Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Az erődítési kényszermunka mintegy nyolcezer áldozatáról emlékeztek meg Balfon

Sárközi Mátyás Londonban élő író is hazalátogatott a világháborús kényszermunka áldozataira emlékező balfi ünnepségre.
  
– A II. világháború vége felé a balfi kényszermunkatábor foglya volt Szerb Antal, Halász Gábor és édesapám, Sárközi György.

A három kiváló irodalmár közül egy sem élte túl a szörnyűséget, miként mintegy nyolcezer sorstársuk sem a Sopron környéki tizenkét nagyobb munkatáborban – emlékezett édesapjára Sárközi Mátyás, a Londonban élő József Attila-díjas író, aki 1956-ban emigrált Nyugatra.

Dolgozott a BBC és a Szabad Európa Rádiónál is. – Először vagyok Balfon, a nemzetközi emlékünnepség megálmodója, dr. Szita Szabolcs holokausztkutató meghívására érkeztem Magyarországra. Megrendít, hogy az akkor negyvenhat éves édesapámnak, Sárközi Györgynek is ilyen szörnyű körülmények között kellett meghalnia.

Dr. Szita Szabolcs holokausztkutató (balról a második) emléklapot adott át a túlélőknek. Fotók: Ny. P.
Dr. Szita Szabolcs holokausztkutató (balról a második) emléklapot adott át a túlélőknek. Fotók: Ny. P.


Elfogadhatatlan, hogy mindez megtörténhetett. Az emlékünnepség üzenete is az, hogy soha többé gyűlöletkeltést, fajüldözést, amiből kinőtt a gonoszság, a brutalizmus és a népirtás. Édesapám ráadásul fiatalkorában áttért a katolikus hitre. Az akkori irodalmi életben úgy is tartották számon, mint a keresztény, népi írók táborának szervezőjét.

Jól emlékszem arra, amikor gyerekkoromban a budai villánk kertjében híres írók találkoztak, kávéztak, s a Válasz című folyóiratról beszélgettek. Hétéves voltam, amikor 1944-ben a zsidótörvény alapján elbocsátották őt az Athenaeum Könyvkiadótól, ahol irodalmi vezetőként dolgozott.

Jól jellemzi édesapámék barátságát, hogy amikor Szerb Antalt a közelgő vészkorszak elől menekíteni próbálták, ő azt mondta: Sárközi György és Halász Gábor nélkül nem megy sehova. Közülük apám halt meg utoljára a balfi kényszermunkatáborban.

A balfi megemlékezésen – magyar, osztrák és szlovák résztvevők előtt – dr. Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős helyettes államtitkára kifejtette: hazánk kormánya zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben. Magyarországon nem kell senkinek félnie identitása, vallása, kultúrája megvallása miatt. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Soproni fúvósok élőben az osztrák, német és a svájci tévében

A műsort élőben sugározzák március 28-án, szombaton az ORF2-őn 20.15-től 22.45-ig. Tovább olvasom