgy tesem tudod mikről jártatod a pofád”
 • 83. Agyfelmetsző 2008. február 06. 15:08
  „Gyere Székely, Orbán cigány, csak egy fideszes kommunistál le mindenkit, aki más szemszögből véleményez, mint ő és a fajtája, szívesen beverem a pofád. Egy ilyen orsós cigány fattyának kéne a legjobban befognia a pofáját”
 • 82. Titus 2008. február 06. 12:53
  „Agyfelmetszö ! Tudomasom szerint es amit tapasztaltam az utobbi haboruk nem UN katonak valtottak ki hanem extrem, szelsoséges elemek !
  Elegtétel, söt büszkeseg jár at amikor visszagondolok hany gyerek , csalad örömet tudtam biztositani a nagy bajban !
  fogalmak között kell külömbbséget tenni , Békefenntartó es Béketeremtö erök között!
  Ha nem tetszik a fenyegetes akkor miert fenyitesz meg masikat !
  Probaldd te is a masikat ugy elfogadni , ahogyan te is elvarod a masiktol hogy teged elfogadjon !”
 • 81. Szekely ! 2008. február 06. 10:38
  „Bocsi mindenkitöl a kitöréseimért ! Csak ami zavar az hogy a peppot cinikus modon egyvalaki nagyon megtamadta ,mert ö csak azt szerette volna megeertetni vele hogy mindenkit nem kell egykalapala tenni !
  Föltört belölem a mereg mert tudom hogy milyen erzés az ha mindig mossak a fejed , ezt tettek velünk es teszik mai napig erdelyben hogy a magyar ilyen stb .
  Ne felejtsünk el egy dolgot a történelmet mindig a korszak szempontjaból kell figyelni mik is voltak az akkori eszmék !
  Ha a ket orszagot nezzük sok dolog köti össze öket 1
  Sok osztrak van akinek valamely elödje magyar szarmazasu, meg sok magyar kinek osztrak .
  Amikor magyarorszag az euba valo belepesre készult Austria volt az ki nagyon tamogatta ,sot az emberek többsege pozitivan fogadta ezt a dolgot !
  Nekünk a mai vilagban az a feladatunk hogy apoljuk söt gyarapitsuk szomszedi kapcsolatainkat !”
 • 80. Titus 2008. február 06. 10:09
  „T.egy falusi ! Ezt nem cinikusan mondom hanem öszintén ! En is reggeltöl estig dolgozom söt hetvégeken is , nagyon fáradt vagyok es epp ilyenkor esik jol egy biciklizés meg agy szaladás , nem sokat 20 perc 30 perc ! Ilyenkor kikapcsolódom , jobbat lehet utána aludni !
  Probáldd ki ! megéri !
  Tudod apám mindig azt mondta nekem ha valahová elmentem "fiam ugy viselkedj , hogy hired hamarabb ne érjen haza mint te "
  Ezt ha sokan betartanák szebb lenne minden !
  Nem a temaho tartozik de mar kezdettöl sokan felremagyaraztak a dolgokat !”
 • 79. egy falusi 2008. február 06. 09:58
  „csak még egy észrevétel. mindig irgyeltem azokat, akiknak a napi munka után még van kedvük biciklizni. esténként már semmi erőm nem lenne ehhez. Titus neked sok mindenben igazad van! ahogy látom a vita már egyáltalán nem arról szól, amivel kezdődött. senkit nem foglalkozik itt már a kishatárokkal. a két példámmal csak azt akartam bemutatni, hogy kevés értelme van annak, különbséget tegyünk magyar és osztrák között. szándékosan két sarkos példát hoztam. amúgy nekem semmi bajom a feketmunkával, amikor tehetem kimegyek. mert nekem megéri. viszont azt is látom, hogy 3,5 euróért nem a magyarok, hanem a szlovákok, románok vállalják el a munkát. és az osztrákok tőlük feélnek leginkább és nem tőlünk.”
 • 78. Titus 2008. február 06. 09:00
  „T egy falusi ! Örvendek hogy utananeztel a dolgoknak ! Tiszteletem, mert csak igy lehet tanulni,de sajnos alitasod hibas !
  Gondolj csak arra , hany magyar nagyszemelyiseg , iro kolto stb. hol született ami ma nem magyarorszagho tartozik, es akkor ezek nem magyarok ? Elnezest de ebben tevedtel !
  masik dolog pedig ,nem szep ha valakit hatamögött ragalmazol aki kifizette becsületesen bered ha 5 eurorol is van szo !Neki is megerte de neked is , kölcsönös dolog !
  Es amit epp mondani akartam , nem szep az altalanositas, epp ugy mint az a magyar ne lopj mert azt is csak a kondolkodasukban gyengek teszik !
  Kivanok neked minden jot, hatha lessz szerencsed hogy többet keress, en sem kezdtem 100 euros oraberrel az eletem!
  ami a hataratkelest illeti senki sem akkar egy szemelyt sem megakadalyozni hogy atjökkön Austriaba , szep lenne hogy a nemzeti park közepen ne autok jarjanak ! Probaldd egyszer körbebiciklizni a fertötavat es mondd el utana velemenyed !Vegy bele tudatosan olyan szakaszokat is ahol autok jarnak,es nezdd meg hogy mit erzel !
  Tisztelettel Titus !”
 • 77. egy falusi 2008. február 06. 08:09
  „Sigmund Freud 1856. május 6-án született a morvaországi Freibergben (ma: Přibor, Csehország), Jakob Freud textilkereskedő gyermekeként.
  Ludwig van Beethoven, minden idők egyik legnagyobb zeneszerzője 1770-ben született Bonnban, Németországban. szóval utána lett olvasva.
  az öt eurós munkabér soknak számít, mert ma a legtöbb helyen négy, vagy csupán három és fél eurót fizetnek. szóval ez is le lett ellenőrozve.”
 • 76. Székely 2008. február 06. 08:00
  „Csönd legyen te szelsöséges vakarék! Te beszélsz tiszteletröl stb ! Vörös vagy csontig , es amint tudni a vörösek erössége a nyalás !
  Te kis csenevész ! Te beszelsz , hogy a magyar nyal ! Te vörösfenekü pávian , hát nem ti vörössek kezdeményeztétek a népszevazást a határontuli magyarok ellen !
  A magyar erzesü magyart meg mevetettétek !
  pofámrol sülne le a bör !
  Matyasnak meg haggyal beket ! Te idiota , te itt nagyban magyarkodsz de a zt sem tudod hogy hol van a kiraly szobra ! Nekem pont azert kellett menekülnöm a komm, rendszer alatt mert ertekeinket probaltam megvedeni !
  Huzodj meg egy sarokban te picok fereg, örizzd a turorudit es foggdd be a pofádat !”
 • 75. Agyfelmetsző 2008. február 06. 07:41
  „Titus, a háború kiváltói pont az olyanok, mint Te. Egyszer engedtek meg valamit, aztán még többet követel a másik, míg egy bizonyos szint után már nem tudsz megállj parancsolni. A fogadó fél többet és többet követel erőszakosabban, Te már bánod, hogy engedtél neki és csak erőszakkal tudod megtanítani neki, hogy eddig és ne tovább. Ebből vannak a háborúk. Ha többet engedsz meg, mint amennyit szabad kinyitod Pandora szelencéjét, az ember hozzászokik és szoktasd utána vissza.
  A másik pedig ne fenyegess, mert halaskonzervet csinálok belőled. Nekem édes mindegy, hogy a másik erősebb, vagy gyengébb nálam, ha fenyeget, akkor még az erősebbet is összecsomagolom. A drága svábjaidat fogdoznád inkább össze és tanítanád meg nekik, hogy itt ugyanaz a szabály, ami otthon.
  Hogy ki általánosít lopás ügyben, az pont a Te fajtád. Nem a magyar pakolja tele a tábláit általánosító kampányokkal.”
 • 74. Agyfelmetsző 2008. február 06. 07:28
  „Látom vannak még, akik csontig nyalnak. Rendfenntartó katona? Ilyen gondolatvitellel? Ne röhögtess. Szánalmas kis bolha vagy, aki ugyanúgy meghajol a svábok előtt, mint bárki más. Idézed Mátyást. 1490 óta a magyar nemzet nem képes saját maga lábán megállni, valahova mindig be kell nyalnunk, pont az olyanok miatt, mint Te vagy Székely. Pont az ilyen csőcselék volt az, aki az elmúlt 518 évben írtotta azokat, akik nem voltak hajlandóak egy más ország előtt sem térdreereszkedni, mert nem éreztek arra késztetést, hogy emberi és nemzeti méltóságban meghunyászkodjanak. Komcsi azért valaki, mert mert drasztikus véleménnyel bír az osztrákokkal szemben? Negatív vélemények sora azért, mert nem hajlandó hajbókolni holmi sváb nemzet előtt? Ne nevettessetek engem.

  És kedves állítólagos békefenntartó tartalékos. Miért nem szólok a biztonságiaknak. Ahogy látom az erőemberekre még mindig igaz, hogy mindkét fő szerve kisebb, mint egy mogyoró :) Szólj olyannak, aki az osztrákokért van, szólj olyan biztonságinak, aki elnézi az osztráknak, hogy a fél áruházat összelopkodja, de ha egy magyar pl nem tud választani két termék között, ha két percnél tovább áll döntésképtelensége miatt, akkor már a nyomában liheg.

  Itt csak egy valamiről van szó. Visszatérek első mondatomhoz: idézed Mátyást, kiegészítem Mátyást. 1490 óta a magyar mindig valaki fele nyal. Nyalt a Habsburgok felé, nyalt a németek felé, nyalt az amcsik felé is ( aminek a vége pl a soproni pályaudvar bombázása is lett ), nyalt az oroszok felé, aztán 1989 után nyalt az osztrákok felé, közben a saját fajtáját semmibe veszi és akik viszont se nyalásra se meghunyászkodásra nem képesek, azokkal szemben meg pont olyan véleményt képvisel, mint Te vagy akár Székely.”
 • 73. Titus 2008. február 05. 17:41
  „Egy falusi !Es mit szolsz ahoz amikor hetvegi hazamnal vagtam a füvet bementem a hazba , inni egy pohar vizet meg gyerekem az ablakon nézelödött kifele es felhivta a figyelmem hogy lopjak a fünyiro gepet ! Vagy a gyerekek nem tudjak sehol letenni a biciklit mertannak mar labakel.”
 • 72. Szekely 2008. február 05. 17:00
  „Kedves egy falusi ! A hozzaszólásodban ami Freudot és Beethovent illeti akkora ökörséget mondtál hogy nem is csodálkozom , hogy neked csak 5 Eurot fizetnek ! Olvass utána !
  Te feketén keresed meg az ötöt kérdezz utana aki megadoztatja fizeteset hogy mennyi az ?rabére ! Nem sokkal több mint a tied !
  A negyvenes években meg senkinek nem volt sokmindene!”
 • 71. Titus 2008. február 05. 15:51
  „Apámnak sem esett jól annak idején amikor az anyaorszagban azt mondtak neki hogy román , meg nagyapám végig ott volt a II-ik vilá

  gháboruban !”
 • 70. Titus 2008. február 05. 15:45
  „Mátyás király erdélyben született, de sok bunko azt mondja hogy az erdélyi magyar román ! Petöfi sem volt Petöfi !
  Engem is az érdekel , hogy mi van most !
  Az már réges volt De nem volt szép amit egyesek a mariahilferstr-en elkövettek ! Hogy mi lesz a fertörákosi üggyel azt meglátjuk , de en amit mondani akartam csak annyi hogy nem szabad altalanositani !
  Különben is kisöregem ,te szidtad az osztrakot hogy 5 erot fizet neked, de azt nem arulod el hogy lehet miattad ad annyit mert lehet hogy a masik magyar többért dolgozott volna de te azt mondottad ich billiger !”
 • 69. egy falusi 2008. február 05. 15:30
  „Freud a mai Csehországban született, Beethoven német volt. az osztrákok mégis elhitetik, hogy az ő nemzetük adta a vilgának. bár, még gyerek voltam akkor, de nem esett jól, a magyar ne lopj! felirít. burgenlandi bácsi mesélte, hogy a negyvenes években a Pannóniába jártak át szórakozni, és itt vásárolták az élelmiszert, mert odakint nem volt. Arról én 27 évesen nem tehetek, hogy mi történt a múltban. az viszont már jobban érdekel, hogy most mi történik. Brüsszelben egyébként külön Schengen bizottság alakult, szóval a fertőrákosiaknak lehet esélyük.”
88 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvízcsatornát szeretnének

Csapod - Csapodon a lakosság több mint hatvan százaléka támogatja, hogy a településen építsék ki a… Tovább olvasom