Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Az utolsó állami nádaratás?

Lehet, hogy az idei lesz az utolsó állami aratás a Fertő tavon, mert új tulajdonosa lehet a cégnek.

Háromhetes csúszással ugyan, de kimentek a nádarató gépek a Fertő tóra. Kezdetben hat, majd tíz szejga – mocsárjáró – dolgozik a nádrengetegben, egészen jövő év tavaszáig. A növény a hűvös ősz miatt később ért be, de az elsődleges adatok szerint a minőséggel nem lesz gond.

A mostani időjárás és a körülmények kiválóak a betakarításhoz.

– Ezt csinálom – néhány év megszakítással – 1979 óta, megszoktam már a hideget és a munkát is – mondja a nádaratógép fülkéjében Demsa István. – Közel állok a nyugdíjhoz, már csak ezért sem mindegy, mi lesz a folytatás. De nem csak nekem, a többi munkatársamnak sem. Aratni kijövünk, mert ehhez értünk, és szeretjük is. A mostaninál jóval több kévét, nádterméket is el lehetne adni; csak győzzük munkával... De ki tudja, mit hoz a jövő? Volt időszak, amikor ötszáz embert is eltartott a cég, most meg alig lehetünk hatvanan-hetvenen.

A nádgazdaság magánosítás előtt áll. Többek között az indokolja a privatizációt, hogy több százmillió forint kellene a cég fejlesztéséhez, a modernizációhoz. Ekkora összeget viszont az állam nem vállal(hat) magára. Míg egy befektető vagy csoport láthat fantáziát a részvénytársaságban. A nádgazdaság fertőszentmiklósi központja pedig értékes, több hektár területű ingatlan (akár még lakópark is építhető ide). Az értékesítési pályázat november 24-én zárult, egyetlen jelentkező részvételével. Információnk szerint az érdeklődő egy szintén a náddal, kereskedelemmel foglalkozó vállalkozás. Az elbírálásra az ÁPV Rt.-nek december 5-ig van ideje, és ekkor hozzák hivatalosan nyilvánosságra a cég nevét is.

– Az elmúlt időszakhoz képest változást jelent, hogy nemcsak a tetőfedésre alkalmas nádat exportáljuk, hanem az iparilag feldolgozottat is, szövet, lemez és kertészeti takaró formájában – jelentette ki Merkei Attila, a Fertő Tavi Nádgazdaság Rt. vezérigazgatója. – Idén a munkát vízi kiszállítással a belső területek aratásával kezdjük. Előfordulhat, az idei lesz az utolsó állami nádaratás, mert akár az év végétől új tulajdonosa lehet a részvénytársaságnak.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Döntöttek a városi kitüntetésekről

Az immár szokásos félórás késéssel vette kezdetét csütörtök Sopron képviselő-testületének novemberi ülése. A városatyák elsőként a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. törzstőkéjének leszállításáról döntöttek. Ennek értelmében a jegyzett tőke 137 millió 550 ezer forint helyett 124 millió 580 ezer forint lett. Tovább olvasom