Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Amerikai vérfürdő: soproni kopjafa az áldozatok emlékére

Sopron-Virginia – Megyei kopjafát állítanak nyáron az egyesült államokbeli Blacksburgben a 2007-es virginiai egyetemi mészárlás áldozatainak emlékére. Az oszlopot Dénes Levente faipari mérnök faragta ki egy 4,5 méteres fehértölgyből 200 órányi munkával.

A blacksburgi Virginiai Műszaki Egyetemen 2007. április 16-án egy 23 éves dél-koreai származású diák 32 ember életét oltotta ki, majd magával is végzett. Ez a vérfürdő volt a legsúlyosabb amerikai egyetemi lövöldözés.

A soproni mérnök a helyszínen élte a tragédiát

"Az akkori képsorok és a tragédia maga indította el bennem azt a belső késztetést, hogy valamilyen formában kifejezzem együttérzésemet az áldozatok hozzátartozóival, a diákokkal és a tanárokkal" – mondta el az MTI-nek az erdélyi származású, székelyudvarhelyi születésű mérnök, aki a soproni Nyugat-Magyarországi Egyetem faipari mérnöki karának docense.


Gyászoló diákok a tragédia után.
Gyászoló diákok a tragédia után.


Idén a Virginiával szomszédos szövetségi államban működő Nyugat-Virginiai Egyetem (WVU) vendégprofesszora, egyebek között famechanikát és faalapú kompozitokat oktat. Két éve, amikor az elborult elméjű Cso Szjung Huj, a Virginiai Műszaki Egyetem angol szakos hallgatója őrjöngeni kezdett, a mérnök vendégkutatóként dolgozott a WVU-n.

"Ha szerez egy becsületes tölgy gerendát, én kifaragom"

Felidézte, hogy a tragédia után egyetemén rögtön előkerült a fegyverviselés kérdése, és gyorsan kifejlesztettek egy riasztó rendszert, amelynek révén vészhelyzet esetén sms-en és interneten keresztül tudják értesíteni a diákokat és tanárokat.Két éve történt a legsúlyosabb egyetemi ámokfutás Amerikában.
Két éve történt a legsúlyosabb egyetemi ámokfutás Amerikában.


Dénes Levente elmondta, hogy középiskolás korában, Erdélyben népi fafaragó iskolába járt, "így kézenfekvő ötletnek tűnt a kopjafa".

Igaz, ekkora darab fába még soha nem vágta vésőjét, korábban csupán néhány kis terméket készített.

"Így hát nyeltem egy nagyot, elkészítettem a kopjafa körülbelül 1:10-es modelljét, és azt ígértem az erdészeti kar igazgatójának, ha szerez egy becsületes tölgy gerendát, én kifaragom" – emlékezett vissza a kezdetekre.

150 munkaóra kellett a kopjafa elkészítéséhez

A 2007 végére elkészült oszlop eredeti megmunkálása – egyengetése, felrajzolása és faragása – 150 munkaórát vett igénybe, de később javításokat kellett rajta végezni. Ugyanis amikor az idén visszatért az amerikai egyetemre, a mérnök azt tapasztalta, hogy a száradás megtette a hatását, és az oszlop mind a négy oldalán kisebb-nagyobb repedések, hasadások keletkeztek.

Mint magyarázta, ez várható volt, hiszen a gerendát félnedvesen faragta, és mivel úgynevezett beles fa volt, amelynek a közepén végigfut a bél, a repedésekre számítani lehetett. A hasadásokat kikente epoxi gyantával; a javításokat, akárcsak a faragást, szabadidejében, kora reggelenként, esténként és hétvégeken végezte.

Közös kegyeleti emlék lesz

A fejfa a Nyugat-Magyarországi Egyetem és a Nyugat-Virginiai Egyetem közös kegyeleti emléke lesz. A fa két szemközti oldalára felkerült a két intézmény logója.

"A Székelyföldön hagyományosnak tekintett faragási elvet követtem: egy pihenő, egy motívum. A szimbólumok általánosak, csillagok és Szent András keresztek váltják egymást, és a tetején csillagban végződik" – mondta.

Hozzátéve: a kopjafa rögzítését úgynevezett belefúrt és beleragasztott, a betonalapba süllyeszthető bordás rudakkal fogják megoldani.

"A mérete lenyűgözte őket"

Beszámolója szerint amikor idén áprilisban elszállították az elkészült fejfát Blacksburgbe, a Virginiai Műszaki Egyetemen „igencsak rácsodálkoztak, a mérete lenyűgözte őket, és nem győzték köszönni".

A kopjafát június 29-én a blacksburgi egyetem Cheatham Hall nevű épülete előtt avatják fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állami az út, mégis a helyiek állják a felét

Sopron - „Állami fenntartású úton épül a Virágvölgyi csomópont körforgalma, így annak … Tovább olvasom