Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Az úti cél változó, de továbbra is nyaralnak a soproniak

Bár a gazdasági válság még mindig rányomja bélyegét a turisztikai adatokra, 2012-ben továbbra is magas a nyaralni indulók száma Sopronban.

A megyében a belföldi utazás dominál, de a pihenni vágyók szívesen választanak külföldi úti célt is. A KSH legfrissebb adatai alapján 2012 első felében a magyarok 16,8 százaléka vett részt több napos belföldi utazáson. Leggyakrabban Közép-Magyarországról, legkevesebben az Észak-Alföldről indulnak útnak.

A nyaralások céljai továbbra sem változtak, az emberek leginkább barátaik, rokonaik és ismerőseik meglátogatását tartják szem előtt, ezt követi a szórakozás, pihenés, üdülés, és végül a sport. Kevésbé gyakori indok az utazásra a konferenciákon, üzleti úton vagy, nyári táborokban való részvétel.

Néhány sopronit kérdeztünk meg saját nyaralási szokásairól.

- Az utóbbi években rendszeresen volt szerencsém a családommal külföldön járni, többnyire Németország és Lengyelország volt a fő célpont - meséli a 19 éves Szeniczei Patrik. - Ami még nagyobb öröm számomra, hogy idén immáron második alkalommal volt lehetőségem eltölteni egy hetet Egerben, életem párjával. Ez a néhány nap igazi kikapcsolódást jelent az ember számára, természetesen jövőre is visszamennénk - vélekedett a fiatal utazó.

Szeniczei Patrik.
Szeniczei Patrik.


A 20 éves Simonfi Adrienn inkább a külföldi helyszíneket kedveli.

- A családdal voltunk már Erdélyben. A barátom hazavitt bemutatni a szüleinek. Augusztusban lehet, hogy visszamegyünk egy pár napra, és talán eljutok Tunéziába is. Külföldet jobban kedvelem, mert nekem a nyaraláshoz hozzátartozik a tenger. A "magyar tenger" is nagyon jó, de én jobban érzem magam például a horvátországi a kedvenc városomban - mondta Adrienn.

Simonfi Adrienn.
Simonfi Adrienn.


Végül Csintó Erika számolt be nyári terveiről:

- Idén az anyagi helyzetem miatt csak 1-1 napra tudok elutazni. Kedvenc egynapos célom Ausztria, mert nagyon érdekel ez a térség, s a nyelvgyakorlásra is lehetőségem van. Ezen kívül a Nyugat-európai városok is vonzanak. Belföld egyáltalán nem szerepel a terveim között, ha utazásra van lehetőségem, biztosan külföldet választom - zárta le a 46 éves édesanya.

Simonfi Adrienn.

Csintó Erika.Nyitókép: http://budapest23.eu.

Olvasóink írták

 • 5. canis 2012. július 16. 12:38
  „Igen, ez igy korrekt.”
 • 4. canis 2012. július 15. 22:09
  „Ja és még valami a moderátor/hölgynek úrnak szánva: író ember révén - még fiatalabb koromban- néhányszor megragadtam annak a szerkesztőnek a gallérját és megráztam , aki a lényeget érintően engedélyem nélkül bele mert nyúlni írásomba... Jó lenne, ha etikát tanulnának, nem csak billentyűt nyomogatni.”
 • 3. canis 2012. július 15. 22:01
  „LOBO Örülök neki, biztos valami jó helyed van, ilyen is akad (képzettség, szerencse, szorgalom néha összejöhet), de hogy nem netto hetven-nyolcavanezer a béred, mint a munkavállalók 60-70 %-ának, az tuti, vagy megyek hozzád tanfolyamra! Igaz, más őrület már arról is szólt, hogy 47 ezer elég!
  Na igen, ebben az országban aki havi hetven-nyolcvanat kézhez kap, az már boldog lehet. Ja úgy könnyű magas átlagot produkálni, ha valami csúcsmenedzser és a segédmunkása fizetését vetjük össze, mindjárt kijön a netto havi félmilkó, na így csinálják, suszterolják össze Magyarországon az a havi br. 200 ezret is...
  Nem fröcsögés, tények, persze nyalni könnyebb.
  Az előző hozzászólásom elejét - pedig nem volt bántó, csak a szomorú tények - a moderátor törölte, megváltoztatta. Röviden arról szólt, hogy a többi magyar városhoz képest viszonylagos jólétet az ausztriai munkavállalásnak köszönheti Sopron, nem Magyarországnak. Ezért néhányan még nyaralhatnak is, vagy legalább gyermekeik küldik. A mondandóm meghamisítását, mint újságírói-moderátori módszert kikérem a Kisalföldtől is magamnak! Ezt elképzelhető, hogy főszerkesztőjük, Nyerges úr felé is jelezni fogom írásban, mert azon kevesek közé tartozom,akik elolvasták a felhasználási szabályzatot!”
 • 2. Lobbo71 2012. július 15. 21:05
  „1. canis: bár nem vagyok vállalkozó, csak alkalmazott, mégis sikerült eddig idén 1 hetet belföldön, 1 hetet pedig külföldön nyaralnom. És augusztusban megyek még egy hétre külföldre. Emellett pontosan fizetem a számláimat is. Ez nem statisztika, ez tény. További jó fröcsögést! :)”
 • 1. canis 2012. július 15. 12:36
  „Hogy a soproniak közül még nyaralnak néhányan az annak köszönhető, hogy "menő" vállalkozó... A többiek már évek óta nem nyaralnak, legfeljebb jobb esetben a nagymamát látogatják néha valamelyik távolabbi faluba.
  Hazai viszonylatban (a bérekhez viszonyított) elszabadult üzemanyagárak, vonat- és buszjegyek, szállásköltségek és belépődíjak lehetetlenné teszik a nyaralást. Ez a röghöz kötés modern magyar formája, nem az orvoselvándorlás megakadályozása! Aki meg mégis kockáztat és szegénysége ellenére (esetleg egynéhány tízezer forintos SZÉP kártya büszke birtokosaként) nyaralni megy, az a következőkben - ha eddig fizette, ezutá nem fogja jódarabig pontosan fizetni közüzemi számláit, törlesztőrészleteit. Statisztikákat meg én is tudok írni és hamisítani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bad Wimpfen-i vendégek városunkban

Az "Ödenburg und Umgebung Kulturverein" csoportját dr. Simon István alpolgármester köszöntötte a… Tovább olvasom