Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Az új orvos munkába állt

Dr. Petró Andor (1956) személyében új háziorvos állt munkába Ivánban, ahol a lakosság egy része roma kisebbség. Az orvos hosszú időre szeretne letelepedni Ivánban.
Mint annak idején hírül adtuk, Iván korábbi háziorvosa – aki négy évig gyógyította a helybélieket – a késő esténként egyre gyakrabbá váló indokolatlan, nem a sürgősségi kategóriába tartozó hívások miatt beadta felmondását, s idén július közepétől megyénk más térségében folytatja munkáját. A megüresedő állást már előzőleg meghirdette az iváni önkormányzat.
A község lakói persze egy percig sem maradtak orvos nélkül: július közepétől Csapod háziorvosa látta el az iváni betegeket, míg a napokban – sikeres pályázata után – munkába nem állt dr. Petró Andor. Fél évtized alatt ő Iván harmadik háziorvosa.

 Az értelmiségi családból származó, miskolci születésű Petró Andor 1981-ben végzett cum laude minősítéssel a budapesti orvostudományi egyetemen. Az aneszteziológiai és háziorvosi szakvizsgával rendelkező orvos hosszú időn keresztül a szombathelyi kórházban, majd a Vas Megyei Rendőrfőkapitányság üzemorvosaként dolgozott. Másfél évig töltötte be a Vas Megyei Orvosi Kamara etikai bizottsága elnöki posztját. 1990-ben nemzetközi ösztöndíjjal egy évet a párizsi egyetemi kórházban tevékenykedett, rezidensi oklevelet szerezve. Később Heves megyében vállalt háziorvosi praxist, a négygyermekes családapa innen érkezett Ivánba.
– Nagy vonalakban természetesen hallottam a korábbi konfliktusokról, de azzal az eltökéltséggel érkeztem Ivánba, hogy mindenkivel szót fogok érteni – mondta dr. Petró Andor. – Szándékom szerint megpróbálok korrekt kapcsolatot kialakítani a kisebbséggel. Ennek érdekében már megbeszélést folytattam a helyi roma önkormányzat vezetőivel is.

– A doktor úrral közösen felvilágosító munkával tesszük egyértelművé a roma lakosság körében, mi tartozik a sürgősségi hívások kategóriájába és mi nem – tette hozzá Vass Tibor, az iváni cigány önkormányzat elnöke. – A megfelelő egészségügyi ellátás jogához való ragaszkodásunk mellett azon leszünk, hogy a nem életveszélyt jelentő betegségekkel, bajokkal a hivatalos rendelési időn kívül ne terheljük fölöslegesen az új orvosunkat. Azt is fölajánlottuk neki, hogy kritikus helyzetekben, amikor a doktor úr éppen nem tud házhoz jönni, a beteget magunk visszük az orvoshoz. Közösségünk és egész Iván érdekében szeretnénk, ha a falu egészségügyi ellátása hosszú időre megoldottá válna. A doktor úr úgy fogalmazott, partner lesz célkitűzésünk megvalósulásában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telítődik a patak medre

Az utóbbi napok esőzése miatt jelentősen felduzzadt az Ikva- és a Rák-patak vize, ennek ellenére… Tovább olvasom