Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Az AirBerlin sz***k a schengeni szerződésre

Az AirBerlin légitársaságnak nem elég a személyi igazolvány, útlevél nélkül nem engedi fel a magyar utast a Bécs-Berlin járatra - mondta el portálunk egy olvasója, akinek emiatt 180 euróért sürgősséggel kellett útlevelet csináltatni. A légitársaság "sz***k a schengeni szerződésre". Ha ön villámgyorsan szeretne útlevelet, ajánljuk a bécsi nagykövetséget!


Magyarország schengeni csatlakozása óta hazánk állampolgárai az unió területén útlevél helyett személyi igazolvánnyal is igazolhatják magukat, kivéve ha az AirBerlin légitársasággal akad dolguk...

"Októberben, egy pénteki napon Berlinbe, egy szakmai kiállításra vitt bennünket a cég, ahol dolgozom Ausztriában" - mondta el a kisalfold.hu-nak olvasónk, Gábor. - A repülőjegyet főnököm néhány nappal az utazás előtt foglalta le Bécsben, ám amikor át akarta venni, a légitársaság alkalmazottja az enyémet nem adta át neki. Azzal indokolták, hogy szolgáltatásukat külföldiek csak útlevéllel vehetik igénybe, nekem meg csak személyim volt. Főnököm és én is hívtam az AirBerlin ügyfélszolgálatát, ahol próbáltuk megmagyarázni, hogy az útlevél helyett már a rendőr is elfogadja a személyit Ausztriában, Németországban, sőt, az egész Unióban. Nem érdekelte őket, sőt szó szerint azt mondták: "Sz****k a schengeni szerződésre!" Ezután többfelől is érdeklődtünk, a nagykövetség, a magyar rendőrség és az okmányiroda is azon az állásponton van, hogy el kellett volna fogadniuk a személyi igazolványt.

A repülés mindenkié. Útrlevéllel. / Fotóillusztráció: Magasi Dávid
A repülés mindenkié. Útlevéllel. / Fotóillusztráció: Magasi Dávid

Gábornak ezután a főnöke közbenjárásával a bécsi magyar nagykövetségen csináltak ideiglenes - és végleges - útlevelet. - Soproni vagyok, az itteni okmányirodában öt, Budapesten három nap alatt állították volna ki az útlevelet, így kiszaladtunk volna az időből - teszi hozzá a fiatalember. - Főnököm írásban megindokolta, hogy azonnal szükségünk van a dokumentumra. Ezzel bementünk a követségre, ahol körülbelül 180 euróért kevesebb mint egy óra alatt átadták az ideiglenes úti okmányt, így már az AirBerlinnel is repülhetek. Ebben az árban egyébként benne van az öt évre érvényes új útlevelem kiállítása is, amit majd később küldenek ki.

Portálunk megkereste az AirBerlin ügyfélszolgálatát, ahol készséggel igyekeztek magyarázattal szolgálni a történtekre. Az ügyintéző javasolta, böngésszük át honlapjuk ide vonatkozó előírásait. Itt azonban nem találtunk olyan feltételt, ami útlevél meglétét írta volna elő magyar állampolgárok részére.

A Budapesten működő német nagykövetségnél Andreas Henintől, a követség munkatársától megtudtuk, természetesen Németország teljes területén igazolhatjuk magunkat személyi igazolványunkkal. Ugyanezt erősítette meg Ambrusz Éva, bécsi magyar konzul is. Ő arról tájékoztatott, hogy szintén nem értesült olyan előírásról, mely szerint csak útlevéllel rendelkező utas veheti igénybe a cég szolgáltatásait. Mindketten arra gyanakodtak, a légitárasaág hibázott..

Önnel is megesett hasonló történet? Elveszett a külföldi bürokrácia útvesztőiben? Osztrák rendőr, német vámos szívatásának vált áldozatává? Lehúzták külföldön? Van egy jó sztorija arról, hogy hol tesznek keresztbe előszeretettel a naiv magyarnak? Ossza meg velünk, kommenteljen!

Olvasóink írták

 • 6. MACI 2008. november 12. 16:33
  „Ez van! Nem minden Papp sajt?”
 • 5. hirschlertibor 2008. november 12. 13:58
  „Indokolt lenne az ügyben a Külügyminisztériumhoz fordulni,ne hogy a magyar állampolgárok többségével hasonló a továbbiak során előforoljon.”
 • 4. Alejandra 2008. november 12. 12:12
  „A SOLVIT a Kulugyben van. Bemasolom a leirasukat es a tevekenyseguket. Online is lehet panaszt tenni a lent emlitett linken. Nema gyereknek az anyja sem erti a szavat a hogy mondjak nalunk, ha nem hozzatok a tudomasukra a problemat nem tudnak segiteni.

  Anikó KÁTAI

  SOLVIT Központ/Hungarian SOLVIT Centre

  Külügyminisztérium
  Nagy Imre tér 4.
  HU - 1027 Budapest Tel. +36 1 458 3532
  Fax. +36 1 458 1055
  solvit@kum.hu
  http://ec.europa.eu/solvit/site/centres/addresses/index.htm

  A SOLVIT egy olyan on-line problémamegoldó hálózat, melyben a tagállamok közösen dolgoznak a belső piaci jogszabályok helytelen hatósági alkalmazásából fakadó problémák pragmatikus megoldásán. A SOLVIT-központok minden európai uniós tagállamban - valamint Norvégiában, Izlandon és Liechtensteinben is - megtalálhatók. A SOLVIT-központok segítséget nyújthatnak mind az állampolgárok, mind a cégek részéről beérkezett panaszok kezelésében. A SOLVIT-központok a nemzeti közigazgatási rendszer részeként működnek, és feladatuk, hogy mindössze tíz hetes határidőn belül valós megoldásokat kínáljanak valós problémákra.

  A SOLVIT szolgáltatása díjmentes, és 2002. júliusa óta működik. Míg a SOLVIT központokat a tagállamok működtetik, a felszereléseket az Európai Bizottság biztosítja, és - amennyiben szükség van rá - segítséget nyújt a probléma-megoldási folyamat felgyorsításában. Emellett az Európai Bizottság a hozzá beérkezett hivatalos panaszok közül néhányat - amennyiben jó esély van arra, hogy az jogi lépés nélkül is megoldható - a SOLVIT-hoz továbbít.

  Miért épp a SOLVIT?
  A belső piac számos lehetőséget kínál magánszemélyek és cégek számára egyaránt. Lehet, hogy Ön éppen az Európai Unió egy másik országába szeretne költözni tanulás, munkavállalás céljából, követni szeretné partnerét, vagy egyszerűen csak élvezni szeretné a nyugdíjas éveket, céget szeretne alapítani, vagy egy másik tagállamban kívánja forgalmazni termékeit vagy szolgáltatásait.

  Noha a belső piac általában véve kifogástalanul működik, óhatatlan, hogy a működésbe hiba csússzon, vagy hogy az Ön jogszabály adta jogainak értelmezésével kapcsolatos, vagy egyéb problémák merüljenek fel. Például előfordulhat, hogy problémái támadnak a tartózkodási engedély megszerzése körül, nem ismerik el diplomáját, vagy szakképesítését, gondjai vannak gépjárművének nyilvántartásba vételével, az Ön munkavállalási jogaival, társadalombiztosításával, jövedelemadójával vagy szavazati jogával. De az is lehet, hogy vállalkozása adminisztratív akadályokba vagy újabb nemzeti követelményekbe ütközik egy másik tagállamban már forgalomba hozott termék esetében, vagy nehézségei támadnak az ÁFA-visszatérítéssel kapcsolatban.

  Előfordul, hogy ezek a problémák csak azért merülnek fel, mert Önt nem tájékoztatták teljes körűen Európában megillető jogairól, illetve az eljárások menetéről más uniós tagállamokban. Ilyen esetekben az Europa weboldalon található az ,,Ön Európája" elnevezésű portál segíthet a kérdések tisztázásában.

  Azonban ha már jól ismeri az Önt a belső piacon megillető jogokat, de egy másik uniós tagországban hasztalan próbált azoknak érvényt szerezni, a SOLVIT segít Önnek!  Hogyan működik a SOLVIT?
  Amikor Ön egy esetet jelent a SOLVIT-nak, az Ön helyi SOLVIT-központja (más néven a hazai SOLVIT-központ) először ellenőrzi beadványának részleteit annak bizonyítására, hogy a probléma valóban a belső piaci szabályok helytelen alkalmazásából fakad, és hogy minden szükséges információ hozzáférhető. Ezek után a SOLVIT az Ön esetét betáplálja egy on-line adatbázis-rendszerbe, mely automatikusan továbbítja azt azon ország SOLVIT-központjába, ahol a probléma felmerült (más néven az illetékes SOLVIT-központ).  Az Illetékes SOLVIT-központnak egy héten belül vissza kell jeleznie, hogy átveszi-e az Ön ügyét vagy sem. Ez elsősorban attól függ, hogy az illetékes SOLVIT-központ megalapozottnak látja-e a panaszt, illetve hogy jó esély mutatkozik-e arra, hogy az ténylegesen megoldódjon. Előfordulhat, hogy nem csupán egy jogszabály alkalmazása, hanem maga a jogszabály jelenti a problémát. Amennyiben egy probléma megoldása csak egy adott jogszabály visszavonásával lehetséges, ez több hónapot is igénybe vehet - amellett, hogy hivatalos jogi lépésekre is szükség lehet. Ilyen esetekben a SOLVIT sajnos nem sokat tud tenni, jóllehet a tagállam, amely jóváhagyta a vitatott jogszabály megváltoztatását, úgy is dönthet, hogy eláll annak alkalmazásától.

  Egy adott probléma megoldására kitűzött határidő 10 hét.

  A két SOLVIT-központ együtt dolgozik a probléma megoldásán, Önt folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről és az Ön helyi SOLVIT-központja által javasolt megoldásról.

  A SOLVIT tehát nem más, mint egy alternatív problémamegoldó rendszer, ami egy hivatalos panasz benyújtásánál sokkal hamarabb jut eredményre. Önnek nem kell elfogadnia a javasolt megoldást, de hivatalosan nem is vitathatja azt a SOLVIT-on keresztül. Mindamellett ha a probléma továbbra is megoldatlan marad, vagy ha az Ön megítélése szerint a felkínált megoldás nem elfogadható, a nemzeti bíróságon jogi útra is terelheti az ügyet, vagy hivatalos panaszt nyújthat be az Európai Bizottsághoz.  Mikor tud segíteni a SOLVIT?
  A SOLVIT általában a cégek vagy állampolgárok, illetve a nemzeti hatóságok között felmerült, határokon átívelő problémákkal foglalkozik, amelyek az uniós jog esetlegesen helytelen alkalmazásából fakadnak. A SOLVIT eddig a következő területekkel foglalkozott:

  Szakképesítések és diplomák elismerése
  oktatásban való részvétel
  tartózkodási engedély
  választójog
  szociális biztonság
  munkavállalói jogok
  vezetői engedélyek
  gépjármű nyilvántartásba vétel
  határellenőrzések
  termékek és szolgáltatások piacra jutása
  letelepedés önfoglalkoztatóként
  közbeszerzés
  adózás
  tőke vagy fizetési műveletekszabad áramlása


  A fenti lista azonban nem teljes. A SOLVIT minden olyan esetet megvizsgál, amely a fenti kritériumoknak megfelel.

  Ugyanakkor - mivel a SOLVIT a problémamegoldás egy nem hivatalos módja - a hálózat nem nyújthat segítséget akkor, ha a probléma már bírósági eljárás alatt áll. Emellett a SOLVIT nem foglalkozik az üzletfelek közötti (business-to-business) és az eladó és fogyasztó között (consumer-to-business) felmerült problémákkal.  SOLVIT minőségi és működési alapelvek
  SOLVIT elkötelezetten törekszik arra, hogy első osztályú szolgáltatást nyújtson magánszemélyeknek és vállalkozásoknak. Ennek érdekében a SOLVIT-központok eljárásuk során fontos minőségi és működési alapelveknek igyekeznek megfelelni.

  Az alapelvek a következőket biztosítják:

  A helyi SOLVIT-központot telefonon, faxon vagy e-mailen keresztül érheti el hivatali időben, és azonnal fogadják megkeresését
  Amennyiben a panasz a SOLVIT-rendszerbe illeszthetőnek tűnik, a központ előzetes elemzést végez, és a lehető leghamarabb értesíti Önt, hogy az ügy valóban benyújtható-e a SOLVIT-nak
  Ha a központ az ügyet az on-line SOLVIT-rendszerbe feltöltötte, erről Ön is rövid tájékoztatást kap
  Ha az illetékes külföldi SOLVIT-központ az ügyet elfogadja, és vállalja, hogy megpróbálja megoldani, erre tíz hét áll rendelkezésére
  Külön tájékoztatást kap arról, mit kell tennie ahhoz, hogy a javasolt megoldást hasznosíthassa
  Ha a SOLVIT erőfeszítései ellenére az ügyet nem lehet megoldani a hálózat segítségével, a helyi SOLVIT-központ megpróbál más megoldási módot javasolni.
  Kérjük, tudassa velünk, hogy a kapott SOLVIT-szolgáltatás valóban megfelelt-e a fenti követelményeknek.


  Fontos jogi figyelmeztetés | Honlaptérkép | Kapcsolat | Hasznos linkek”
 • 3. SAmu 2008. november 12. 11:46
  „Ami jó az Eu-ban és amit ígértek a szavazáskor, az nem jött ide.
  Az összes rossz dolgot viszont már "begyűrüztették".
  Igen lehet diszkriminálni, mert hagyjuk, hogy így menjenek a dolgok: Tiltakozott már a külügy ez ellen?”
 • 2. Alejandra 2008. november 12. 07:41
  „Ehhez hasonlo eseteket be kell jelenteni a magyarorszagi Solvit kozpontnal ahol ugy tudom az utas karat is visszafizettetik a legitarsasaggal. (Az Unios es a Schengeni torvenyek be nem tartasa miatt)

  http://ec.europa.eu/solvit/site/centres/addresses/index.htm”
 • 1. Stewe 2008. november 12. 07:28
  „Hallottam hasonlókat. Valami hibádzik az EU normák ismeretével az unió államain belül. Az osztrák rendőrök sincsenek képben, és a repjegyekkel is voltak/vannak gondok. Csak azt nem tudom a feketén-fehéren meghozott EU döntések nem jutnak el pl. a légitársaságokig? Mi alapján írnak ÁSZF -et ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Útépítés: megörökölt kötelezettség?

Sopron–Jánostelep - Aláírást gyűjtenek a Jánostelepen élők, hogy az önkormányzat a oldja meg… Tovább olvasom