Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Bővítenék a térfigyelő rendszert Sopronban

Sopronban jelenleg tizenhét térfigyelő kamera szolgálja a közbiztonságot. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten és pályázati úton támogatná a rendszer bővítését. A rendőrség a fejlesztéshez vállalkozások segítségére is számít.

– Jelenleg tizenhét térfigyelő kamera üzemel a városban. A nap huszonnégy órájában folyamatosan figyeljük a kamerarendszer felvételeit, amelyek 2008 májusától szolgálják a közbiztonságot – jelentette ki a Kisalföldnek Szabó Jenő alezredes, soproni rendőrkapitány.

– Szükség van a kamerákra, hiszen meglétük eleve visszatartó erőt jelent a bűnözésben. Az utazó bűnözők kiszűrésében is nagy segítségünkre vannak. A vezeték nélküli digitális kamerák 360 fokos szögben elforgathatók, zoomolási képességük révén pedig beazonosítható felvételeket adnak. A kameráknak köszönhetően az éjszakai szórakozóhelyekről hazafelé tartó fiatalok mozgását is ellenőrizhetjük, adott esetben járőrkocsit küldhetünk a helyszínre. A parkolási rendet szintén felügyelhetjük vele. A prostitúció visszaszorításában komoly szerepük van a felvételeknek, amelyek a nyomozati és felderítési munkánkat segítik, a büntetőeljárásoknál pedig felhasználhatók.

A nap huszonnégy órájában folyamatosan figyelik a biztonsági kamerák felvételeit a rendőrség központjában. Erős József főtörzszászlós és mögötte Hatos István alezredes, osztályvezető a monitornál. Fot
A nap huszonnégy órájában folyamatosan figyelik a biztonsági kamerák felvételeit a rendőrség központjában. Erős József főtörzszászlós és mögötte Hatos István alezredes, osztályvezető a monitornál. Fot

A rendszer tulajdonosa az önkormányzat. – A kamerák telepítésének költségei esetenként a több százezer forintot is elérik, ezért a bővítésnek anyagi korlátai vannak. A sörgyár és a Rotary Club támogatásával viszont mobil kamerát szerezhettünk be. Az 1,2 millió forintos berendezés autóban vagy ideiglenes helyre felszerelve hathatós segítséget jelent a bűnmegelőzésben – tájékoztatta a Kisalföldet az alezredes. – Bővítési igényünket már jeleztük a városvezetésnek. Ígéretet kaptunk arra, hogy lehetőségeikhez mérten – és pályázati úton is – szeretnék továbbépíteni a térfigyelő rendszert, így például a Kurucdombon és más térségekben. Ehhez várjuk az érintett városnegyedben működő vállalkozások támogatását is – zárta Szabó Jenő kapitány.

Ahol a kamerák felvételei segítettek. Több országos horderejű bűncselekményt a térfigyelő kamerák felvételei alapján sikerült megoldaniuk a rendőröknek. Így például Bándy Kata rendőrségi pszichológus feltételezett gyilkosát, továbbá a pécsi polgármester lányának támadóját sikerült beazonosítani, valamint a francia diáklány, Ophélie Bretnacher budapesti, évekkel ezelőtti eltűnését is rögzítette térfigyelő kamera.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogtak egy osztrák mutogatót Sopronban

A soproni rendőrök lakossági bejelentés alapján elfogták az osztrák állampolgárságú férfit. Tovább olvasom