Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 14°C Még több cikk.

Aranydiploma az utolsó évfolyamnak

Sopron - Ötven éve adták át Sopronban az utolsó bánya- és kohómérnöki oklevelet. Az évforduló tiszteletére a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara ma és holnap Sopronban tart ünnepélyes megemlékezést és aranydiplomákat is átadnak.

A Magyar Országgyűlés 1949-ben rendelte el, hogy Miskolcon Nehézipari Műszaki Egyetem létesüljön, ezért a Bánya- és Kohómérnöki Kar Sopronból Miskolcra költözött. A végleges átköltözés ötven évvel ezelőtt fejeződött be és 1959-ben adtak ki utoljára bánya- és kohómérnöki oklevelet Sopronban. Az évforduló apropóján a két egyetem közös szenátusülést tart. A miskolci intézmény vezetése azért is jön Sopronba, hogy itt adja át az aranydiplomákat a bányamérnöki és földmérő mérnöki kar 1959-ben még Sopronban végzett mérnökeinek. Közöttük lesz Németh Kálmán hajdani földmérőmérnök-hallgató is.

– Akkoriban mintegy háromszázan tanultunk az egyetemen. Már 1952 után el akarták költöztetni a kart, hiszen bezárták a brennbergi bányát, így logikátlan volt, hogy a képzés itt maradjon. A borsodi bányák mellé, a miskolci egyetemre került az oktatás. A tanárok nem könnyen emésztették meg a döntést, így az első időszakban a kezdő évfolyamok Miskolcon tanultak, mi, végzősök itt maradhattunk – idézte a múltat Németh Kálmán.


Az egykori egyetemista 51 társával kezdett az évfolyamon, de a történelem viharai miatt mindössze 31-en végeztek, közülük sajnos már csak 22 élnek. Kálmán emlékei szerint mindannyian el tudtak helyezkedni, ő maga a diplomázás után Gyöngyösorosziban az ércbányában lett mérnökségvezető. A Sopronkövesdről származó férfi 1971-ben került vissza a megyébe, Sopronban a vízmű főmérnökeként dolgozott.


A rendezvényről

A program ma 16 órakor az emlékhelyek meglátogatásával kezdődik, majd a vendégeket a Központi Bányászati Múzeumba várják, ahol baráti beszélgetésekre és a közös élmények felidézésére is lehetőség nyílik. Holnap a 9 órakor kezdődő ünnepi kari tanácsülés részeként megkoszorúzzák a bányász- és kohászszobrokat, fél 11-kor indul az egyetemi szenátus nyilvános ülése az Erzsébet utcai épület aulájában. A rendezvényen jubileumi okleveleket és emléklapokat adnak át a hajdani
diákoknak. Az eseménysorozat szombaton délután fél 4-kor emlékfák ültetésével zárul a botanikus kertben.

Olvasóink írták

  • 1. Lárika 2009. május 17. 21:50
    „Sajnos a tablón nem a bányamérnökök, hanem a geofizikusok láthatók :-) De én köszönöm, mert apám is köztük van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nemzeti park tanácsa újraalakult

Sarród - Csütörtökön tartotta alakuló ülését a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Nemzeti… Tovább olvasom