Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Beomlott a viharvert csőszház teteje Sopronban

A tavalyi viharban megrongált Fehér úti csőszkunyhó sorsa végleg megpecsételődött, nemrég beomlott a teteje. Megmentésére nincs remény.

Július végén lesz egy éve, hogy nagy vihar söpört végig a Soproni borvidéken. A szél a Fehér úton tövestől kicsavart egy méretes fenyőfát, amely a csőszkunyhóra zuhant. Az egyik falon hatalmas lyuk keletkezett, a tető viszont nagyjából egyben maradt.

– Már egy éve gondoltunk a csőszkunyhó helyreállítására, ám a szükséges ötszázezer forintot nem sikerült összegyűjteni a tagoktól. Az volt a közvélekedés, hogy aki használta a hajlékot, az gondoskodjon a renoválásról. Igen ám, de utoljára a kilencvenes évek elején, még a tsz-időkben viselték gondját – mondta Taschner István, a hegyközségi tanács elnöke.

Taschner István: Amennyiben az önkormányzat elbontatja a romos csőszkunyhót, a hegyközségi tanács pihenőt alakít ki a helyén. Fotó: Magasi
Taschner István: Amennyiben az önkormányzat elbontatja a romos csőszkunyhót, a hegyközségi tanács pihenőt alakít ki a helyén. Fotó: Magasi


– Így levélben fordultunk a városvezetéshez, hogy az önkormányzati tulajdonú, ipari műemléknek tekintett csőszkunyhó felújítása megoldódjon. Aztán a sors közbeszólt: pár hónapja beszakadt a hajlék mennyezete, ugyanis valaki elvitte azt a fémfogast, ami tartotta a megrongálódott kis házikó tetőzetét. A hajlék menthetetlenné vált.

– Ekkor vetődött fel az ötlet, hogy a csőszkunyhó helyén, ahonnan pompás a panoráma a Fertőre, illetve a szőlőkre, pihenőt alakítsunk ki kirándulóknak, kerékpárosoknak – folytatta Taschner István. – Amennyiben az önkormányzat lebontatja a hajlékot, a városvezetéssel egyeztetve a hegyközségi tanács a kidőlt fenyőfából asztalt és padokat készíttetne. A pihenőhelyet pedig kiegészítenénk a Soproni borvidéket ismertető tájékoztató táblával, s így egy kellemes kirándulócélpontot teremthetnénk a csőszkunyhó helyére.

A csőszkunyhóról


Sok évtizeddel ezelőtt két csősz lakott a most már teljesen menthetetlenné vált házikóban. Minden évben márciusban foglalták el helyüket és egészen októberig maradtak ott, hogy védjék a szőlőt az illetéktelenektől.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A csatornázás veszélyei

A balfi Fő utcai csatornázás, illetve az azt megelőző aszfaltbontás kellemetlen és veszélyes… Tovább olvasom