Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Átadás: Megújult a soproni belváros és a Tűztorony - fotók

Kövér László, az Országgyűlés elnökének jelenlétében adták át hivatalosan pénteken este a megújult soproni belvárost és Tűztoronyot.

– A mai nap fejet hajtunk az 1921-es sorsfordító népszavazás emléke előtt, miáltal Sopron kiérdemelte a leghűségesebb város címet. Több sebből vérzett akkor az ország, a soproniak és a környező falvak lakóinak többsége mégis ezt a megtépett országot választotta  – fogalmazott Kövér László, az Országgyűlés elnöke, aki a Tűztornyot ékesítő, megújult Hűségkapu kapcsán rámutatott: a hűség bennünk szunnyadó erő. A nemzet jövője szempontjából  is fontos, mennyire tudunk saját erőnkre, hitünkre támaszkodni.

Fényjáték és protokoll a megújult Tűztoronynál. Fotó: Magasi


Előzmény:

A projekt beadását megelőzően széles társadalmi párbeszéd segítségével az önkormányzat kidolgozta Sopron Integrált Városfejlesztési Stratégiáját, amely kijelölte a város középtávú fejlesztési irányait.

Az évekig tartó vizsgálatokat és tervezési munkálatokat követően 2010-ben pályázati források segítségével nyílt lehetőségünk a Fő tér közmű- és burkolat rekonstrukciójára, a Tűztorony szerkezetének megerősítésére, a Múzeumi Információs és Fogadóközpont kialakítására és a Várfalsétány eddig elzárt, nem látogatható szakaszainak kialakítására.

Fő tér

A soproniak által régóta várt felújítások közül elsőként a Fő tér burkolat- és közműcseréje valósult meg. A Szentháromság szobor védelme érdekében új csapadékcsatorna épült az emlékmű körül és a tér alatt. A Fő tér teljes burkolata megújult, emellett kialakították a Borostyánkő út nyomvonalát, amelybe négy eredeti kődarabot is beépítettek.

Kör alakú ülőpadok épültek a Szentháromság emlékműnél, új támfal és növénykazetták kerültek a Kecske templom Fő téri oldalához. A növénykazettákba a műemléki és templomi környezetnek megfelelő növényzet került, csakúgy, mint a Szentháromság szobor köré.

Nem szerepelt a projektben, de a Fő tér felújítása kapcsán elhelyeztek négy burkolatba süllyeszthető elektromos aknát azért, hogy a rendezvények során kulturált körülmények között történhessen az energiaellátás biztosítása.

A felújított Fő tér ékköve lett a Szentháromság szobor, melyet az önkormányzat saját önerőből finanszírozott.

Tűztorony

Sopron jelképe a Tűztorony. Alsó hengeres része római falmaradványokra épült, a XIII. századtól a városfalak északi kaputornyaként szolgált. Mai alakját, barokk körerkélyét és sisakját a nagy tűzvész (1676) után kapta.

1893-ban, amikor a régi városházát lebontották, a Tűztorony alapja megingott, megerősítése érdekében a széles kaput befalazták.
A Tűztorony szerkezet-helyreállítási munkálatainak célja az volt, hogy az altalaj és az alaptest szilárdításával, valamint a tartószerkezet megerősítésével újabb évszázadokig biztosított legyen jelkép.

A mai korszerű technológia alkalmazásával sikerült a Tűztorony altalajának és alaptestének-, továbbá falazatának és sisakszerkezetének megerősítésével újabb évszázadokra stabilizáltuk a Tűztorony állagát. Az elvégzett megerősítési munkák, valamint a kapu vasbeton ívekkel történő megerősítése tette lehetővé, hogy a befalazott átjáró újból eredeti méreteiben pompázhasson.

A korábban a téglafalazaton elhelyezett kétfejű sast ábrázoló címer az Előkapu felöli oldalon kapott helyet.

Az új, természetes alapanyagú homlokzatvakolat biztosítja a meglévő falazat és az új szerkezetek eltérő mozgásaiból eredő repedésmentességet. A sisak cikkelyein belül az elvékonyodott, többször javított lemezfelületeket előpatinázott rézlemezzel cserélték.

A Tűztorony átjáróját a Fő téri oldalon a Hűségkapu díszíti, amely az 1921. évi népszavazásnak állít emléket. A téglafalazat elbontásának-, valamint a szoborcsoport restaurálásának és tisztításának köszönhetően felejthetetlen látvány fogadja a Tűztorony látogatóit, akik a közel 200 csigalépcső megtétele után az erkélyről gyönyörködhetnek a műemlékváros csodálatos panorámájában.

Múzeumi Információs és Fogadóközpont

A Múzeumi Információs és Fogadóközpont a Tűztoronyhoz 1973-ban épített, úgynevezett Előkapu építmény felhasználásával valósult meg, annak alapos átépítésével, világos, színes és hasznos terek létrehozásával. A projekt egyik kiemelt célkitűzése az volt, hogy „életet leheljen" a központi helyen található létesítménybe.

A korábbi, gyakorlatilag funkció nélküli épület „eltakarta" a Borostyánkő út, a római őrtorony és az Árpád-kori falrészek feltárt maradványait. A fejlesztésnek köszönhetően ma már bemutathatóak a feltárt régészeti leletek, az így kialakult bemutatótér kihelyezett történelemórák megtartására is alkalmas.

Kihasználva az épület kedvező, múzeumokat összekötő helyzetét, ma már egy helyről elérhető a Storno ház, a Fabricius ház, a Tábornok ház és a Tűztorony. A látogatók számára a fogadóközpont a múzeumi belépőjegyek megvásárlása mellett kulturális- és információs pontként is szolgál majd. A közösségi célokat rendezvénytér és kávézó kialakítása is szolgálja.

Várfalsétány

Sopron belvárosát egykor hármas várfalöv vette körül, amelyet az évszázadok során helyenként lebontottak, máshol beépítettek. A várfalöv tulajdonképpen a II. világháború pusztítása után lett látható A Tűztorony melletti régészeti park kialakításakor egy jelentősebb szakaszát kiépítették, de a teljes szakasz átjárhatósága nem valósult meg.
A Várfalsétány kialakításának egyik célja a hármas falív körbejárhatóvá tétele volt, amely így láthatóvá tette Sopron középkori védelmi rendszerét, bemutatja a városfejlődés történelmi kontinuitását a Borostyánkő út római kori emlékétől napjainkig.

Gondoskodtak a sétány világításáról, térfigyelő rendszer kiépítéséről, padok, utcabútorok elhelyezéséről. A sétányon táblákat helyeztek ki, amelyek bemutatják a környék korábbi állapotát, leírják, ábrázolják a helyhez kapcsolódó történelmi eseményeket, legendákat.

A Várfalsétány a többi projektelemmel együtt növeli az óváros vonzerejét, mindez segítheti további magánberuházások megvalósítását, üzletek, kávézók kialakítását, hasonlóképpen a már kiépített szakaszokhoz, így kínálva kellemes kikapcsolódást a soproniaknak és az idelátogató turistáknak.

Szemléletformálás

„ A városközpont értékmegőrző megújítása" projekt részeként az önkormányzat és a Nyugat-magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézete együttműködési megállapodást kötött, így lehetőség nyílt a fiatal egyetemisták Sopronnal összefüggő alkotásainak bemutatására. Az egyetemi hallgatók feldolgozták a város építéstörténetének, kultúrtörténetének, folklórjának egyes szeleteit szemléletformáló és marketing célzattal.

A feldolgozás kiterjedt a belvárosi épületek megjelenését, arculatát formáló lakatos szerkezetek (cégérek, lámpák, korlátok), üzletportálok, közterületi bútorok emlékeinek felkutatására és bemutatására is.

A projekt közel 600 millió forint Európai Uniós támogatásban részesült, míg városunk több mint 600 millió forint önrésszel járult hozzá a beruházáshoz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hűség nap: `Önök Sopron jutalma és büszkesége´ - fotók

Átadták pénteken, a hűség napja alkalmából Sopron város kitüntetéseit. A rendezvényt látványos… Tovább olvasom