Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Bizonytalan a Fertő tavi vízimentő-bázis megépülése

Bizonytalan, mikor és mennyi pénzből indulhat el a Fertő tóra tervezett vízimentő-bázis megépítése; a pályázati bírálóbizottság túl drágának találta a projektet, emellett kifogásolta, hogy per alatt álló ingatlant szemeltek ki a megvalósításhoz.

Csuka Zsolt alezredes, soproni tűzoltóparancsnok az MTI-nek elmondta: nemrégiben kapták vissza ezzel a jelzéssel pályázatukat, amelyet átdolgoznak, és szeretnének a szeptemberi beadási körben benyújtani. Már találtak olyan ingatlant, amely ugyan kevésbé felel meg a célnak, de nincs körülötte jogvita, és keresik annak a módját, hogyan csökkenthetőek 40-50 százalékkal az 1,25 millió eurós projekt költségei.

A parancsnok március elején beszélt a tervről az MTI-nek. Akkor elmondta: hazai és ausztriai partnerekkel összefogva kezdték tervezni a tavon hajózók és az ott fürdőzők biztonságát erősítő projektet, ennek eredményeként 2013-ban nyithatják meg a központot.

A cél az, hogy legalább a vitorlás- és strandszezonban, illetve télen, amikor sokan korcsolyáznak a tavon, legyen vízi mentésre kiképzett ügyeletes - közölte, megemlítve: a tó viharjelző rendszerének elhelyezését biztosító épület közelében strand, a határ túloldalán pedig hajókikötő van. Kitért arra, hogy a határ túloldalán fekvő települések közül mintegy fél tucatnak a tűzoltósága rendelkezik a tóról való mentéshez szükséges speciális felszerelésekkel, illetve hajó tárolásához szükséges csónakházzal; ezt a hálózatot egészíthetné ki a fertőrákosi bázis.

Csuka Zsolt akkori tájékoztatása szerint az 1,25 millió eurós, 85 százalékban uniós forrásokból finanszírozott projekt része a kiszemelt épület felújítása, berendezése, a szükséges hajók beszerzése éppúgy, mint a leendő munkatársak oktatása. Megjegyezte: ez utóbbi során a mentési ismeretek mellett hajóvezetői engedélyt is kell szerezniük azoknak, akik itt kívánnak majd dolgozni.

Megjegyezte: a projekt részeként egységes hajókövető rendszert alakítanának ki a mentésben részt vevő vízi járműveknek, a távlati terv pedig az, hogy a hálózatot hozzáférhetővé teszik valamennyi, a tavon közlekedő jármű számára.

Az alezredes hozzátette: a központ biztonságos működtetéséhez három ember jelenlétére lesz szükség, de ekkora erőt nem tudnak elvonni a munkától, ezért azt tervezik, hogy munkatársaik a szabadidejükben dolgoznak majd itt, illetve bevonják a rendőrséget és a polgárőrséget is a feladat ellátásába.

Olvasóink írták

  • 1. matuskaszilveszter 2011. július 26. 13:09
    „lári fári! ujjabb pénzköltés feleslegessen aki vízre szál legyen tisztában a veszélyekkel . nem olyan nagy ez a tó (a magyar része) hogy évente 2-3 mentésért millió eurókat kellene költeni.uri passzió luxus. Fotossabb lenne ennél egy- két dolog . pl a tűzoltók bérét ,elmaradt túlóra pénzét, kellene ekkora vehemenciával kihajtani. (Talán nem is kerűlne ennyibe)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új bölcsőde épül Sopronban, negyvennel több férőhely

Nyegyvennel bővül a soproni bölcsődei férőhelyek száma, a Kőműves közi bölcsőde kialakítására 120… Tovább olvasom