Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Bányászati gyűjtemény: Országos elismerés

A soproni Központi Bányászati Múzeum a „Vendégbarát Múzeum-2003" különdíjában  részesült. Az elismerést Bircher Erzsébet igazgató tegnap vette át Budapesten.

Turisztikai Hivatal, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Magyar Turizmus Rt. „Vendégbarát múzeum-díj 2003" kiírása soproni sikert is hozott: két nagy közgyűjtemény – a szentendrei Néprajzi Múzeum és a nagytétényi Kastélymúzeum – elismerése mellett a soproni Központi Bányászati Múzeum különdíjban részesült.

Az 1957-ben megnyitott múzeum igazgatója, Bircher Erzsébet elmondta: az igen szűkös anyagi körülmények ellenére is nagy gondot fordítanak arra, hogy a látogatók egy rendkívül igényes és áttekinthető, értelmezhető, valamint négy – magyar, német, angol és szlovák – nyelvű felirattal ellátott tárlók között ismerkedhessenek meg a magyar bányászat átfogó históriájával. Múzeumuk országos gyűjtőkörű szakmúzeum: egy olyan, jelenleg nehéz helyzetben lévő iparág közgyűjteménye, amely feladatának tekinti a bányászat gazdasági, társadalmi szerepének tudatosítását. 

Az állandó kiállítás mellett rendszeresen időszakos tárlatoknak is otthont ad a Központi Bányászati Múzeum. Napjainkban decemberig látogatható a magyar szénbányászat – Brennbergben kezdődött – elmúlt kétszázötven évének történetét bemutató kiállítás. Többek között olyan érdekességekkel találkozhatnak a látogatók, mint az első magyar gőzmozdony makettje, vagy Széchenyi István és James Watt – a gőz hasznáról szóló – levelezése.

Bircher Erzsébet hozzáfűzte: a jövő év  feladatai közé tartozik a magyar bányászati múzeumi hálózat kiépítése, tematikus út megtervezése a Kárpát-medencében. Folytatódik a magyar bányászatban lezajlott koncepciós perek feldolgozása, és a telkibányai iparrégészeti kutatás is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztések a Sotáv-bevételből

A soproni önkormányzatnak a nehéz gazdasági körülmények között is biztosítania kell a jövő évi… Tovább olvasom