Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Az egészségturizmus jó üzlet lehet

Sopron - Az egészségturizmus fejlesztése lehet Sopron egyik kitörési pontja. A magántőke már korábban felismerte ezt, s a fogászati turizmussal kezdődött folyamat már ott tart, hogy magánklinika építését is tervezik. A város is kiemelten kezeli ezt a kérdést.
A schengeni övezethez való csatlakozás – talán – újabb lehetőségeket kínál Sopronnak, hogy a minduntalan emlegetett turizmusa érdemben is átalakuljon és új fejlődési pályára álljon. Ezen belül is az egészségturizmusra várhat szép jövő, amelynek alapjait a fogászati turizmus teremtette meg. Erre épülve már van komplex szolgáltatást – fogászat, plasztikai sebészet, fodrászat, kozmetika, wellness – nyújtó szépségcenter a határ közelében, természetesen magántőkéből.

Sőt, működik már a városban olyan – egyre híresebb – magán neurorehabilitációs központ is, ahol Parkinson-kórban szenvedő betegeket, agyvérzés, valamint gerincvelő-sérülés utáni sérülteket kezelnek, ugyancsak az egészségügyi szolgáltatások széles skáláját kínálva. A legújabb elképzelések szerint pedig egy magánklinika is épülne a valamikori mucki őrs helyén.

Dr. Pap Sándor plasztikai sebész szerint meg kell teremteni az egészségturizmus háttériparát is. Fotó: Magasi Dávid

Az említett példák jelzik, a magántőke felismerte a város természeti és épített örökségében rejlő lehetőségeket,

de talán még ennél is nagyobb vonzerő a határközelség. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy a jövőben az egészségturizmusra számítva újabb és újabb befektetések valósuljanak meg.

– A város kiemelten kezeli általában a turizmus, ezen belül pedig az egészségturizmus kérdéseit – mondta Simon István gazdasági alpolgármester. – Nem véletlen, hogy szeretnénk átvenni az Állami Szanatóriumot a balfi részleggel együtt, s bízunk abban is, hogy eredményes lesz a termálvízkutatás, mert az egészségturizmust tágan értelmezzük. Ebben komoly szerepe van – és lehet a jövőben – a magántőkének is, ezért támogatjuk az ilyen törekvések megvalósítását. A folyamatok egymást erősítik, s a turizmus különböző ágazatai egymásra épülve, egymást kiegészítve fejlődhetnek. Sopron tradíciói ezen a területen is erősek, s ma már nincs akadálya, hogy nemzetközi szinten is előbbre lépjünk.

Dr. Pap Sándor baleseti és plasztikai sebész szerint az egészségturizmusnak valóban lehet jövője a városban, azonban nem elég új központokat, klinikákat nyitni.

– Attól, hogy újabb és újabb magán-, de akár állami kézben lévő egészségcentrumok jönnek létre – különböző profilokkal –, még nem lesz több igénybe vevő. Meg kell teremteni a háttéripart – például a betegek szervezett utaztatását – is ahhoz, hogy akár az ország különböző pontjairól és külföldről (Ausztrián kívül) is érkezzenek betegek vagy az egészségük megőrzését szem előtt tartó vendégek.

Amikor a ’90-es évek elején az Erzsébet-kórház nagy rekonstrukciója és bővítése elkezdődött – osztrák hitelből –, akkor még arról álmodoztak a szakemberek, hogy szomszédaink is szívesen jönnek hozzánk gyógyulni. Aztán kiderült, valóban csak álom, mert a külföldi biztosítóknak nem volt érdekük magyar kórházzal szerződést kötni. Kivétel persze akadt és akad, előfordult, hogy angol beteget operáltak Sopronban ortopéd orvosok, de ez még közel sem nevezhető egészségturizmusnak.

Ők maguk fizették a költségeket, mert műtétjükre hazájukban éveket kellett volna várni. A kivételek közé tartozott a pszichiátria, ahol fogadtak osztrák betegeket, de már ez is a múlté. Az egészségturizmusnak új lendületet adhat(na) az az elképzelés, amely egy irányítás alá vonná az Erzsébet oktató kórházat, az Állami Szanatóriumot (a balfi intézménnyel együtt). Az ügy évek óta húzódik – hol adja, hol nem a minisztérium –, az eredmény helyben járás.

Pedig nem titkoltan egy olyan egészségcentrum jöhetne így létre, amely – különösen a megelőzés és rehabilitáció területén – a balfi gyógyvizet is jobban kihasználva valóban Európa-hírűvé tehetné a várost. De csak akkor, ha a szanatóriumot sikerülne korszerűsíteni, olyan színvonalra emelni, amilyenek a társai a Lajtán túl.

– A biztosítók a jövőben azzal az intézménnyel kötnek szerződést, amelyek minőségi munkát végeznek, gyorsak, szakszerűek és eredményesek – mondta dr. Baranyai Tibor, az Erzsébet oktató kórház főigazgató főorvosa. – A soproni intézmény megfelel ezeknek a követelményeknek, ezért nem véletlen, hogy nagy az érdeklődés a hazai betegek részéről, de fogadásuknak jelenleg a teljesítményvolumen-korlát szab határt. Más a helyzet a külföldi betegekkel.

Az unió decemberben fogadta el, hogy állampolgárai alanyi jogon ott gyógyíttathassák magukat, ahol kedvük tartja, de biztosítójuk a saját tarifája szerint finanszírozza az eljárást vagy a gyógyítás folyamatát. A mi tarifáink jóval alacsonyabbak a külföldieknél, ezért esetünkben ez azt eredményezheti, hogy akár osztrák vagy német betegek is jöhetnek hozzánk. Ez a biztosítóiknak is megéri. Szakmai szempontból mindenben megfelelünk az európai normáknak, de tény, erősítenünk kell a kommunikációt, a nyelvismeretet.

Szellemi egészségturizmus
Amikor egészségturizmusról beszélünk, hajlamosak vagyunk csak intézményekben gondolkodni, pedig ennél többről van szó. Például olyan programokról, mint amilyent a fertődi Porpáczy-iskolában dolgoztak ki. A projekt alapvetően az oktatáshoz kapcsolódik, de érinti a környezetvédelem és az egészségmegőrzés területét is, a biogazdálkodást, a gyógynövénytermesztést.


Olvasóink írták

 • 11. Jógyerek 2008. február 23. 12:58
  „deva!
  Igen, van élet a Deák téren! csak a játszóteret nézd meg (nem -10 fokban) mennyi gyerek játszik! Ennyi gyereket játszótéren még nem láttam mint ott. Amóta fel van ujítva a tér azóta melóból hazafelé jövet ott sétálok vagy bringázok végig.”
 • 10. Feldmár_András 2008. február 23. 04:24
  „thurjv97,

  Azt olvasom ki az írásodból, h nem sok közöd van szeretett városunkhoz. Tudod, akik nemzedékek óta itt élnek és látják, h a változás mennyire rossz irányba megy, azokat nehéz lesz meggyőzni abban, h tényleg van értelme ott annak a kórháznak. Az Löverek is így kezdte, a század elején 20-30 ház lehetett összesen. A Deák térről indított turistautak az Alsólöver utca csodálatos japáncseresznyefái között vezették az idelátogatot, majd a Löverek egyedi növényvilágán keresztül kaptattál fel a Löver szállóig, ahol esetleg egy lángost is ehettél. Ezt nagyon jól átgondolták, megvalósították és működött.
  Nos a Deák tér akkoriban tökéletesen betöltötte a funkcióját, aztán jött az "építész" és alkotott ott valami nagyvárosi jellegű dolgot, aminek csak az egyharmada használható. A tér elvesztette meghitt jellegét, amit még fokozni fognak a térfigyelő kamerák :) A régi kis zúgok eltűntek, helyette kiülhetsz közszemlére az utak mellé, ahova tökéletesen rád látnak a környező házakból.
  A tervező Úr fejlődését volt alkalmam összehasonlítani másik 100 társával, ezért írtam múltkor, h tökéletesen alkalmatlan e feladat megoldására, egyszerűen ilyen jellegű dologhoz nem volt érzéke soha... középülethez, társasházakhoz igen. Nos a régi Deák térnek, ami egykor fogalom volt Sopronban, mára vége... a Löveri jelleget is már csak töredékeiben lehet megismerni... a gesztenyefák kihaltak, az építkezések, a környezetszennyezés és a megváltozott mikroklíma hatására, pedig lehetett vagy ezer tisztes időt megélt példány. Napjainkban tűnnek el a sövények, mogyoróbokrok, naspolya fák és még sorolhatnám. Most pedig következne az erdő felszabdalása, ott is megnövelni a gépkocsiforgalmat, tönkretenni a mikroklímát, csak mert egyes ingatlanspekik lefölöznék a hegyvidék egyik legszebb panorámájú területének a zsírját.
  Ne a Brennbergbe odatelepült tökömtudja kiket kérdezzed meg, hanem az Ojtozi soron sétálgató nagy öregeket, akiktől csak tanulni lehet!
  Nem vagyok a fejlődés ellen, de pont az olyan dolgokat kellene megőrizni eredeti formájukban, ami máshol nincsen és ha tönkretesszük, akkor is csak pár generáció múlva állítható helyre.

  papesz,

  "...az ami volt (nagyon régen) sajna a mai koba már nem illik bele."
  Ilyen alapon szted a Tűztorony arculatát is meg lehetne változtatni?”
 • 9. deva 2008. február 22. 19:13
  „nem ide tartozik, de most van élet a deák téren???”
 • 8. Adri 2008. február 22. 15:04
  „T.Papesz!
  Mielőtt a véleményedet leírod, tanulj meg helyesen írni. A magyar nyelvben a mondatot mindig nagybetűvel kezdjük.”
 • 7. papesz 2008. február 22. 10:39
  „a lakópark az miért szenny?vagy csak arra gondolt az erdész úr ,hogy az erdőben?igaz ,hogy a deák tér nem lett a legjobban megszépítve,de ami volt annál ezerszer jobb.az ami volt(nagyon régen) sajnos a mai korba már nem illik bele.fejlődni kell..élettel kell megtölteni a teret.”
 • 6. erdész 2008. február 21. 10:42
  „T.thurvj.Folytatom.Deák tér.Volt szerencsém látni, mikor még tér volt,fákkal bokrokkal, virágokkal, működő ebihalas szökőkuttal a Pázmány P.utca magasságában, és nem ocsmány értelmetlen betonépületekkel.Gyógyuláshoz nélkülözhetetlen környezet.Az újgazdag magyar és b.burgenlandi parasztok gyógyulása miatt teszik tönkre a SOPRONIAK erdejét.A lokálpatriótákét, nem a baz megyéből idetelepültekét.Munkahely?Az Erdőgazdaság Sopron összes munkanélkülijének tudna tavasztól őszig ennél értelmesebb munkát adni.Város gazdagodása?A befektető gazdagodása, a többit a könyvelői megoldják.Bíztam az új polgármesterben, hogy egyetemi oktatóként jobban szívén viseli a KÖRNYEZETVÉDELMET!Nos mélységesen csalódtam.Lassan összeépülünk Kópházával, Nyugatmajorral+Muck.Teljesen tönkreteszik a város körüli zöldterületeket az építési vállalkozóhiénák miatt.HA MAJD KIVÁGTAD AZ UTOLSÓ FÁT,MEGMÉRGEZTED AZ UTOLSÓ FOLYÓT,KIFOGTAD AZ UTOLSÓ HALAT,RÁDÖBBENSZ,HOGY A PÉNZ NEM EHETŐ.Teljes szívemből bízom benne, hogy a Nemzeti Park,a Castanea vagy BÁRKI hivatalnok megakadályozza ezt az elmebeteg ötletet Muckon!”
 • 5. erdész 2008. február 21. 09:28
  „T .thurvj97 Muck ellen kér érvet.Erdőbe nem való sem aszfaltút, se épület.Ennyi!Ha egyszer elkezdik, megállás nincs.Mire maga megöregszik Sopron körül nem lesz erdő, csak magánkórházak, lakóparkok, plázák és hasonló szenny.Másik felvetése, hogy a volt rangos zenei esemény.Volt "szerencsém" másodállásom miatt többször ott dolgozni, de többet nem vagyok hajlandó.Zenének nevezett éktelen zaj, részeg,agyament, füves h...egyerekek. Sopron nevéhez ez nem méltó!A városvezetők azért eröltetik, mert éjjel még nem látogattak ki.A szállásadóknak és a kocsmáknak bevétel, a többieknek csak bosszúság.”
 • 4. Joe 2008. február 20. 19:55
  „Az igaz hogy biztositó általában nem fizet kulfoldon, de sokan pont azért mennek kulfoldi kezelésre mert nincs otthol biztositásuk, vagy ami van az gyenge. Biztositás az lenyomja az árat és akinek az nincs az általában tobbet fizet.

  Ha már nekik kell fizetni az kulfoldon inkább megéri. Egyébként ott a térségben Bulgária a legjobb árakban fogorvos kezelésre. Amcsik pedig Mexikoban járnak. Legolcsóbb a világon pedig Vietnam.”
 • 3. adri 2008. február 20. 18:54
  „T.thurvj97.
  Elég szomorú, hogy valaki érveket kér a Muckra tervezett kórház ellenzőitől. Mi, mármint az ellenzők is kérünk érveket, hogy miért pont oda akarnak magánkórházat építeni.Az erdő közepére egy hamisítatlan jó levegőjű, de infrastruktúra nélküli területre./Út, közmű stb./
  A városba rengeteg üres ingatlan van. Miért nem azt kívánják hasznosítani?
  A brennbergiekre kár hivatkozni, mert nem sok közük van a Muckhoz.A település lakóinak összetétele ugyan csak megváltozott az utóbbi években.Túl sok a szociálisan rászorult.
  Azzal, hogy a városban sok a gazdagodó fogorvos, nem biztos, hogy a város is gazdagodik.
  Ez csak néhány érv.”
 • 2. thurvj97 2008. február 20. 14:17
  „Kedves Erdész! Érveket,ha lehet. A cikk nagyon is reális.Sopronban annyi fogorvos van,hogy Ausztriát is lassan nálunk látják el. Miért kell zsigerből ellenezni tervezett intézkedéseket? Brennbergben jártam és kérdeztem az ottélőket mi a véleményük a Muckra tervezett magánkórházról? Zömében támogató véleményeket hallhattam. Újabb munkahelyek lehetősége, végre megcsinálják az utat és a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen kitünő környezet szerepelt az érvek között. Persze az sem közömbös,hogy a befizetés által is gazdagodik a város.Az egészségügyi paletta bővülése mellett.A felhozott példák is rosszak .Deák tér sok bosszuság után megszépült, a Volt fesztivál pedig igazán rangos zenei csemege a városban. Vonza a turistákat, számos bevételt jelent.Komolyan kérem sorolja fel érveit,ne csak általában ellenkezzék!”
 • 1. erdész 2008. február 20. 13:36
  „A Kisalföld kezdi a kampányt, azt hiszi, hogy az ilyen cikkekkel majd meggyőz bennünket, hogy hú de jó lesz a Muckon a magánkórház.Az jó lesz a beruházónak, pár újgazdagnak, de nem a soproniaknak! Vegyék már észre, hogy a helyi lakosság a lényeg és nem a külföldiek meg a turisták, meg az a pár "vállalkozó" akik ezekből gazdagodnak. Úgylátom a cikkekből, hogy az újság a Mucki minikórház mellé állt, és igazából nem ad teret a tiltakozásnak.De ezt már megszokhattuk a Kisalföldtől a Deák tér és a Volt fesztivál ügyében is, hogy minden szép és jó, mindenki nagyon boldog ezektől az ügyektől, csak pár ember hőbörög.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átadták az év smasszere díjat Sopronkőhidán

Sopronkőhida - A nehézségek ellenére kiválóan teljesített a sopronkőhidai fegyintézet az elmúlt… Tovább olvasom