Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Az év idegenvezetője lett

Az idegenvezetési világnap alkalmából Sopronban Kőrös Ildikó vehette át Az év idegenvezetője díjat. ˝Az elismerés komoly megtiszteltetés, nem is számítottam rá˝ – árulta el a díjazott.

– Korábban Sopronban ezt a díjat a nálam idősebb generáció képviselői, közülük is kizárólag férfiak kapták meg. Ezért is külön megtiszteltetés számomra az elismerés – mondta örömmel Kőrös Ildikó. – Nagyon zsúfolt volt a tavalyi évem, nehéz volt összeegyeztetni a munkát a családdal, főleg a hároméves kisfiammal – tette hozzá.

Kőrös Ildikó nem titkolja, hiába dolgozik idegenvezetőként több mint tíz éve, minden ˝vezetés˝ előtt izgul.

– Egészen másként kell kalauzolni a diákokat és a nyugdíjasokat. Az sem mindegy, hogy magyaroknak vagy külföldieknek mutatja be a város szépségeit az ember. Fontos, hogy az első percekben ráérezzek a csoport stílusára. Senki nem az útikönyvek szövegére kíváncsi.

Munka közben: Kőrös Ildikó 2007-től Sopronban és környékén vezeti a turistákat.
Munka közben: Kőrös Ildikó 2007-től Sopronban és környékén vezeti a turistákat.

Az idegenvezetés folyamatos önképzést igényel. Az alapokat még általános iskolás korában szerezte meg Ildikó a Horváth Zoltán vezette helytörténeti szakkörön. Példaképeként és segítőjeként említi dr. Szemerédy Lászlóné Gyöngyi nénit, akitől az idegenvezetés csínját-bínját folyamatosan tanulja. Múzeumlátogatások alkalmával szívesen beszélget az idősebb teremőrökkel, számos érdekes helytörténeti anekdotát hall tőlük. Emellett kutatja a soproni legendákat, a városról született regényekből, tanulmányokból naprakész, ahogyan az aktualitásokból is.

Ismereteit nem csak a gyakorlatban hasznosítja. Tanít a Soproni Idegenforgalmi, Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakiskolában az érettségi utáni idegenvezető-képzőn. – Az ifjúság kritikus, de nagyon lelkes is, így az idegenvezetés mellett kifejezetten feltölt, hogy átadhatom a tudásomat a fiataloknak – tette hozzá Kőrös Ildikó.

A munka mellett szilárd hátteret nyújt számára a család. Nagy élmény, ha egy-egy újabb feltárást a férjével együtt, családi kirándulás keretében keresnek fel. Kisfia, Gergő pedig már beleszületett ebbe a szemléletbe.
A siker titkát firtatva Ildikó azt tartja: ˝Tősgyökeres soproniként szeretem a várost, az itt élő embereket. Szerintem ez a siker titka.˝


Névjegy

Kőrös Ildikó a Széchenyi István Gimnáziumban érettségizett, majd 1999-ben diplomázott az ELTE néderlandisztika szakán. Ezután elvégezte az idegenvezető-képzőt, megszerezte az idegenforgalmi menedzser és a nemzetközi utazásszervezői minősítőt. Vezetett utakat a Benelux államokba, Horvátországba, Szlovéniába, Franciaországba és Nagy-Britanniába is. 2003-tól szabadúszóként foglalkozik idegenvezetéssel és programszervezéssel, 2007-től Sopronban és környékén vezeti a turistákat.Olvasóink írták

 • 4. jano11 2010. március 06. 05:18
  „borvssoias akkor mi egy teremben ültünk.. :PP”
 • 3. borvssoias 2010. március 05. 20:47
  „Gratulalok! Micsoda hires ember mögött ültem a gimiben! ;-)”
 • 2. SC 2010. március 05. 19:07
  „Gratulálunk Ildi!
  Beus és Tibor a játszótér másik széléről.”
 • 1. Levianya 2010. március 05. 15:34
  „Kedves mindenki!!
  Valóban senki nem tudja, hogy mi játszódott le köztem és a párom között, kizárólag azért mert erről egyikönk sem beszélt! Nem tudom miért fontos ez, hisz már az életemben senki más nem számit csak a két kicsi fiam!
  Az egyik hozzászólónak!
  A küzdelem és a kitartás amin válvetve átmentünk Leviért volt és azért mert szerettük egymást! Ez elmúlt, de a fiúk még itt vannak! Én megteszek értük mindent és ezt várom el az édesapjuktól is!
  Üdvözlettel!
  Levi és Dancsa Anya Gabriella”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

LCD tv-t és számítógépet lopott

Sopronban a Várkerület egyik üzlet kirakatát törte be a rabló, aki LCD tv-t és számítógépet vitt el pénteken. A nyomravezetői díj 100 ezer forint. Tovább olvasom