Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -3°C | 6°C Még több cikk.

Állatkínzás a vád a kutyaügyben

A soproni kutyaügyben az ügyészség állatkínzás vétsége miatt nyújtott be vádiratot a soproni bíróságra.
A soproni kutyaügyben az ügyészség állatkínzás vétsége miatt nyújtott be vádiratot a soproni bíróságra, ahol május 31-én tartják meg az első tárgyalást. A vádlott Őrsi András szerint a szakértői megállapítások nem állják meg a helyüket.

– A rendőrségtől érkezett iratokban foglaltak, valamint a vádemelési javaslat helytállónak bizonyult, ezért a Soproni Városi Ügyészség a soproni ebtenyésztővel szemben állatkínzás vétsége miatt vádiratot nyújtott be a soproni bírósághoz – tájékoztatta lapunkat dr. Riba Katalin, a megyei főügyészség szóvivője.

– Az ilyen jellegű bűncselekmény elkövetőjét a törvény két év szabadságvesztéssel, közérdekű munkával, illetve 30–540 napi tétel pénzbüntetéssel sújthatja. A bíróság, ha pénzbüntetést szab ki, a napi tételek számával juttatja kifejezésre a tett súlyosságát. Az egynapi tétel összege száztól húszezer forintig terjedhet.

Mint arról korábban beszámoltunk, a balfi szőlőhegyi és a soproni Új utcai üres épületekben kialakított kutyatelepeken áldatlan állapotok uralkodtak. Az ebek védelmében állatbarátok tüntetést is szerveztek a telepek bezáratásáért, a tenyésztő felelősségre vonásáért.

A rendőrségen az átlagos ügyek dossziéjánál jóval vastagabb, 786 oldalas nyomozati iratanyag állt össze a nagy port felvert kutyakínzási ügyben. A dokumentumokhoz mellékletként rengeteg fotót, videofelvételt, DVD-t is csatoltak.

– A soproni kutyatenyésztő büntetőpere május 31-én kezdődik – tudtuk meg dr. Tatár Ágnestől, a Soproni Városi Bíróság elnökétől.
– Tisztában voltam azzal, hogy végül vádat fognak emelni ellenem, mert akkora volt a médiakampány – nyilatkozta a Kisalföldnek a soproni vádlott, Őrsi András (63). – Már a rendőrségi kihallgatások során is kérték, véleményezzem az állatkínzás gyanújával összefüggésben megalkotott szakértői állításokat. Nekem most az a dolgom, hogy a bíróság előtt is bebizonyítsam, ezek a szakértői megállapítások nem állják meg a helyüket. Elöljáróban annyit: a dolognak lesz még folytatása. Minden többit a tárgyalás után – zárta mondandóját Őrsi András.

Az ország különböző állatmenhelyeire 209 kutya került a soproni és a balfi szőlőhegyi telepekről. – Hozzánk, a bőnyi Csizmás Kandúr alapítványi állatmenhelyre huszonnégy kutya érkezett, ebből húsz kis testű mudi – nyilatkozta lapunknak Eva Rhodes, a menhely tulajdonosa. – Mindannyian jól vannak, a kezdeti félelmük és a legyengültség már a múlté. Most nagyon élvezik a hatalmas kifutókennel nyújtotta mozgáslehetőséget és – annak ellenére, hogy néha-néha összekapnak – szelíd, nyugodt kutyáknak mondhatók. Nálunk állandó felügyelet alatt vannak, így nem eshet bajuk. Sajnos kevés önkéntes segítőnk akadt az utóbbi időben, ezért várjuk a segíteni szándékozók jelentkezését. Alapítványunkról részletes információ a www.csizmaskandur.hu honlapon szerezhető.

Interneten az ebek állapotáról

A www.ebugatta.hu internetes portál szerint a menhelyekre került csaknem minden kutyára jellemző volt az alultápláltság, és hogy edényből nem tudtak enni, csak földről. Emberi közeledésre a kennelekben elbújtak a kutyaházak mögé. Az idejük nagy részét sarokba húzódva töltötték, hirtelen zajra remegéssel, pánikkal reagáltak. Az állateledelt egyikük sem ismerte, kezdetben csak a kenyeret voltak hajlandóak megenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újrahasznosítják a háztartási gépeket

A tervezett rendeletmódosítás tovább pontosítja, hogy a kereskedők mikor és hogyan vegyék át az… Tovább olvasom