Kisalföld logö

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Biztonsági őr már van a mélygarázsban

Sopron - Biztonsági őr már dolgozik a Petőfi téri mélygarázsnál, de az autósok számára továbbra is kérdés, mikor nyit ki végre a parkoló. A műemlékvédelem szerint a liftház magasságát csökkenteni kell.
Üzemelnek az információs táblák és biztonsági őr is dolgozik már a mélygarázsnál. Messziről jött autós azt hiheti, bátran lehajthat a Petőfi tér alá. Téved. A mélygarázs még mindig nem nyit ki, és a projekt mögött álló Sopron Bank Burgenlandnál sem árultak el annál többet, hogy „jelentős fejlemény nem történt mélygarázsügyben".

Ahhoz, hogy az autósok birtokba vehessék a parkolóhelyeket, több hatóságnak a beleegyezése szükséges. Az építésügyi hatóságon kívül a műemlékvédelemnek is. Mint ismeretes, a liftházat egy méterrel magasabbra építették a tervezettnél, emiatt a magasság csökkentésére kötelezték az építtetőt. Csakhogy ha visszabontják a kőkockaszerű építményt, nem fér el benne a műszaki berendezés, vagyis az egész liftet és minden hozzákapcsolódó szerelvényt is cserélni kellene.

A mélygarázs megtévesztő, már-már olyan, mintha használni is lehetne.
A mélygarázs megtévesztő, már-már olyan, mintha használni is lehetne.

– A liftház nem maradhat ilyen magas, ez nem alku tárgya – szögezi le Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodájának vezetője. – Az, hogy konkrétan mennyit kell visszabontani belőle, az lehet tárgyalási vitatéma. Ettől függetlenül viszont meg lehetne nyitni a parkolót, a szakhatósági állásfoglalásunkban mi nem támasztottunk más akadályt.

Figler András: A liftház nem maradhat ilyen magas, ez nem alku tárgya.
Figler András: A liftház nem maradhat ilyen magas, ez nem alku tárgya.

A mélygarázsnak még mindig nincs használatbavételi engedélye. Az építéshatósági eljárás szüneteltetését még az építtető SPT Kft. előző vezetése kérte.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. kisfiu 2008. október 16. 09:34
  „TOMI:ADD IDE A KULCSOT!Nem adom!Pedig én kinyitanám a mély-
  garázst!Tudom azért nem nytod,mert az előző városvezetés
  csinálta!@@@@”
 • 37. lolita 2008. szeptember 30. 23:30
  „A lenyeg hogy a biztonsagi örnek van munkaja,van ideje szemlelni a területet mutatos öltönyben!”
 • 36. Intel 2008. szeptember 29. 19:10
  „Birtokba kell venni, úgy ahogy van, el kell foglalni...
  Szervezzünk bejelentett tüntetéssel...”
 • 35. Egy bolond százat csinál.... 2008. szeptember 29. 10:23
  „Végre valami elkezdödött, rajtunk soproniakon múlik, hogy hogyan folytatodik........”
 • 34. mindigatutit 2008. szeptember 29. 09:45
  „nekem már nagyon elegem van ebből az egész helyzetből.pénteken este is csomagokat szerettem volna feladni a postán este fél 7-kor.éppen valami előadás volt a lisztben,ezáltan sehol nem volt hely.most vagy körözök párszor a téren ,hátha valaki elmegy,vagy hazamegyek és feladom hétfőn.én ezutóbbit választottam.ma újra megpróbálom.tele a tököm”
 • 33. /joco1-azigazi 2008. szeptember 29. 05:51
  „lám lám 2008.09.28. 21:25 ."Jogszabályok" szerint igazad van , de "meti" csak azt emelte ki, hogy a mostani ön.korm. vezetök "javaslatára" változott a "magasság" .”
 • 32. Georg 2008. szeptember 28. 23:29
  „Elvétettem helyesen:Ehhez”
 • 31. Georg 2008. szeptember 28. 23:27
  „A város és környéke lakóit már nem érdekli az 1 méter!Normális parkolási lehetőséget akar,ami adott!!!A tér burkolata szépen szólva is szakszerütlenek tűnik.Nagyok a kövek közti távilságok,persze így kevesebbet kell lerakni.Ehez nem kell magas iskolai végzettség. Az 1méteres vitát játszák le a hatóságok évekig húzódó perekben,de ne a város ill. szinházlátogatók igyák meg a levét ! Ki kell adni egy ideiglenes engedélyt aztán majd dönt a bíróság. Nem bonyolult,csak akarni kellene !

  Ui:A város rászéröl nem volt senki aki közben ellenőrizte a munkafolyamatokat,a terv szerinti haladást...?”
 • 30. lám lám 2008. szeptember 28. 21:25
  „Úgy tűnik, ti még nem építkeztetek, vagy csak szokás szerint elfogultak vagytok. Nem egészen értem ezt a meti által írt dolgot, de hülyeség, az biztos. Olyan már volt a történelemben, hogy a munkálatok közben valamilyen okból kellett megváltoztatni az adott építményen. Ez nem ritka. Ilyen esetekben módosítják a terveket és újra megkérik a szakhatósági hozzájárulásokat. Ahhoz vagy hozzájárulnak, vagy nem. Ez esetben senkit nem kérdeztek meg, egyszerűen csak mást építettek, mint amit engedélyeztek. E felett nem lehet szemet húnyni, mert innentől kezdve mindenki erre hivatkozva azt csinál amit akar”
 • 29. /joco1-azigazi 2008. szeptember 28. 19:48
  „Meti: bocsi de én nem kötekedni akartam, csak azt kérdeztem, hogy van-e bizonyiték. Vagyis az"egy "műszaki bejáráson" elhangzottak az "építési naplóban "rögzitve vannak?”
 • 28. meti 2008. szeptember 28. 08:03
  „Jocó1-az igazi!
  Az általam vázolt javaslat, az építkezés befejező fázisában a jelenlegi város vezetés idejében egy " műszaki bejáráson" hangzott el! Az építkezéseknél végrehajtott változtatásokat az építési naplóban rögzíteni kell!”
 • 27. /joco1-azigazi 2008. szeptember 27. 11:57
  „Meti(19) és amit irtál- a jelenlegi város vezetés által kezdeményzett változtatás következményeiröl- van "irásos" bizonyiték is?”
 • 26. SAmu 2008. szeptember 26. 23:10
  „Biztosan rengeteg dolga van az ürességben a bizt. őrnek,,,,”
 • 25. Intel 2008. szeptember 26. 18:17
  „Műemlék csak követel, közbe pénzt sehova nem ad. Közbe pedig tele az egész aparátus korrupt emberekkel.
  Ha nem politika szaga lenne, már pár millio ft-al a zsebbe csendbe ülnének...”
 • 24. c1 2008. szeptember 26. 18:04
  „23
  Talán jót tesz az "aszmának"?
  Talán áttépitik és "Szanatórium" lessz?
  Meddig kell még várni?”
 • 23. miracle 2008. szeptember 26. 17:26
  „Mire vigyáz vajon lent a biztonsági őr, az áporodott levegőre?”
 • 22. Feri1 2008. szeptember 26. 16:22
  „Persze, meg kértek hozzá toronyórát lánccal.
  Persze mindenféle terv és engedély nélkül. Bolond, aki elhiszi, de még nagyobb bolond, aki meg is csinálja!”
 • 21. Csabazs 2008. szeptember 26. 15:54
  „Feri1(17)

  Válasz: meti, 19 hsz!
  Önmagáért beszél!!!”
 • 20. Wolf 2008. szeptember 26. 15:07
  „1 méter! 1 sz.ros méterért kellene újabb épitésbe kezdeni a felépült létesitményen! Most kérdem kit zavar hogy 1 méterrel magasabb? Közelről, messziről nézve 1 méter semmi=0.
  Csak hülye kifogások hogy juzzák az időt amikor meg leváltják őket elmondhasság ezt vitték véghez, ők jobbak mint a másikak.
  Érdekes a Lőverekbe, Uszoda utcába több lakásos, emeletes házakat húznak fel oda ahol elötte zöld terület, vagy kis családi ház állt, most TÖBB méteres épitmyények lesznek ezeken a helyeken mégse pattog egyikse hogy magas 1 méterrel. Lehetne ezek helyére parkot, játszóteret létesiteni, ja persze nekik abból nem lenne pénz.”
 • 19. meti 2008. szeptember 26. 14:09
  „Véletlenül tudom, hogy a lift akna magasságának változása, egy a jelenlegi város vezetés által kezdeményezett változtatás következménye! Tehát az építő nem szabályt szegett csak megpróbált alkalmazkodni a város igényéhez, akkor még nem tudta, hogy ez csapda!
  Az eltérés néhány hónappal ezelőtti cikkben még csak 80 centi volt az óta megnőtt az akna? Miért nem írják le mondják el mi történt valójában?
  A lift akna beillik a térbe vagy sem, ezen lehet vitatkozni, de ha 1 méterrel alacsonyabb lesz attól mi fog változni, mennyivel fog jobban illeszkedni, a környezetéhez? Szerintem akinek a mostani nem tetszik az úgy sem fogja elfogadni, a többieknek meg így is megfelel!
  Az időhúzás viszont senkinek sem jó, főleg nem jó a városnak!”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sopron: Kékfrankos szakácskirály-választás és utcafesztivál

Sopron - Utcafesztivállal egybekötve második alkalommal rendezik meg szombaton a soproni kékfrankos… Tovább olvasom