Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 2°C | 6°C Még több cikk.

Átszervezés: az NYME jól járt a GEO kar leválásával

Immár hivatalosan is az Óbudai Egyetemhez tartozik az NYME Geoinformatikai Kara.

A kilenckarú óriás egyik egyik csápja július elsejétől levált: a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem székesfehérvári Geoinformatikai Kara hivatalosan is az Óbudai Egyetemhez került át július elsejétől. S annak egyik intézeteként működik tovább.

Az új intézményben kedden tartották az alakuló közgyűlést.

Az Alba Régia Műszaki Kar vezetőjévé Györök Györgyöt választották. A Geoinformatikai Intézet vezetésére pedig - a korábbi dékán - dr. Busics György kapott megbízást.

Portálunk megkérdezte, az átszervezés milyen hatással lesz az NYME működésére:

Dr. Faragó Sándor, az Nyugat-magyarországi Egyetem rektora úgy látja, anyagi előnyökkel jár az változás.

- A Geoinformatikai Karon hallgatók aránya a teljes, egyetemi létszám négy százalékát tették ki - tudtuk meg. - Ilyen kevés fővel pedig nem lehet eredményesen fenntartani egy intézményt.

Fontos megjegyezni, az egyetem működése nincs veszélyben, további karok levállása sincs napirenden. Szombathelyen például további fejlesztések indulnak el: létrejön a gépészeti műszaki képzés, miként Mosonmagyaróvárral is hosszú távon számolnak.

Korábban írtuk:

A kilenckarú óriás egyik egyik csápja július elsejétől levált: a soproni központú Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara hivatalosan is az Óbudai Egyetemhez került át július elsejétől. S annak egyik intézeteként működik tovább.

Székesfehérváron kedden tartják az Alba Régia Műszaki Kar közgyűlését.
Úgy tudjuk dr. Busics György jelenlegi dékán megbízatása véget ér, a posztra új személyt választanak.

Az oktatás maradt Székesfehérváron, immár az Óbudai Egyetem égisze alatt. Fotó: geo.info.hu
Az oktatás marad Székesfehérváron, immár az Óbudai Egyetem égisze alatt. Fotó: geo.info.hu


A kar átköltöztetésének gondolata egy évvel ezelőtt kapott nyilvánosságot. 2013. májusában arról írtunk, hogy a NYME anyagi okok miatt Sopronba költözteti át a képzést.

A kar adósság állománya már meghaladja a háromszázmillió forintot, továbbá százhúszmilliós PPP-beruházásból adódó fizetési kötelezettség is terheli őket - számoltunk be akkor.

Az már egy évvel ezelőtt is nyílt titok volt, hogy az alkalmazottak és a diákok inkább az Óbudai Egyetem fehérvári intézetéhez csatlakoznának.

Ez utóbbi változat vált valóra, amikor kormányhatározat született arról, hogy megalakulhat az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar.

A Nyugat-Magyarországi Egyetemnek, tehát nyolc kara maradt.
Sopronban van az Erődőmérnöki, a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti, Közgazdaságtudományi, valamint a Benedek Elek Pedagógiai Kar.

Mosonmagyaróváron található a Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar, Győrben pedig az Apáczai Csere János Kar.

Szombathelyen, a Savaria Egyetemi Központ (SEK) keretében működik a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző és a Természettudományi Kar.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult a soproni KRESZ-park

Új aszfaltburkolatot, ötven új közlekedési táblát kapott a soproni gyerekek kedvelt játszóhelye, a… Tovább olvasom