Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Amerikai álom Sopronban

Sopron vendége csütörtök óta a női Dream Team, vagyis az Egyesült Államok világ- és olimpiai bajnok női kosárlabda-válogatottja.

Anne Donovan
Csütörtök délután megérkezett Sopronba a világ- és olimpiai bajnok női kosárlabda-válogatott, amely azonmód edzést is tartott. A küldöttség tagjaként számos korábbi vagy jelenlegi világnagyság látogatott a hűség városába.

A szakvezető, Anne Donovan olimpiai bajnok volt 1984-ben Los Angelesben és négy évvel később Szöulban is. A játékosok közül hozzá hasonlóan két olimpiai arannyal büszkélkedhet Katie Smith, aki Sydneyben és Athénban segítette olimpiai győzelemhez az amerikai válogatottat. Egyszeres bajnoknak mondhatja magát Swin Cash, aki az athéni bajnokcsapat tagja és Delisha Milton, aki pedig négy évvel korábban Sydneyben nyert aranyérmet.

A küldöttség tagjai közül egyébként ő volt a legboldogabb, hiszen az amerikai válogatott Sopronba érkezését megelőző napon klubcsapatával, a cseh Brnóval a franciaországi Bourges-ban diadalmaskodva kivívta az Euroliga négyes döntőjébe jutást.

A válogatott edzése után a világ legerősebb nemzeti csapatának szakvezetője, Anne Donovan készséggel állt a Kisalföld rendelkezésére.

– Nemcsak a termetével – közel két méter magas az amerikai együttes szakvezetője –, eredményeivel is szinte kimagaslik csapatából. Ez mennyire ad tekintélyt önnek és egyáltalán mennyire kell hogy tekintélye legyen?

– Az amerikai játékosok ismerik a sportág történetét és tudják, hogy régóta benne vagyok a kosárlabdában. Úgy gondolom, elismerik korábbi eredményeimet, ezért tisztelnek és talán könnyebben el is fogadnak, mintha ezek nem lennének.

– Az előző olimpiai ciklusban másodedzőként dolgozott a válogatott mellett. Ez mit jelent mostani szövetségi munkája szempontjából?

– Nagyon sokat. Egyrészt jól ismerem azokat a játékosokat, akikre majd számíthatok a válogatottban és ők is engem, ami fontos egy kialakulóban lévő csapatnál. Ezen túlmenően másodedzőként világbajnokságon és az olimpián járva eléggé megismertem az ellenfeleket: az ausztrálokat, a brazilokat és az európaiakat. Sok tapasztalatot, információt gyűjtöttem velük kapcsolatban.

– Az amerikai férfiválogatottat az utóbbi versenyeken jó néhány kellemetlen meglepetés érte. A női együttes viszont folyamatosan a csúcson van. Hogy látja, mi a különbség a két válogatott között?

– A férfiaknál újabban szinte teljesen kicserélik a csapatot, ráadásul nem is mindig a legjobbak mennek el egy-egy világversenyre. Nálunk, a női válogatottnál viszont sokkal inkább megvan a folytonosság, igen sok játékos szerepelt két vagy akár három olimpián. És a legjobbak valóban megtiszteltetésnek érezték, hogy az amerikai válogatottban játszhassanak.

– Klubedzőként a Seattle Storm csapatánál dolgozik. Ott hogy érzi magát?

– Két éve bajnokságot nyertünk, az óriási siker volt, ám sajnos a címünket tavaly nem tudtuk megvédeni.

– Jó két és fél évvel a pekingi olimpia előtt tud olyan játékost mondani, akinek biztos a helye az amerikai válogatottban?

– Nem, nincs ilyen játékos. Az olimpiai felkészülés nálunk három fő ciklusból áll és tulajdonképpen ez kezdődött el most. A jelenlegi összetartás egyébként még nem is az olimpiára, hanem a brazíliai világbajnokságra való csapat kialakítását szolgálja. A cél természetesen a legjobb, legerősebb csapat kialakítása és a győzelem mind az olimpián, mind a világbajnokságon.

– Ön nagyon magasra nőtt. Tudott zsákolni játékoskorában?

– Igen, de csak edzésen...

Az amerikai csapat megérkezése után tegnap edzett is Sopronban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

240 férőhelyes lesz a mélygarázs Sopronban

Sopron önkormányzata két helyszínen tervezett mélygarázst építtetni. A Petőfi téri színházi parkoló alatt, valamint a Várkerületen, a volt piac területén. Az utóbbi helyszínen nincs előrelépés, a Petőfi térre viszont elkészültek a tervek. A mintegy hétezer négyzetméter alapterületű mélygarázs bekerülési költsége 1,5–2 milliárd forint. A majdani építési terület magában foglalja a jelenlegi felszíni parkolót, de fél szélességig a környező úttestek alá is benyúlik. Tovább olvasom